ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


 
Ξεκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης πρόσβασης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακράτας


Στην εγκατάσταση του αναδόχου που θα εκτελέσει το έργο «βελτίωσης βατότητας οδού προς Ι.Μ Αγίας Τριάδας Ακράτας» παραβρέθηκαν σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για έργο που θα βελτιώσει και θα διευκολύνει την πρόσβαση στην Ιερά Μόνη, καθώς προβλέπεται μεταξύ άλλων να εκτελεστούν εργασίες διαπλάτυνσης των οδών, διαμόρφωσης της μηκοτομής και των κατά πλάτος κλίσεων, κατασκευής επενδεδυμένης τάφρου, τοιχεία προστασίας καταπτώσεων, ασφαλτικές εργασίες, όπως επίσης κατακόρυφη και οριζόντια σήμανσης.

Το ιστορικό μοναστήρι Αγίας Τριάδας Ακράτας βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων στις πλαγιές του όρους Ποροβίτσας, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, απέναντι από τα γραφικά χωριά της Καλαμιάς και του Βούτσιμου της ΠΕ. Αχαΐας.  Διατρέχει ιστορία 400 και πλέον ετών,  επαναλειτουργησε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2017 και έχει καταστεί εκ νέου πνευματικό κύτταρο της Ορθοδοξίας, αλλά και πόλος έλξης για προσκυνητές και επισκέπτες.

«Η αναβάθμιση της οδικής πρόσβασης προς τη μόνη, πέρα από την άμεση συμβολή της στην ασφάλεια των διερχόμενων, συμβάλει και στην αύξηση των προσκυνητών αλλά και των επισκεπτών», δήλωσε ο κ.  Μαυρομμάτης.

 «Η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του τόπου μας συνιστά πυλώνα πνευματικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης και οι στοχευμένες δράσεις μας για αναβάθμιση των οδικών προσβάσεων συντελούν στην επίτευξη αυτού του στόχου» δήλωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 21 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει δρομολογήσει εργασίες βελτίωσης της πρόσβασης σε συνολικά 37 Ιερές Μονές και προσκυνηματικούς τόπους για την ανάδειξη της θρησκευτικής μας κληρονομιάς στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. 

 


Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 31 Μαρτίου

Η πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2021 τίθεται προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση  θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 και ώρα 16.00.

 

Ψηφιακή ημερίδα για την ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στο πλαίσιο του θεσμού Solidarity Days, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης και το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιούν ψηφιακή ημερίδα με τίτλο «Θρησκευτικός τουρισμός: Ευεξία Σώματος και Πνεύματος».

Στόχος της εκδήλωσης, που διοργανώνεται σε συνεργασία με εταιρία Data Consultants, είναι η ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου της Περιφέρειας μέσω της υλοποίησης δραστηριοτήτων με  πολυδιάστατες θετικές επιδράσεις στην υγεία και ευεξία των επισκεπτών.

Η ανάδειξη του Θρησκευτικού Τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής στο πλαίσιο εναλλακτικών μορφών Τουρισμού στις οποίες στρέφεται ο διεθνής τουριστικός κόσμος. Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού της ΠΔΕ Νίκος Κοροβέσης «σκοπός είναι η ενίσχυση και η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος μέσα από στοιχεία του ισχυρού πολιτισμού μας».

Η ημερίδα υποστηρίζει το έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την διερεύνηση των προοπτικών και των τρόπων ανάδειξης και αξιοποίησης του θρησκευτικού πλούτου και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Ειδικότερα, στην περίπτωση των επισκεπτών τρίτης ηλικίας ο τουρισμός ευεξίας αποτελεί μια χάραξη τουριστικής στρατηγικής που συμβάλλει  στην επίτευξη της ενεργούς  γήρανσης με καινοτομία και εξωστρέφεια. Πρόκειται για μία διαδικασία μεγιστοποίησης ευκαιριών για σωματική, κοινωνική, ψυχική υγεία, ώστε όλοι οι άνθρωποι να είναι σε θέση να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και να απολαμβάνουν μια ανεξάρτητη και καλής ποιότητας ζωή.

Η ψηφιακή ημερίδα, με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Πελοπόννησος», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 και ώρα 16:00 – 18:00, μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: www.pde.gov.gr και του θεσμού Solidarity Days www.solidaritydays,gr, φιλοξενώντας ομιλητές από τον χώρο της εκκλησίας, του τουρισμού και της πολιτικής.

Παράλληλα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δράσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με τη βυζαντινή μουσική, τη μοναστηριακή κουζίνα κ.α. που θα προβληθούν (μέσω βίντεο) στη διάρκεια της εκδήλωσης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Υγεία και κοινωνία για Όλους ΠΔΕ 2021», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα θα προβάλουν τη δράση «Ευεξία και Βυζαντινή μουσική» σε συνεργασία με την βυζαντινή χορωδία «ΠΑΝΥΜΝΗΤΟΣ».

 


Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 496.000 ευρώ, η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, Δ.Ε. Αιγείρας

Ένα ακόμα έργο μείζονος κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας για την περιοχή της Αιγιάλειας, αλλά και για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ εντάχθηκε το έργο «Αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Απόρριψης Αποβλήτων Δ.Ε. Αιγείρας Δήμου Αιγιάλειας» με προϋπολογισμό 496.000,67 ευρώ.

Το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων αποκατάστασης του χώρου ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων στη θέση Κακιχούνι. Η έκταση της «ρυπασμένης» επιφάνειας είναι περίπου 8,8 στρέμματα και χωροθετείται βόρεια του περιφραγμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Προβλέπονται οι εξής εργασίες: Κατασκευή έργων τελικής κάλυψης στη συνολική έκταση, έργα απαγωγής βιοαερίου, έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, καθώς και περιοδική επιθεώρηση του χώρου για τυχόν παράνομες αποθέσεις απορριμμάτων. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αιγιάλειας, ενώ σημειώνεται πως αναμένεται η κατάθεση της σχετικής μελέτης από τον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Αχαΐας.

«Η προστασία του περιβάλλοντος και η θωράκισή του από φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με τη μόνιμη και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων με σύγχρονο τρόπο, αποτελούν προτεραιότητες για τη Δυτική Ελλάδα, για τις οποίες η Περιφερειακή Αρχή καταβάλλει διαρκείς και μεγάλες προσπάθειες, ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το γκρίζο παρελθόν. Με το συγκεκριμένο έργο γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιάλειας και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Μέρα με τη μέρα φτιάχνουμε ένα πιο όμορφο και πιο υγιεινό μέλλον για όλους» δήλωσε, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

 

Τελική διαδικτυακή διάσκεψη αποτελεσμάτων του έργου: P.A.T.H.: «Promoting Area Attractiveness through Hiking and Introducing a Different Touristic Approach»

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής εταίρος, διοργανώνει την τελική διαδικτυακή διάσκεψη αποτελεσμάτων του έργου με τίτλο: P.A.T.H.: «Promoting Area Attractiveness through Hiking and Introducing a Different Touristic Approach», το οποίο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020.

Οι υπόλοιποι εταίροι του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υποδομών - Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ιταλίας (Construction Technology Institute, National Research Council of Italy), το Περιφερειακό Πάρκο Ανατολικής Ακτής Τάραντα (Regional Nature Reserves of the Eastern Coast of Taranto) και  το Εθνικό Πάρκο Alta Murgia (National Park of Alta Murgia).

Στόχος του έργου ήταν η τουριστική ανάδειξη και προβολή της Δυτικής Ελλάδας μέσω της δημιουργίας ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών διαδρομών πεζοπορίας της περιοχής. Η δημιουργία των θεματικών  διαδρομών  ενισχύθηκε  από  την ολοκληρωμένη πολυμεσική διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη.

Ειδικότερα μέσα από την πλατφόρμα θα παρέχεται η δυνατότητα  στους τελικούς χρήστες να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους, να ανακαλύψουν μονοπάτια ιδιαίτερου φυσικού κάλους και βιοποικιλότητας, χρησιμοποιώντας σημάνσεις QR code, διαδραστικούς χάρτες και εφαρμογές που επιτρέπουν σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά να περιηγηθεί στις επιλεγμένες διαδρομές (self-guiding tourism).

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 στις 11:00 π.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τους ακόλουθους συνδέσμους:


:https://youtu.be/-zD22eZ1LUQ

(Ελληνική γλώσσα)


https://youtu.be/YROUSMNDEe8

(Αγγλική γλώσσα)

Επίσης θα μεταδοθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και από το κανάλι επικοινωνίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Youtube.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διάσκεψη στην ιστοσελίδα του έργου: http://interregpath.eu/?lang=el και την επίσημη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/interregpath/

Δεν υπάρχουν σχόλια: