ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Δήλωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς


Προστατέψτε τους ανθρώπους, όχι το σύστημα. Αλλάξτε αμέσως πολιτική

«Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία. Πρέπει όμως να είμαστε σε επαγρύπνηση και να αντιταχθούμε στη χρήση αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης για τον περιορισμό της δημοκρατίας και των πολιτικών δικαιωμάτων. Το ΚΕΑ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια κατάχρησης της πανδημίας του κορονοϊού  για εθνικιστική δημαγωγία».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση και πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για να αποφύγει την κερδοσκοπία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικές δράσεις συντονίζονται και ότι δημιουργείται ένα ισχυρό σύστημα αλληλεγγύης για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού».
Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κόμμα Αριστεράς, ευρωομάδα στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, που τείνει να καταστεί οικονομική κρίση εις βάρος των αδυνάτων πολιτών της Ευρώπης.

Στην ανακοίνωσή του αναλυτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
«Η μετάδοση του κορονοϊού (COVID-19) προκάλεσε μια βαθιά παγκόσμια κρίση. Είναι ένα σοκ για όλη την ανθρωπότητα, που έχει επίσης βαρύτατες επιπτώσεις στην οικονομία.
Δραστικά μέτρα έχουν ληφθεί σχεδόν σε κάθε χώρα προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση και να περιοριστεί η πανδημία. Πράγματι, είναι απαραίτητη κάθε προσπάθεια για την προστασία του λαού. Αυτά τα μέτρα πρέπει να συντονιστούν, αλλά λείπει μια συνολική αντιμετώπιση. Αυτό ισχύει και για την ΕΕ, η οποία δεν είναι σε θέση να προωθήσει την αλληλεγγύη. Η Ιταλία, η πιο πληγείσα χώρα, αφέθηκε μόνη της.
Τώρα, η μια χώρα μετά την άλλη λαμβάνει δραστικά μέτρα, αλλά δεν υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Τελικά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν, δήλωσε ότι πρότεινε την ενεργοποίηση της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη δημοσιονομικών μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης.  Αυτό όμως δεν αρκεί.
Αυτό θα πρέπει να ακολουθείται από τη συνολική ακύρωση του Συμφώνου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να επιβάλει λιτότητα στις δημόσιες δαπάνες, υπονομεύοντας έτσι την υγειονομική περίθαλψη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες εις βάρος των ανθρώπων που τώρα υποφέρουν από την κρίση του κορονοϊού. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορονοϊού.
Αυτό αφορά επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση και πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για να αποφύγει την κερδοσκοπία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικές δράσεις συντονίζονται και ότι δημιουργείται ένα ισχυρό σύστημα αλληλεγγύης για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.
Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται -κοινωνικά και οικονομικά. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και το εισόδημά τους. Τα άτομα που πλήττονται περισσότερο είναι εκείνα που εργάζονται υπό επισφαλείς συνθήκες, ιδίως το προσωπικό καθαριότητας και οι εργαζόμενοι στον τομέα της περίθαλψης.
Ο ιός χτυπά πιο σκληρά τους πιο αδύναμους. Ενώ οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι, αυτό δεν ισχύει για όλους. Οι εργαζόμενοι σε βασικές υπηρεσίες ή βασικές γραμμές παραγωγής που πρέπει να είναι παρόντες στην περιοχή χρειάζονται εγγυημένη προστασία από την εξάπλωση του ιού. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται για την υγεία και την επαγγελματική ύπαρξή τους.
Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος, απαιτείται οικονομική αντιστάθμιση. Όσοι δεν μπορούν, δεν πρέπει να πληρώνουν ενοίκια ή υποθήκες. Διαφωνούμε με κάθε προσπάθεια να επιδεινωθούν οι συνθήκες εργασίας, όπως η αναστολή των συλλογικών συμβάσεων, και να περιοριστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Χρειαζόμαστε επείγουσες ενέργειες, όχι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά, κυρίως, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τους απλούς ανθρώπους. Αυτό δεν είναι μόνο καθήκον για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
Οι χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου χρειάζονται οικονομική στήριξη για να προστατεύσουν τους λαούς τους και να βελτιώσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής τους.
 Η πανδημία του κορονοϊού δείχνει σαφώς την αποτυχία του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Ως συνέπεια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας, μέσω της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θέτει η πανδημία του κορονοϊού.
Η χωρητικότητα δεν είναι επαρκής. Είναι απαραίτητη κάθε προσπάθεια για την αύξηση της λειτουργίας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Η πολιτική λιτότητας πρέπει να τερματιστεί. Η κρίση δίνει αρκετούς λόγους για να αμφισβητήσουμε το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο και να αλλάξουμε ριζικά την πολιτική. Ως άμεσο μέτρο, χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες.
Επιπλέον, είναι απαραίτητη η φορολογική δικαιοσύνη για τη δημιουργία συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κρίση. Επιπλέον, η ΕΚΤ πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο, ικανό να επανεκκινήσει την απασχόληση και να διασφαλίσει την περιβαλλοντική και κοινωνική μετατροπή της παραγωγής και της οικονομίας.
Συγχρόνως, πρέπει να πάψει κάθε συζήτηση σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αποτελεί περιττό και επιβλαβή τρόπο παρέμβασης στους δημόσιους προϋπολογισμούς των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.
 Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μια γενική αλλαγή πολιτικής. Χρειαζόμαστε ένα οικονομικό μοντέλο προσανατολισμένο προς την ευημερία των πολιτών. Η τεράστια συσσώρευση κεφαλαίου σε λίγους μόνο, πρέπει να σταματήσει. Για τους πολλούς όχι τους λίγους!
 Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία. Πρέπει όμως να είμαστε σε επαγρύπνηση και να αντιταχθούμε στη χρήση αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης για τον περιορισμό της δημοκρατίας και των πολιτικών δικαιωμάτων.
 Το ΚΕΑ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια κατάχρησης της πανδημίας του κορονοϊού  για εθνικιστική δημαγωγία. Ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται σήμερα ενωμένος, και το κλειδί για την υπέρβαση της κρίσης είναι η διεθνής αλληλεγγύη. Απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη αλληλεγγύη προς τους λαούς της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρά πλήγματα από την πανδημία.
 Το ΚΕΑ είναι πρόθυμο να συνδέσει όλους τους οργανισμούς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Αριστερών, Προοδευτικών και Οικολογικών δυνάμεων, ώστε να συνεργαστούν για μια προοδευτική απάντηση στην τρέχουσα κρίση, προς όφελος των λαών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: