ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Επίδομα ανεργίας: Ψαλίδι σε χρήματα και δικαιούχους

1352400170.jpg

Ακόμα και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί, αρχικά πιλοτικά, το νέο επίδομα ανεργίας και η εφαρμογή του θα αφορά σε πρώτη φάση 10.000 νέους άνεργους, δηλαδή εργαζόμενους που το συγκεκριμένο διάστημα απολύθηκαν από την εργασία τους.

Με την έναρξη της εφαρμογής του νέου επιδόματος, ακόμα και σε πιλοτικό επίπεδο, γίνεται φανερό ότι δεν θα έχει απλώς αυστηρά κριτήρια, αλλά θα αφορά πολύ λιγότερους δικαιούχους, ενώ οι περίπου 82.000 σημερινοί επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα δουν αλλαγές στο ποσό και στη διαδικασία με την οποία λαμβάνουν μέχρι σήμερα το επίδομα των 509 ευρώ για διάστημα 12 μηνών.

Περικοπές για τους νέους

Αυτό που επιβεβαιώνεται επίσης είναι ότι το νέο επίδομα θα περικόπτεται κατά 50% για τους εργαζόμενους που έχουν σύμβαση μερικής απασχόλησης πριν απολυθούν, ενώ θα είναι από εξαιρετικά χαμηλό έως ανύπαρκτο για όσους τυχόν απολυθούν διαδοχικά δύο ή τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τιμωρούν τους νέους εργαζόμενους, και κυρίως την κατηγορία 18-25 ετών, αφήνοντάς τους στο εξής με μισό ή καθόλου επίδομα. Άλλωστε η συγκεκριμένη κατηγορία, αυτή των νέων εργαζόμενων, αναγκάζεται συνήθως, ελλείψει άλλης επιλογής, να εργαστεί ευκαιριακά και για διάστημα τριών, τεσσάρων ή πέντε μηνών.

Οπως προβλέπεται με βάση και τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία ή συνάπτουν διαδοχικές συμβάσεις περιστασιακής απασχόλησης θα λάβουν εξαιρετικά μειωμένο επίδομα ανεργίας τουλάχιστον κατά 50%. Αν ο εργαζόμενος μερικής ή περιστασιακής απασχόλησης απολυθεί δύο φορές σε διάστημα ενός έτους, δεν θα λαμβάνει ούτε το 50% του επιδόματος ανεργίας!

Το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη διάταξη είναι ότι «δεν μπορεί να καταβάλλεται ολόκληρο επίδομα ανεργίας για μερική απασχόληση», αλλά ούτε να δεσμεύονται αντίστοιχα ποσά για εργαζόμενους με διαδοχικές «ευκαιριακές συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης».

Διαγράφονται από τη λίστα

Το αρμόδιο υπουργείο εισάγει ακόμα μία πρωτοτυπία στην καταβολή του επιδόματος με μοναδικό στόχο να μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι αυτού αν δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σήμερα οι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας κυμαίνονται στο 10% με 15% του συνόλου των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Για να λάβει ένας εργαζόμενος το (νέο) επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να παρακολουθεί υποχρεωτικά κάποιο πρόγραμμα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ, ενώ αν διακόψει το πρόγραμμα ή αρνηθεί εργασία, ανεξαρτήτως αντικειμένου, το επίδομα ανεργίας θα κόβεται.

Κυμαινόμενο με βάση τις αποδοχές

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται πλέον «στοχευμένα» σε όσους το έχουν ανάγκη και θα «συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, τους πρώτους μήνες ανεργίας το επίδομα μπορεί να φτάσει έως και στο 70% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας τριετίας του απολυμένου, αλλά να μειώνεται δραστικά το επόμενο διάστημα.

Ακόμα, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας, το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δύο μέρη: σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης-απασχόλησης και με το ύψος του μισθού και, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ για άνεργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Αντιθέτως, όσοι είχαν λιγότερα χρόνια στην αγορά εργασίας θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ.            

Δεν υπάρχουν σχόλια: