ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Απαντήσεις για την κατάρτιση των ΚΕΚ που κατέληξε στον κάλαθο



Πως ενήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την διαχείριση των προγραμμάτων; - Ήταν υποχρεωτικό να κάνει καταρτίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ; - Γιατί κατηγορείται η ΝΔ; - Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία για κακοδιαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης; Πως απαντά στα ερωτήματα εάν έδινε χρήματα σε δικά του ΚΕΚ;

Σε ερωτήσεις σχετικές με το πρόγραμμα καταπολέμησης ανεργίας απαντούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δημοσιοποίηση της οικονομικής... ρεμούλας που απειλήθηκε με την ανάθεση στα της ΝΔ φιλικά ΚΕΚ, του προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων, που πέρασε από χίλια κύματα αμφισβήτησης για να καταλήξει στον... κάλαθο των αχρήστων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά να παραμείνουν ακόμη αναπάντητα τα ακόλουθα ερώτημα:

- Πως θα διατεθούν τελικά αυτά τα 83 εκατομμ. ευρώ, που παρ' ολίγον να... δραπετεύσουν από τον κρατικό κουμπαρά, υπό το βλέμμα των σάυλωκ στα δισεκατομμύρια του "μαξιλαριού" ασφαλείας. Και
- Που τελικά θα καταλήξει η διαφορά των 200 ευρώ ανά επιστήμονα, που προκύπτει από την αφαίρεση εκ των αρχικά 800 ευρώ, που είχε καθορισθεί να λάβουν ο κάθε επιστήμονας. Όπως επίσης,
- Τι είναι εκείνο που κρατά τον υπουργό Βρούτση  στην θέση του;  

Κι ακόμη:

Πως ενήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την διαχείρισή των προγραμμάτων κατάρτισης - Γιατί κατηγορείται η ΝΔ; - Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία για κακοδιαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης; Πως απαντά στα ερωτήματα εάν έδινε χρήματα σε δικά του ΚΕΚ;


Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταρτίσεις και τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας:

        Εισάγαμε κριτήρια ώστε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Κέντρων δια Βίου Μάθησης (πρώην ΚΕΚ) -πριν δεν υπήρχαν προϋποθέσεις, και ιδίως μετά του άνοιγμα του επαγγέλματος με το νόμο Αρβανιτόπουλου, τα ΚΕΚ ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια στη χώρα. Μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ,  προγράμματα κατάρτισης μπορούσαν να αναλάβουν μόνο όσοι πληρούσαν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
-        Να απασχολούν τουλάχιστον 2 εργαζόμενους,
-        Να υπάρχει ελάχιστος χρόνος εμπειρίας στο αντικείμενο επιδοτούμενης κατάρτισης,
-        Να υπάρχει πιστοποίηση ISO
-        Να υπάρχει πρόσβαση σε ΑΜΕΑ,

        Προχωρήσαμε σε πρόσληψεις 350 νέων εργασιακών συμβούλων στον ΟΑΕΔ (Επί ΝΔ αντιστοιχούσε ένας εργασιακός σύμβουλος για 3.500 ανέργους).

        Ανασχεδιάσαμε την Κοινωφελή Εργασία. Θεσμοθετήσαμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα και την επεκτείναμε από 5 σε 8 μήνες.

        Αναπτύξαμε τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας με σκοπό τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας να βασίζονται πλέον σε πραγματικά δεδομένα και αναλύσεις των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και αγοράς εργασίας ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

        Σχεδιάσαμε νέα προγράμματα τα οποία είναι πιο στοχευμένα σε ειδικότητες και δεξιότητες που βρίσκονται σε ζήτηση (μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, κυκλική οικονομία, αγροδιατροφικός τομέας, μεταποίηση, ναυτιλία, φαρμακευτική βιομηχανία, υγεία και περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης είναι το πρόγραμμα του  ΣΥΡΙΖΑ για την απασχόληση 5.500 νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο, όπου το συνολικό ποσό του προγράμματος ανερχόταν στα 90 εκ, τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά τους μηνιαίους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των ωφελουμένων, με τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό να ανέρχεται στα 990€.

Ήταν υποχρεωτικό να κάνει καταρτίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθούν, αλλιώς δεν εκταμιεύονται. Μεγάλα ποσά που προορίζονταν για την στήριξη ανέργων και εργαζομένων, ήταν έτσι σχεδιασμένα  και δεσμευμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση (το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είχε συμφωνηθεί το 2014) ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο σε καταρτίσεις. Όποια κοινοτικά κονδύλια επιβάλλονταν από την ΕΕ να χρησιμοποιηθούν για καταρτίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήθηκαν με διαφάνεια, με τήρηση των όρων του ΕΣΠΑ και με σχεδιασμό προς όφελος των ανέργων.
Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις καταφέραμε μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακατευθύνουμε πόρους που προβλέπονταν για κατάρτιση, προς προγράμματα νέων θέσεων εργασίας για απευθείας στήριξη των ανέργων.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα λόγω κορονοϊού η ΕΕ ρητά επέτρεψε τη χρήση των κονδυλίων της για απευθείας ενίσχυση των αυταπασχολούμενων, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση καταρτίσεων.

Γιατί κατηγορείτε τότε τη ΝΔ ότι κάνει καταρτίσεις;

Κατηγορούμε τη ΝΔ για τη συγκεκριμένη κατάρτιση, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ως απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα της απώλειας εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων. Η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων όπως προκύπτει από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν.

Μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800 αντί για 600 ευρώ και ταυτόχρονα να δαπανήσει λιγότερα χρήματα. Αυτούς τους πόρους μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για απευθείας ενίσχυση ακόμα και αν, προ κρίσης, είχαν δεσμευτεί για άλλους σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη και σε αυτό. Μάλιστα έχει στείλει σχετική επιστολή στις 18 Μαρτίου προς τον Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου ξεκαθαρίζει ότι λόγω κορονοϊού οι πόροι μπορούν να ανακατευθυνθούν χωρίς καμία δέσμευση. Αναφέρει επίσης, στην ίδια επιστολή, ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμένων. Επομένως η απόφαση να υπάρχει κατάρτιση και να δοθούν χρήματα σε ΚΕΚ ήταν ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης.

Δεν καταδικάζει κανείς το εργαλείο που λέγεται κατάρτιση. Υποστηρίζουμε ότι η κατάρτιση πρέπει να γίνεται σε ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων και υψηλής ποιότητας για τους εργαζόμενους.
Τα ΚΕΚ είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να παρέχουν αυτό το εργαλείο. Αν θα το παρέχουν ποιοτικά ή όχι εξαρτάται από τους κανόνες και τις προδιαγραφές που βάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης.

Τα ίδια ΚΕΚ δεν χρησιμοποιούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως;

Προφανώς η συζήτηση δεν αφορά στο αν υπάρχουν καλά και κακά ΚΕΚ ή ποια χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια η ΝΔ.  Υπάρχει Υπουργείο που βάζει κανόνες στο Επιχειρείν ή Υπουργείο που ενισχύει την αυθαιρεσία. Προς απόδειξη αυτού:

Τι έκανε η ΝΔ

Το Υπουργείο Εργασίας επέλεξε αυθαίρετα 10 θεματικά αντικείμενα για την κατάρτιση των επιστημόνων, χωρίς καμία διαφανή διαδικασία ή συζήτησης με τους σχετικούς επιστημονικούς φορείς.
Ο κ. Βρούτσης ενέκρινε με απόφασή του τις πλατφόρμες στις οποίες θα γινόταν η τηλεκατάρτιση και το εκπαιδευτικό υλικό, δηλαδή τις ασυναρτησίες τύπου “σκοιλ ελικικου” και το υλικό τύπου πως να ανοίγεις και να κλείνεις έναν υπολογιστή. Αυτό το περιεχόμενο εγκρίθηκε από τον υπουργό εργασίας ως σωστό υλικό για να χρηματοδοτηθούν τα ΚΕΚ. Να σημειώσουμε πως ο κ. Βρούτσης άφησε ανοιχτή την πρόσκληση για τις πλατφόρμες μόνο 3 ημέρες και ενέκρινε το εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες μέσα σε μισή μέρα. Είναι, δε,απορίας άξιο πώς αυτά τα 6 ΚΕΚ πρόλαβαν να ετοιμάσουν υλικό για δέκα ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων μέσα σε 3 ημέρες.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως για την κατάρτιση εργαζομένων):

1.   Οι προσκλήσεις για χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ που αφορούσαν σε προγράμματα κατάρτισης απευθύνονται σε Φορείς και όχι σε ΚΕΚ. Οι φορείς αυτοί ήταν: Κοινωνικοί Εταίροι (π.χ ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ κ.α) Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων (π.χ ΣΒΕΕ, ΣΕΠΕ), Επιστημονικοί Φορείς (π.χ ΟΕΕ, ΤΕΕ), Επιμελητήρια.
2.   Οι Φορείς υπέβαλλαν προτάσεις στο Υπουργείο και πρότειναν οι ίδιοι τα αντικείμενα στα οποία θα ήθελαν να καταρτιστούν τα μέλη τους.  Η πρόταση για το αντικείμενο στηρίζόταν σε μελέτη του Φορέα για την διάγνωση αναγκών των μελών.
3.   Οι προτάσεις των Φορέων αξιολογούνταν από τις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και γίνονταν δεκτές ή απορρίπτονταν.
4.   Οι ίδιοι Φορείς μετά την έγκριση προχωρούσαν στην επιλογή του ΚΕΚ σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που είχαμε θεσπίσει και τα τεύχη διαγωνισμού που παρείχαν οι Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ στους Φορείς για να μην έχουν περιθώριο να αυθαιρετήσουν.
5.   Οι Φορείς για την επιλογή του ΚΕΚ ακλουθούσαν ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία (Ν.4412/2016). 
6.   Οι υπηρεσίες του ΕΣΠΑ σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παρακολουθούσαν και έλεγχαν αν ο Φορέας (π.χ ΟΕΕ) ακολουθούσε τη διαδικασία όπως ορίζει ο νόμος.

Εμείς σχεδιάζαμε στοχευμένες καταρτίσεις σε ανέργους με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ούτε εκπαιδεύαμε ποτέ τους επιστήμονες στο πως να ανοίγουν τον υπολογιστή τους, ούτε είχαμε εγκρίνει ποτέ τέτοιο εκπαιδευτικό υλικό. Τέλος, όπου υπήρχαν ατασθαλίες ασφαλώς και κάναμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις όπως ορίζει ο νόμος. Και τέτοια ήταν η περίπτωση δύο μεγάλων ΚΕΚ που απεντάξαμε από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το 2015 και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Τέτοια επίσης ήταν η περίπτωση προγράμματος κατάρτισης που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ και το οποίο προέβλεπε τα ΚΕΚ να λαμβάνουν ποσό σχεδόν τριπλάσιο απ’ αυτό που προβλεπόταν να λάβουν οι δικαιούχοι εργαζόμενοι, πρόγραμμα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλεσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά , λοιπόν, έθεσε κανόνες και όρους στη λειτουργία των κέντρων κατάρτισης, σταμάτησε το πάρτι της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, που γινόταν επί ΝΔ και επιχειρείται ξανά σήμερα με την τηλεκατάρτιση των "σκοιλ ελικικου".

Η ΝΔ επικαλείται την επιστολή για την παραίτησης της κ. Χαλικιά για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας σας για κακοδιαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης. Τι απαντάτε;

Η επιστολή της κ. Χαλικιά, την οποία επικαλείται η ΝΔ, εξέφραζε διαφωνίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε από 5μηνα σε 8μηνα, αύξησε τον μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα των ωφελούμενων, ενώ μέσω αυτών δεκάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι εργάστηκαν σε φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Διαφωνούσε, επίσης, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης , χωρίς να αποδεικνύει καμία παρατυπία ή κακοδιαχείριση.

Τι λέτε για την πρόσκληση 110 που επικαλείται η κυβέρνηση, λέγοντας ότι δώσατε προεκλογικά χρήματα στα ΚΕΚ;

Η πρόσκληση 110 εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας στις 21-9-2018 και δεχόταν προτάσεις μέχρι τις 30-4-2019, πολύ πριν την προκήρυξη εκλογών.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση απευθυνόταν σε Επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς ΝΠΔΔ, Κοινωνικούς Εταίρους, Ομοσπονδίες Εργαζομένων και Συνδέσμους Επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων, ΟΧΙ σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Τι λέτε για την πρόσκληση 121 που επικαλείται η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας Βρούτσης ότι δώσατε στα ΚΕΚ ;

Η πρόσκληση 121 απευθυνόταν σε Φορείς (ΟΕΕ, Επιμελητήριο Κυκλάδων, ΣΒΕΕ) και ΟΧΙ ΚΕΚ και ενεργοποιήθηκε με 22,4 εκατ € προϋπολογισμό. Λόγω των εκλογών δεν αξιολογήθηκε και δεν επιλέχθηκε κανένας Φορέας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη κίνηση του Υπουργού Εργασίας ήταν να αυξήσει τον προϋπολογισμό της συγκεκριμένης πρόσκλησης (της πρόσκλησης που κατηγορεί ως προβληματική) στα 68 εκατ €. Με δεύτερο αίτημα του μάλιστα ζητάει και περαιτέρω νέα αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης.

Η ΝΔ δεν θα αποφύγει τις τεράστιες ευθύνες της για το σκανδαλο-φιασκο του ”σκολ ελικικου” και για τα δωρα της στα ΚΕΚ. Καμία συσκότιση και επιχείρηση ανυπόστατων συμψηφισμών δεν θα την σώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: