ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Καλάβρυτα: Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις


 

Ο  γενικός γραμματέας Συντονισμού στην προεδρία της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης θα την εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ανήμερα της 25ης Μαρτίού, ενώ σήμερα παραβρίσκεται ο υπ. Μ. Βαρίδης!

1821 – 2024  
203 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
1821- 2024 
203 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας  
ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 
ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ, ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ  
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ  
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ  
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ  
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ  
ΤΟΥΡΛΑΔΑ (ΘΕΣΗ ΦΡΟΞΥΛΙΑ) – ΑΘΗΝΑ, ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΑΘΗΝΑ 
– ΔΑΦΝΗ – ΛΥΚΟΥΡΙΑ (ΘΕΣΗ ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ), ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ  
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ – ΔΑΦΝΗ – ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ – ΨΩΦΙΔΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 
ΚΕΡΤΕΖΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Με εορταστικές εκδηλώσεις θα τιμηθεί από σήμερα η μέρα της απελευθέρωση των Καλαβρύτων από τον τουρκικό ζυγό το 1821.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, είναι το παρακάτω:

Στις 9:00 το πρωί ο εορτασμός θα ξεκινήσει με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Στις 10:00 θα τελεστεί Δοξολογία στον καθεδρικό ναό της πόλης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου και θ ακολουθήσει η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων Κωνσταντίνο Μητρόπουλο.

Στις 10:45 θα γίνει Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων και κατάθεση στεφάνων.

Στις 11:15 θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση μαθητών των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Δήμου Καλαβρύτων καθώς και συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων προ των επισήμων. Για πρώτη φορά η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική οδό Αγίου Αλεξίου με την εξέδρα των επισήμων να είναι μπροστά στο αρχοντικό της Παλαιολογίνας.

Στις 11:30 θα γίνει η αναπαράσταση της μάχης και κατάληψης των Καλαβρύτων από τον θεατρικό όμιλο «Πάνος Μίχος».

Η τριπλή επέτειος εκδηλώσεων για τον Μάρτιο στα Καλάβρυτα ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, όπου επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας με αφορμή την εθνική μας εορτή.

Τη Δευτέρα 25η Μαρτίου στην ιστορική μονή Αγίας Λαύρας οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμου. 

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου αναμένεται να εκπροσωπήσει ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού στην προεδρία της.

Παράλληλα τις σημερινές εκδηλώσεις τιμά με την παρουσία του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος παρέστη στην πρωινή δοξολογία και στη συνέχεια θα έχει επαφές και με τοπικούς φορείς.

Περί επαναστάσεως γραφή από τον Σπ. Τρικούπη

Εις την Σπυρίδωνος Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τόμ. Α΄, έκδοσις δευτέρα, Εν Λονδίνω, Εκ της εν τη Αυλή του Ερυθρού Λέοντος Τυπογραφίας Ταϋλόρου και Φραγκίσκου, 1860, σ.σ. 59-60 διαβάζουμε:. 

«Ο Αρναούτογλους, πλήρης και πρότερον υποψιών, εθορυβήθη ακούσας το γεγονός [σ.σ. το χτύπημα στη Χελωνοσπηλιά], ωπισθοδρόμησεν εις Καλάβρυτα, εφόβισε τους εντοπίους Τούρκους παραστήσας το τόλμημα ως επαναστατικόν μάλλον ή ληστρικόν, και παραλαβών αυτούς εκλείσθη και ωχυρώθη εντός τριών δυνατών πύργων των Καλαβρύτων, ως αν ήρχοντο κατόπιν του εχθροί. Συγχρόνως εφονεύθησαν και δύο σπαΐδες Τριπολιτσώται κατά το Λιβάρτσι, χωρίον των Καλαβρύτων.

Ηγουμένου δε του Νικολού Σολιώτη εφονεύθησαν τινές γυφτοχαρατζίδες κατά το Αγρίδι, χωρίον της αυτής επαρχίας, και τρεις κομισταί γραμμάτων του τοποτηρητού της Τριπολιτσάς προς τον Χουρσήδην· εκτυπήθησαν και τινές άλλοι Τούρκοι αποβιβασθέντες εκ Σαλώνων εις Ακράταν, και απερχόμενοι εις Τριπολιτσάν, εξ ων οι μεν εφονεύθησαν, οι δε συνελήφθησαν· Τα συμβάντα ταύτα, αν και μη επαναστατικά, ηύξησαν τας δικαίας υποψίας των Οθωμανών.

Καθ’ ην δε ημέραν εκλείσθησαν οι περί τον Αρναούτογλουν εντός των πύργων, οι προεστώτες των Καλαβρύτων απουσίαζαν. Πρώτος των άλλων, ο Χαραλάμπης, μαθών το γεγονός και αγνοών ότι φοβηθέντες οι υπό τον Αρναούτογλουν εκλείσθησαν εις άμυναν μάλλον ή εις βλάβην, παρέλαβεν όσους εδυνήθη εκ του προχείρου ενόπλους υπό τους Πετμεζάδας, εισήλθεν εις την πόλιν και επολιόρκησε τους εν τοις πύργοις κλεισθέντας, οίτινες παρεδόθησαν.

Γενομένου δε γνωστού του συμβάντος τούτου, όπερ και η φήμη και οι επικρατούντες φόβοι εμεγάλυναν, οι μεν εν Βοστίτση Τούρκοι διεπορθμεύθησαν όλοι αβλαβείς και ανεμπόδιστοι συν γυναιξί και τέκνοις εις Γαλαξείδι, και κατέφυγαν εις Σάλωνα όπου ήσαν ικανοί Τούρκοι· οι δε εν Πάτραις, οίτινες, και αφ’ ότου έμαθαν, ότι οι Αχαιοί απεποιήθησαν να μεταβώσιν εις Τριπολιτσάν, είχαν αρχίσει να μεταφέρωσι τας γυναίκας και τα τέκνα των εις την ακρόπολιν, εγκατέλειψαν την πόλιν και συνεκλείσθησαν την 21 Μαρτίου, μήτε πολεμούντες μήτε πολεμούμενοι».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: