ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Στο σφυρί αντί 1,3 εκ. ο ιστορικός Χελμός Καλαβρύτων!

 

 

Το ξενοδοχείο αυτό είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός, στις 13 Δεκέμβρη 1943, όταν οι ναζί προχώρησαν στο έγκλημα του Ολοκαυτώματος κατά του πληθυσμού

Στο... σφυρί αντί 1,3 εκ. ευρώ, βγήκε τελικά  στο ιστορικό ξενοδοχείο των Καλαβρύτων «Χελμός», ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της Αχαΐας, με μεγάλη ιστορία για περίπου έναν αιώνα παρουσίας στην ορεινή κωμόπολη. Είναι συνολικής επιφάνειας 1.522 τ.μ. με 28 δωμάτια και σουίτες Πριν από καιρό το ακίνητο είχε βγει σε πλειστηριασμό, που ματαιώθηκε με ανακοπή.

Κατασκευάστηκε το 1922 από τον Τάκη Γεωργακόπουλο, μετέπειτα δήμαρχο των Καλαβρύτων. Από τότε, όλα τα χρόνια λειτούργησε ανελλιπώς ως ξενοδοχείο με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Το ξενοδοχείο αυτό είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός, στις 13 Δεκέμβρη 1943, όταν οι ναζί προχώρησαν στο έγκλημα του Ολοκαυτώματος κατά του πληθυσμού, με αφορμή την ήττα του λόχου Σόμπερ, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει από το Αίγιο για την εξολόθρευση των φωλέων της Αντίστασης στην ορεινή Αιγιάλεια και στα Καλάβρυτα, παρασυρμένοι από την προπαγάνδα της Διασυμμαχικής Αποστολής ότι επίκειται απόβαση στην Ηλεία των συμμαχικών δυνάμεων και άνοδό τους στα Καλάβρυτα, με την συμβολή αντάρτικων δυνάμεων.

Το κτίριο ανακατασκευάστηκε την περίοδο 1952-1954, αλλά και την περίοδο 2004-2005, που αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων υπό την επιστημονική επιμέλεια των αρχιτεκτόνων Μ. Περράκη, Π.Καλλιγά και Χ. Κακκανά. Με δεδομένη την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία, το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1989 από το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ως ιστορικό κτίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: