ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Συλλυπητήρια βιβλιοϋπαλλήλων για τον διεθνιστή συνδικαλιστή


 Τιμούμε τη μνήμη του Christian Krahling συνεχίζοντας τους αγώνες του, γνωρίζοντας καλά ότι σε κάθε βήμα προς τα εμπρός βρίσκεται δίπλα μας

O Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (Αθήνα-Ελλάδα), εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια για το θάνατο του Christian Krahling. Οι αγώνες του Christian, η αφοσίωση του στον συνδικαλισμό βάσης και στον διεθνισμό της εργατικής τάξης θα συνεχίσουν να μας εμπνέουν. Στις 21 Φεβρουαρίου 2021 ο σύλλογος μας συμμετείχε ως παρατηρητής στο διαδικτυακό μνημόσυνο που φιλοξένησε η συντονιστική επιτροπή του Amazon Workers International. 

Η εκδήλωση ήταν πολύ συγκινητική καθώς γιόρταζε τη ζωή του και τη δέσμευσή του στη διεθνή εργατική τάξη, όπως και το πάθος του για τους συναδέλφους του στην Amazon. Στα βήματά του επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των αφεντικών. 

Ο Christian Krahling ήταν ο αδερφός μας και θα μας λείψει. Τιμούμε τη μνήμη του συνεχίζοντας τους αγώνες του, γνωρίζοντας καλά ότι σε κάθε βήμα προς τα εμπρός βρίσκεται δίπλα μας.

Christian Krahling ¡Presente!

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Περιοχή συνημμένων Προβολή βίντεο YouTube Amazon Employees for Climate Justice – 4/24 Sick Out Day

 

Ποιος ήταν ο  συνιδρυτής της Amazon Workers International (AWI)

Ο Christian Krahling, που πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, είχε εργαστεί στην Amazon στο Bad Hersfeld (Γερμανία) από το 2009. Ήταν συνιδρυτής της Amazon Workers International (AWI), μέλος του συμβουλίου εργασίας στην αποθήκη της Amazon, μαχητής, σπουδαίος τραγουδοποιός και αφοσιωμένος αγωνιστής σε επίπεδο βάσης.

Η ιστορία της AWI άρχισε την άνοιξη του 2015 με τον Κριστιάν να ξεκινά την πρώτη συνάντηση μεταξύ Πολωνών και Γερμανών εργαζομένων στο Bad Hersfeld. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και αποφάσισαν να συναντιούνται τακτικά. Ως αποτέλεσμα, ο Κριστιάν και άλλοι Γερμανοί εργάτες ήρθαν στην Πολωνία τον Μάιο του 2015 για μια εσωτερική συνάντηση και διαδήλωση στη Βαρσοβία ενάντια στις επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Κριστιάν ήταν στην Πολωνία και πάλι για να δώσει μια δημόσια ομιλία στην οποία περιέγραψε τον σκοπό της οργάνωσης των εργαζομένων ως εξής: «Είμαστε αυτοί που αποδίδουμε, παράγουμε την επιτυχία. Γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε ο κυρίαρχος παράγοντας. Θέλουμε να καθορίζουμε οι ίδιοι τις συνθήκες εργασίας μας» [δείτε το βίντεο 1 και τη σύνοψη της πρώτης «Διεθνούς Συνάντησης Εργαζομένων της Amazon»2]. Στη συνάντηση της AWI με εργαζομένους της Amazon από την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Γαλλία τον ίδιο μήνα, ο Κριστιάν άρχισε να μιλάει χαμογελαστά για μικρά πράγματα που μπορούσαν να κάνουν οι εργάτες στις αποθήκες της Amazon για να ενοχλήσουν τους διευθυντές, να κερδίσουν λίγο χρόνο και να δείξουν την αντίστασή τους. Τους παρακίνησε όλους να έρθουν με περισσότερες ιδέες για τέτοιου είδους σαμποτάζ. Μας έδειξε ότι, γι’ αυτόν ο αγώνας δεν αφορούσε μόνο μια συλλογική συμφωνία διαπραγμάτευσης, αλλά και την επανάκτηση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων σε μια μάχη με τους διευθυντές της Amazon που καθημερινά προσπαθούσαν να εξευτελίζουν τους εργαζομένους.

Τα επόμενα χρόνια, οι συναντήσεις των εργαζομένων οργανώνονταν τακτικά κάθε έξι μήνες: στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Bad Hersfeld, στο Πόζναν, στη Λειψία, στη Μαδρίτη και στο Λιλ (Γαλλία). Ο Κριστιάν ήταν πάντα παρών και τόνιζε την ανάγκη για διεθνή διοργάνωση [για περισσότερα διαβάστε τη συνέντευξη με τον Κριστιάν στο περιοδικό Common Strategy to Gain Power and Think Bigger3]. Συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε και να μοιραστούμε ιδέες, αλλά και για να μοιράσουμε μαζί φυλλάδια σε κοντινές αποθήκες της Amazon, οργανώσαμε απεργίες, οργανώσαμε πικετοφορίες μπροστά σε γραφεία εργασίας και συμμετείχαμε σε διαδηλώσεις.

Ο Κριστιάν έπαιζε πάντα το βασικό ρόλο στις συναντήσεις του AWI: προετοιμασία, αναφορές, παρουσιάσεις και προτάσεις καμπανιών. Γι’ αυτόν το αναγκαίο στοιχείο ήταν η αυτοοργάνωση των εργαζομένων στο επίπεδο της αποθήκης, ενώ οι συναντήσεις μας ήταν μια επέκταση αυτής της προσέγγισης της βάσης σε διεθνές επίπεδο. Αν άκουγε για εργαζομένους που οργανώνονταν τοπικά και χρειάζονταν υποστήριξη, έπαιρνε το αυτοκίνητο του και εμφανιζόταν. Μίλησε σε συναντήσεις υπαλλήλων σε αποθήκες σε όλη τη Γερμανία και ενθάρρυνε την υποστήριξη τοπικών συνδικάτων με το χιούμορ και την ευγλωττία του. Το 2018, υποστήριξε τους απεργούς στην Ισπανία όταν πήγε να επισκεφτεί την απεργία των εργαζομένων της Amazon στη Μαδρίτη στο Black Friday.Ο Κριστιάν ήταν μέλος του συνδικάτου Ver.di. Ωστόσο, η σχέση του με τους ηγέτες και τα στελέχη του συνδικάτου ήταν συχνά συγκρουσιακή. Το σημείο αναφοράς του ήταν οι συνάδελφοί του, όχι οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, τα πολιτικά κόμματα και οι ΜΚΟ. Όταν ρωτήθηκε εάν η AWI πρέπει να συνεργαστεί με τέτοιες οργανώσεις, υπήρξε ευέλικτος, λέγοντας: «Τα τελευταία εννέα χρόνια των οργανωτικών μας δραστηριοτήτων, δεκάδες εξωτερικές οργανώσεις μάς πλησίασαν προσφέροντας υποστήριξη. Αλλά όλοι ήρθαν και έφυγαν. Εμείς είμαστε πάντα εδώ, στις αποθήκες, με τους ανθρώπους μας». Ωστόσο, ήταν ικανοποιημένος όταν έφτιαχνε συμμαχίες με εργαζομένους της Amazon σε διαφορετικά επίπεδα της εταιρείας: όταν δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν στην έδρα του Seatlle Amazon στις ΗΠΑ, συμμετείχε σε μια ημέρα αλληλεγγύης 4.  

Τον Απρίλιο του 2018, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Βερολίνο, που διοργάνωσαν η AWI και η Ver.di κατά της απονομής του βραβείου στον Jeff Bezos για το «οραματικό επιχειρηματικό μοντέλο», ο Κριστιάν ενώθηκε με τους Πολωνούς υπαλλήλους της Amazon όταν οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές προσπάθησαν να καταλάβουν τη σκηνή και να τους περιθωριοποιήσουν. Ήταν επίσης εξοργισμένος όταν τα στελέχη του συνδικάτου ξόδεψαν πολλά χρήματα σε συνέδρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, χωρίς να χρηματοδοτούν συναντήσεις εργαζομένων. Το 2015 ορισμένα στελέχη του Ver.di αρνήθηκαν ακόμη και να αφήσουν τον Κριστιάν και τους συντρόφους του της βάσης να πάνε σε διεθνείς συναντήσεις για να μιλήσουν εξ ονόματος του συνδικάτου τους. Πήγαν ούτως ή άλλως και πλήρωσαν οι ίδιοι τα έξοδα ταξιδιού (και το ίδιο έκαναν και τα επόμενα χρόνια).

Ο Κρίστιαν ήθελε να οργανώνει απεργίες και να ενδυναμώνει τους εργαζομένους, όχι να κάθεται σε συνέδρια. Όταν οι Πολωνοί εργάτες οργάνωσαν μια ψηφοφορία για απεργία το 2019, αυτός και οι συνάδελφοί του έκαναν μια ταινία αλληλεγγύης, ενθαρρύνοντας να ψηφίσουν «Strajk tak!» («Ναι στην απεργία!»5). Κάποια φορά ο Κριστιάν κλήθηκε σε συνέδριο που διοργανώθηκε από συνδικαλιστικά στελέχη. Μας είπε την ιστορία: Βαριόταν, ήθελε να πάει για φαΐ και για μια μπύρα, αλλά στο τέλος της μέρας κανένας δεν τον ακολούθησε, καθώς για τους άλλους το συνέδριο ήταν μόνο δουλειά. Ο Κριστιάν ήταν διαφορετικός: όλη του τη ζωή ασχολήθηκε με αυτά. Ήθελε να χτίσει φιλίες, να γελάει με άλλους μπροστά στις γελοίες εσωτερικές πολιτικές της Amazon και να σχεδιάζει τις επόμενες δράσεις στις 5 π.μ. όταν έπιανε δουλειά η πρώτη βάρδια. Στις συναντήσεις της AWI, ήταν πάντα ο τελευταίος από εμάς που πήγαινε για ύπνο – αφού τραγουδούσε τραγούδια διαμαρτυρίας. Σχεδίαζε να γράψει ένα βιβλίο με απεργιακά τραγούδια της AWI. Ένα από τα τραγούδια του ήταν αφιερωμένο στους εργάτες της Amazon του Σικάγο που οργάνωσαν απεργίες την άνοιξη του 20206.

Τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των δράσεων του #MakeAmazonPay, ο Κριστιάν έβγαλε φωτογραφίες με τους συναδέλφους του μπροστά από την αποθήκη του Bad Hersfeld. Κρατούσαν αναμνηστικά από τις διεθνείς επαφές που είχε κάνει: τις σημαίες της Εργατικής Πρωτοβουλίας Πολωνίας (IP), της CGT Amazon της Ισπανίας, του Sud Solidaire της Γαλλίας, και στο καπέλο του είχε ένα σήμα από την Amazonians United των ΗΠΑ, που το χρησιμοποιούσαν στην εκστρατεία τους για άδεια με αποδοχές (PTO). Είχε επίσης γράψει στο γιλέκο του ένα σύνθημα που οι Πολωνοί εργάτες χρησιμοποίησαν τον Νοέμβριο του 2020 για να παλέψουν για ένα μεγαλύτερο μπόνους: «2.000 ζλότυ για όλους». Τις επόμενες εβδομάδες ήθελε να δημιουργήσει μια διεθνή εφημερίδα για τους υπαλλήλους της Amazon και να οργανώσει το μάζεμα χρημάτων, ώστε η AWI να κάνει επαφές με εργαζομένους στη Λατινική Αμερική. 

Δεν θα αφήσουμε τα μεγάλα σχέδιά σου να ξεμείνουν σε ένα συρτάρι.

Βιώνουμε βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Κριστιάν και στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Η δομή του AWI έχει αποδυναμωθεί σοβαρά και έχουμε χάσει έναν φίλο. Η Επιτροπή της AWI επρόκειτο να συναντηθεί την επόμενη Κυριακή και ο Κριστιάν θα ήταν εκεί για να συζητήσουμε τα περαιτέρω σχέδιά μας. Είμαστε σίγουροι ότι η τελευταία του ευχή θα ήταν να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξουσία των εργαζομένων, να κάνουμε τις ιδέες του πράξη και να επεκτείνουμε το δίκτυό μας, οπουδήποτε οι υπάλληλοι της Amazon λένε: «Αρκετά, αξίζουμε περισσότερα!» Κριστιάν, πρόκειται να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο και ξέρουμε ότι θα είσαι μαζί μας σε κάθε πικετοφορία. Σε ευχαριστούμε για τον καταπληκτικό χρόνο που μπορέσαμε να περάσουμε μαζί σου, σε ευχαριστούμε για την έμπνευση που μας έδωσες. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε!
Amazon Workers International
 https://amworkers.wordpress.com/

Pictures by Andreas, Amazon worker and close friend of Christian. Great selection of pictures of Christian by Andreas: https://adobe.ly/2IIF8hg


Παραπομπές

1 Amazon workers meeting in Poznań | en.labournet.tvAmazon workers meeting in Poznań ; see also: Amazon Arbeiter an die Berufskraftfahrer | labournet.tv Christian Krähling an die Berufskraftfahrer
Amazon workers meeting in PoznańIn mid-September, Amazon worker activists from Poland and Germany met in Poznan.
Christian Krähling an die BerufskraftfahrerAmazon Arbeiter Christian Krähling wendet sich mit einer Grußbotschaft an die Berufskraftfahrer, die Amazon beli…

Amazon workers meeting in PoznańIn mid-September, Amazon worker activists from Poland and Germany met in Poznan.

2 International Amazon Workers’ Meeting | amazing workers (wordpress.com ) https://amworkers.wordpress.com/2017/03/19/international-amazon-workers-meeting-2/
YahooYahoo

3 [PDF] Strike the Giant! Transnational Organization against Amazon // TSS Journal https://www.transnational-strike.info/wp-content/uploads/Strike-the-Giant_TSS-Journal.pdf
YahooYahoo

4 Christian speaking at Amazon Employees for Climate Justice (from 2:16:26 minute)- 4/24 Sick Out Day, https://www.youtube.com/watch?v=5s5Aup66EZU

5 “Strajk tak” video: Pracownicy z Amazona Bad Hersfeld (Niemcy) mówią STRAJK TAK i pozdrawiają przyjaciólki i przyjaciół z Polski
Pracownicy z Amazona Bad Hersfeld (Niemcy) mówią STRAJK TAK i pozdrawiaj…Pracownicy z Amazona w Bad Hersfeld (Niemcy) mówią STRAJK TAK i pozdrawiają przyjaciółki i przyjaciół z Polski
Pracownicy z Amazona Bad Hersfeld (Niemcy) mówią STRAJK TAK i pozdrawiaj…Pracownicy z Amazona w Bad Hersfeld (Niemcy) mówią STRAJK TAK i pozdrawiają przyjaciółki i przyjaciół z Polski

6 One of Christian’s songs: Amazonier Bleibt Heiter, Amazon Workers International (soundcloud.com ) Amazonier Bleibt Heiter by Amazon Workers International
Amazonier Bleibt Heiter by Amazon Workers InternationalEnglish Translation: Amazonians stay cheerful! The stand off begins at half past six – Amazonians stay cheerfu…

Amazonier Bleibt Heiter by Amazon Workers InternationalEnglish Translation: Amazonians stay cheerful! The stand off begins at half past six – Amazonians stay cheerfu…
Amazonier Bleibt Heiter by Amazon Workers InternationalEnglish Translation: Amazonians stay cheerful! The stand off begins at half past six – Amazonians stay cheerfu…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: