«Το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έληξε τον Δεκέμβρη του 2020 και αφορούσε αναζωογόνηση περιοχών των Δήμων.
Στην οικονομική επιτροπή του Δήμου ψηφίσαμε την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πράξης: «Αναζωογόνηση Προσφυγικών Κατοικιών Δήμου Πατρέων - Κ.Χ.» με την κατάθεση αντίστοιχης μελέτης.Ως Δήμος όλο αυτό το διάστημα δεν είχαμε κάνει τίποτα. Καμία ενέργεια. Προχωρούμε τελικά ορθώς, στην κάλυψη μιας μεγάλης υποβαθμισμένης συνοικίας όπως αυτής των Προσφυγικών αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα και για άλλες συνοικίες όπως του Αγίου Νεκταρίου, των Προσφυγικών του Ρίου, σε συγκροτήματα εργατικών κατοικιών κ.ά.
Ευτυχώς το πρόγραμμα έλαβε παράταση έως τις 31/3/2021 και ευτυχώς η δημοτική αρχή το αντιλήφθηκε και προχώρησε τελικά στις απαιτούμενες ενέργειες. Παρ’ όλες τις καθυστερήσεις, μακάρι η δημοτική αρχή να προχωρήσει τις ενέργειες σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να ενταχθεί η αίτηση και να εγκριθεί η χρηματοδότηση.
Δυστυχώς όμως, βλέπουμε ότι πολλά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και ο Δήμος Πατρέων κρατάει ομπρέλα. Βλέπουμε προγράμματα για πλατείες από το Πράσινο Ταμείο, αναπλάσεις, καταφύγιο αδέσποτων ζώων, δημοτικό κτηνιατρείο, για την ανακύκλωση, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.ά. Κάθε φορά αναμένουμε τις χρονικές παρατάσεις για να υποβάλουμε αιτήματα χρηματοδότησης υλοποίησης έργων. Άραγε ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις; Το κράτος;
Για την επίτευξη ολοκλήρωσης κάθε έργου χρειάζεται σχεδιασμός, οργανόγραμμα, και υλοποίηση. Αρκετοί δήμοι είχαν σχεδιάσει εγκαίρως και έχουν προχωρήσει σε επίτευξη στόχων αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης με προγράμματα από κρατικούς πόρους και εμείς ως τρίτη πόλη της χώρας βρισκόμαστε ακόμα στο 3,5%! Σε όλη τη χώρα προχωρούν προγράμματα ανακύκλωσης με πράσινα σημεία και εμείς ως Δήμος ακόμα... καταθέτουμε...μελέτες μένοντας πίσω. Αποτέλεσμα; Άλλοι δήμοι αυξάνουν ραγδαία τους ρυθμούς ανακύκλωσης και εμείς ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το εργοστάσιο στο Φλόκα μπορεί να καλύψει μόνο το 50% των απορριμμάτων των ωφελούμενων δήμων. Ποιος είναι ο σχεδιασμός μας; Αντιλαμβανόμαστε τα μελλοντικά προβλήματα και ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου