ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

5Ο χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο

 


 Χαιρετισμός του Τάσου Στασή, προέδρου του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή»

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΕΣΗΕΠΗΝ 21.03.2024

 

«Τρία χρόνια τρομοκρατίας, με δημιουργία προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους, ανατινάξεις κυβερνητικών κτιρίων, κλοπές όπλων και πυρομαχικών από στρατόπεδα και αστυνομικούς σταθμούς, εκτελέσεις εν ψυχρώ δημοκρατικών πολιτών».

Τα παραπάνω που ήταν έργο των εθνικιστών του Γεώργιου Γρίβα, απεσταλμένου της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών για να συγκροτήσει την ΕΟΚΑ Β', που υποτίθεται θα ανέτρεπε την συμφωνία της Ζυρίχης, η οποία όριζε την αυτονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το απαράδεκτο έστω, καθεστώς εγγύησής της από Ελλάδα-Τουρκία- Βρετανία και θα επέβαλε την ένωση της Μεγαλονήσου με την χώρα μας, ήσαν που δημιούργησαν τις ευνοϊκές συνθήκες για την εισβολή του Αττίλα, επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαΐας - Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ.

«Οι συνέπειες της εισβολής είναι γνωστές. Κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, αγνοούμενοι, πεσόντες, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, βιασμοί γυναικών, πρόσφυγες καταστροφή πολιτιστικής και Εκκλησιαστικής κληρονομιάς».

Και ο Τάσος Στασής με την γλώσσα της αλήθειας διακήρυξε:

«Στη κατεχόμενη Κύπρο έγινε μια εθνοκάθαρση . Ελάχιστοι Έλληνες έχουν απομείνει εγκλωβισμένοι . Μετονομάστηκαν με τουρκικές ονομασίες όλα τα  Ελληνικά ονόματα των χωριών  και τοπωνυμιών . Μεταφέρθηκαν χιλιάδες έποικοι από την Τουρκία με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πλειοψηφία σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους , οι οποίοι πλέον και να θέλουν δεν μπορούν να ανατρέψουν καταστάσεις».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου Αχαΐας - Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ, είναι ο παρακάτω:

«Πενήντα χρόνια – μισός αιώνας.

 Ξεκινάμε σήμερα τις εκδηλώσεις μας για τα 50 χρόνια από την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο, το 1974 .

Σαν να ήταν χθες. Εμείς που τα ζήσαμε τα γεγονότα, ποτέ δεν θα λησμονήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε.

Τρεις γενιές, την εποχή εκείνη. Παππούδες, γονείς και παιδιά. Έχουν απομείνει τα παιδιά, εκείνης της εποχής, που σήμερα ανεβαίνουν την τρίτη ηλικία και ελάχιστοι υπερήλικες ,τότε γονείς .

 Η Τουρκία δεν ΄΄ξύπνησε΄΄ το πρωί στις 20 Ιούλη και είπε κάνω εισβολή στην Κύπρο . Της δόθηκε η ευκαιρία που αναζητούσε χρόνια.

 Έχουμε συνηθίσει, ως Έλληνες να κατηγορούμε τους ξένους για ότι παθαίνουμε. Εμείς δώσαμε την ευκαιρία .

Η αφορμή το προδοτικό πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου πρόεδρου  της Κυπριακής Δημοκρατίας  Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η Ελληνική χούντα που κυβερνούσε την Ελλάδα με τους Έλληνες αξιωματικούς που στελέχωναν την Εθνική Φρουρά και τη ΕΛΔΥΚ, σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ του Γ. Γρίβα και των ούτω λεγόμενων ενωτικών αγωνιστών, αυτών που υποτίθεται έδιωξαν τους Άγγλους και έφεραν τους Τούρκους, αυτοί οργάνωσαν και εκτέλεσαν το πραξικόπημα .

Τρία χρόνια τρομοκρατίας, με δημιουργία προβλημάτων στη λειτουργία του κράτους, ανατινάξεις κυβερνητικών κτιρίων, κλοπές όπλων και πυρομαχικών από στρατόπεδα και αστυνομικούς σταθμούς, εκτελέσεις εν ψυχρώ δημοκρατικών πολιτών.

Στο τέλος  δημιούργησαν και Εκκλησιαστικό ζήτημα με τους τρεις Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας να ζητούν την καθαίρεση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Όμως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συγκαλώντας  μια μείζονα σύνοδο, από την οποία απουσίαζε η Εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθαιρέθηκαν οι ίδιοι. Μάλιστα φέτος, στις 15 Γενάρη, σε έκτακτη Ιερά Σύνοδο, υπό την προεδρία του πρόσφατα επισκεφθέντα την Πάτρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, αποφάσισαν να άρουν μετά θάνατον την καθαίρεση του αμετανόητου τέως Κυρηνείας. Το επόμενο βήμα είναι να του στήσουν και προτομή!! Δεν σκέφτηκαν ούτε καν την τουρκοπατημένη Κερύνεια και τους κατοίκους της .

Οι συνέπειες της εισβολής είναι γνωστές . Κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, αγνοούμενοι, πεσόντες, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, βιασμοί γυναικών, πρόσφυγες καταστροφή πολιτιστικής και Εκκλησιαστικής κληρονομιάς .

Στη κατεχόμενη Κύπρο έγινε μια εθνοκάθαρση . Ελάχιστοι Έλληνες έχουν απομείνει εγκλωβισμένοι . Μετονομάστηκαν με τουρκικές ονομασίες όλα τα  Ελληνικά ονόματα των χωριών  και τοπωνυμιών . Μεταφέρθηκαν χιλιάδες έποικοι από την Τουρκία με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πλειοψηφία σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι πλέον και να θέλουν δεν μπορούν να ανατρέψουν καταστάσεις.

Η ανθρωπιστική πλευρά με το θέμα των αγνοουμένων είναι μία πληγή του πολέμου που δεν θα κλείσει ποτέ εάν δεν εξακριβωθεί η τύχη του και για του τελευταίου . Σήμερα κατά διαστήματα παραδίδονται στις οικογένειες τους οστά αγνοουμένων τα οποία βρίσκουν σε ομαδικούς τάφους .

Η Αχαΐα είχε την δική της συμμετοχή  στην αντιμετώπιση του Τούρκου εισβολέα . Με 155 συμμετοχές στην ΕΛΔΥΚ , την Εθνική Φρουρά και στις Καταδρομές . Με 6 πεσόντες και 2 αγνοούμενους και τους υπόλοιπους που επέστρεψαν, χωρίς να ασχοληθεί κανείς μαζί τους να τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά του πολέμου .

Θέλω να καλωσορίσω τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, το οποίο ξανά συναντάμε μετά τη εκδήλωση που έγινε στη Πάτρα στις 7 Ιουλίου 2002 στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Το πρόεδρο των 39  κατεχομένων της Λευκωσίας Ελευθέριο  Αντωνίου. Τον Αντιδήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Τους αγαπητούς συνεργάτες και φίλους της Κύπρου της ΕΣΗΕΠΗΝ, του ΤΕΑΣ και το προσωπικό για την βοήθεια Τέλος εσάς που παρευρίσκεστε και τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση».

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: