ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Βασίλης Αϊβαλής: Εμείς μπορούμε να αποδείξουμε


Πώς το 1€ από το ταμείο του δήμου γίνεται 10€ σε πραγματικό έργο για τον πατρινό πολίτη

«Εμείς μπορούμε να αποδείξουμε εν τοις πράγμασι πώς το 1€ από το ταμείο του δήμου μας γίνεται 10€ σε πραγματικό έργο για τον πατρινό πολίτη» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για το θέμα του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024. Ο κ. Αϊβαλής δήλωσε παρών στις διεκδικήσεις σε ό,τι αφορά τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλες πηγής χρηματοδότησης τις οποίες δεν έχει εκμεταλλευτεί ο Δήμος στο βαθμό που θα έπρεπε για να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία του, ενώ επεσήμανε ότι  η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει παροιμιώδη αδυναμία και στο επίπεδο των εισπράξεων οφειλών με αποτέλεσμα το πρόβλημα αντί να μειώνεται κάθε χρόνο να  διογκώνεται.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Αϊβαλή για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων έχει ως εξής:

«Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων για την δουλειά τους και την προσπάθεια που κατέβαλαν για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, καθώς και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Από τη μελέτη του προϋπολογισμού είναι εμφανής μια προσπάθεια βελτίωσής του -σε τεχνοκρατικό επίπεδο- με απαραίτητες διορθώσεις, μεταβολές και αλλαγές κατανομής του σε κωδικούς αριθμούς κ.ο.κ.

Από την άλλη μεριά όμως θα ήθελα να στηλιτεύσω το γεγονός ότι είμαστε μία εβδομάδα πριν τον Απρίλιο του 2024, έχουμε πραγματοποιήσει ήδη το μεγαλύτερο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας το καρναβάλι και ακόμα δεν έχουμε προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

Τα στοιχεία δε που έχουμε στα χέρια μας είναι τα βεβαιωθέντα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2023 και η εκτίμηση πληρωμών του Δεκεμβρίου του 2023.

 

Ως η νεότερη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα με την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού που γίνεται με την παρουσία μας δράττομαι τας ευκαιρίας να σας παρακαλέσω θερμά να είστε λίγο πιο προσεκτικοί και συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που η νομοθεσία ορίζει.

Θα παρακαλέσω μάλιστα τον Δήμαρχο να επιληφθεί του θέματος προσωπικά έτσι ώστε να τηρούνται τα κατά νόμον χρονοδιαγράμματα.

 

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Από μεριάς έργων συζητήσαμε και τοποθετηθήκαμε όλες οι παρατάξεις πριν λίγες ημέρες στη αντίστοιχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα που αποτελεί προαπαιτούμενο του προϋπολογισμού.

Εκεί αναδείξαμε και τις αδυναμίες και τις αστοχίες του τεχνικού προγράμματος αλλά και τα καλά που έχουν να κάνουν με τα τεχνικά έργα που πρόκειται να συμβούν στην πόλη μας.

Σήμερα θα επικεντρωθούμε στα οικονομικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας και καλούμαστε να ψηφίσουμε.

Αυτό  που θέλουν να ακούσουν από την σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι συμπολίτες μας είναι οι στόχευση που έχει ο δήμος μας για το νέο έτος. 

Από τον προϋπολογισμό 2024 που έχουμε μπροστά μας φαίνεται σαφώς η υποχρηματοδότηση του δήμου μας σε σχέση με αυτά που δικαιούμαστε, όπως βέβαια και του κάθε δήμου στη χώρα, για να λέμε την αλήθεια.

Υποχρηματοδότηση που δημιουργεί ελλείμματα και μας οδηγεί να προβούμε σε διεκδικήσεις, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μας αποδοθούν αυτά που δικαιούμαστε. Εμείς  στην πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής  ήμασταν εκεί. Ως παράταξη  και ψηφίσαμε και παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε για τις οικονομικές και όχι μόνο, διεκδικήσεις της πόλης μας.

Περιμένουμε όμως τώρα και την δημοτική αρχή να διεκδικήσει και με άλλους τρόπους, με τους δικούς μας τρόπους, αυτά που μας ανήκουν. Τρόπους λιγότερο μαχητικούς αλλά σίγουρα περισσότερο αποτελεσματικούς, από τις πορείες και τις διαμαρτυρίες και φυσικά θα είμαστε παρόντες και τώρα και στο μέλλον, μαζί της, για τις διεκδικήσεις της πόλης μας.

Πέραν των κρατικών χρηματοδοτήσεων σε κάθε δήμο παρέχεται η δυνατότητα να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία του και με διάφορους άλλους τρόπους. 

Στο κομμάτι της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από πολλά χρόνια φαίνεται ως δημοτική αρχή να έχετε κάνει σαφή στροφή και να διεκδικούμε πλέον ως Δήμος χρηματοδοτήσεις από την ευρωπαϊκή ένωση. Ως επιστήμονας με ιδιαίτερη εμπειρία και γνώσεις στις χρηματοδοτήσεις, σας λέω ότι έχουμε πολύ δουλειά και πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσουμε το δήμο μας σε ικανοποιητικό επίπεδο. 

Και σε αυτό το κομμάτι είμαστε, όποτε μας καλέσετε, διαθέσιμοι να συνδράμουμε και με τις γνώσεις μας και με την εμπειρία μας να αποδείξουμε εν τοις πράγμασι πώς το 1€ από το ταμείο του δήμου μας γίνεται 10€ σε πραγματικό έργο για τον πατρινό πολίτη.  Άλλωστε η συμμετοχή του δήμου κατά μέσο όρο σε κάθε ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο έργο είναι 10 έως 15%.

Στο δήμο μας όμως από τα στοιχεία του προϋπολογισμού φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι. Ένα πρόβλημα το οποίο αντί να μειώνεται κάθε χρόνο αυτό διογκώνεται και δεν σχετίζεται με τις εισροές των χρημάτων που έρχονται στο δήμο από τον κρατικό κορβανά αλλά στην μη βούληση / μη δυνατότητα δεν θα ήθελα να πω ανικανότητα να διεκδικεί ο δήμος αυτά που του οφείλονται.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, μελετώντας τα περσινά αποτελέσματα διαπιστώνουμε μια τρομακτική διαφορά μεταξύ των βεβαιωθέντων οφειλών προς το Δήμο Πατρέων αλλά και των εισπράξεων. Εξειδικεύοντας έχουμε:

    Τον 8/2019 βεβαιωθέντα 64,5 εκ. €

    Τον 8/2021 βεβαιωθέντα 66,1 εκ. €

    Τον 8/2022 βεβαιωθέντα 69 εκ. € με εκτίμηση είσπραξης 31/12/22  1,2 εκ.€

    Τον 9/2023 βεβαιωθέντα 71,5 εκ. € με εκτίμηση είσπραξης 31/12/23  1,5 εκ.€

Προφανώς είναι ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται κυρίως στην οικονομική δυσπραγία των συμπολιτών μας αλλά όχι μόνο σε αυτή. Κατανοητό. Αλλά δεν είναι μόνο οι μη έχοντες συμπολίτες μας. Μέσα στους οφειλέτες είναι και οι επαγγελματίες κακοπληρωτές και οι μπαταχτσήδες. Και αυτοί χρωστάνε και τα περισσότερα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημοτική αρχή έχει ευθύνη να διεκδικήσει για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων αυτά που του οφείλονται από τους αναξιόχρεους.

Πρέπει επιτέλους ο Δήμος μας αφού δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό να τον απαιτήσει από όλους μας, και στο σημείο που έχουμε φτάσει αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δομές ελέγχου αυτής της ασυδοσίας, σε κάθε τομέα και σε κάθε επίπεδο.

Προφανώς για να γίνει σωστή διεκδίκηση των οφειλόμενων χρειάζεται δουλειά και πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα έργου στο Δήμο Πατρέων που να εξετάσει μία-μια όλες τις περιπτώσεις.  Δουλειά που έχετε υποχρέωση να την κάνετε.

Εμείς, έχοντας κάνει τις παρατηρήσεις μας τόσο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα όσο και στη συνεδρίαση για τα ανταποδοτικά τέλη και μιας και βρισκόμαστε ως παράταξη για πρώτη φορά  σε ψήφιση του προϋπολογισμού θα δείξουμε για άλλη μία φορά την θετική μας διάθεση, και παρά τις όποιες διαφωνίες μας οι οποίες έχουν αποτυπωθεί στις συνεδριάσεις που προανέφερα,  θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό.

Περιμένοντας όμως και από εσάς, ως δημοτική αρχή και την δική σας θετική ανταπόκριση στις παρατηρήσεις μας, κατ’ αρχάς να γίνουν αποδεκτές και εν συνεχεία πράξη μέσα στο τρέχον έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: