ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Χαστούκι 150.000 ευρώ από την ΑΠΠΔ για τις ταυτότητες

 

Πρόστιμα συνολικού ύψους 150.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικοιύ Χαρακτήρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για σοβαρά ζητήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που προέκυψαν στις νέες ταυτότητες.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εντόπισε, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα, σοβαρές πλημμέλειες σε σχέση με την ενημέρωση των πολιτών για την επεξεργασία των προσωπικών πληροφοριών τους κατά τη διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων, παραβιάζοντας έτσι τη θεμελιώδη αρχή της διαφάνειας όπως αυτή καθορίζεται από το GDPR - τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διαπίστωσε, μετά από καταγγελία πολίτη, ότι η ενημέρωση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία ήταν υπεύθυνη για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, δεν ήταν επαρκής και συνολική. 

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε δημοσιεύσει στον ιστότοπό της πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων, ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες κρίθηκαν ελλιπείς, καθυστερημένες και εν μέρει εσφαλμένες. 

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση αυτή δεν είχε αναρτηθεί εγκαίρως, ενώ οι πολίτες δεν είχαν λάβει σαφή πληροφόρηση σχετικά με το πώς θα επεξεργάζονταν τα βιομετρικά τους δεδομένα, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η φωτογραφία τους, που απαιτούνται για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν ανακριβείς αναφορές στο νομικό καθεστώς γύρω από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, όπως η χρήση της έννοιας της «πρόδηλης ενεργής συγκατάθεσης» αντί της επιβαλλόμενης από το νόμο επεξεργασίας, που παραβίαζαν το άρθρο 6 του ΓΚΠΔ. 

Επιπρόσθετα, η Αρχή έκρινε ανεπαρκή και τη διαδικασία εκτίμησης αντικτύπου για την προστασία των δεδομένων (DPIA), η οποία ορίζεται ως υποχρεωτική από το άρθρο 35 του GDPR. 

Η εκτίμηση αντικτύπου -που είχε ως στόχο να εντοπίσει και να διαχειριστεί πιθανούς κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών- πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση, μετά από την έναρξη της επεξεργασίας, κάτι που αποτελεί σοβαρή παράβαση. 

Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν κάλυπτε επαρκώς τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί για να προστατευθούν τα προσωπιικά δεδομένα κατά τη διαδικασία έκδοσης των νέων δελτίων ταυτότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: