ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Οι New Yorker συγκρίνουν την κίνηση Πούτιν στα ρωσικά σύνορα

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την προσέγγιση Πούτιν με ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα.

 Εκφράζοντας ανησυχίες Δυτικών υπενθυμίζουν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, φοβούμενοι επανάληψη αυτής στην Ουκρανία!


 Στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, οι αεροπορικές επιδρομές σε σχέση με το Κόσοβο απέδειξαν ότι ο πόλεμος είναι ακόμη πιθανός, ακόμη και με βόμβες να πέφτουν στο κέντρο πόλεων όπου οι κάτοικοι αισθάνονταν ασφαλείς και μακριά από αυτόν, έστω κι αν ήταν «δίπλα» για κάποιο διάστημα. Αν ο Πούτιν τελικά σταματήσει να διασκεδάζει με διαπραγματεύσεις με δυτικούς ηγέτες και εξαπολύσει μεγάλο πόλεμο, ο θάνατος και η δυστυχία που θα φέρει θα είναι δική του ευθύνη. Αλλά ο κόσμος στον οποίο αυτό είναι εφικτό, σφυρηλατήθηκε από κοινού από Ρωσία και ΗΠΑ, ξεκινώντας 23 χρόνια πριν, τονίζει θέμα του New Yorker που συνδέει τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία με όσα οδήγησαν στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μέσω της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Στο Κίεβο θεωρούν εν πολλοίς αδιανόητη μία πλήρη στρατιωτική σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που θα περιλάμβανε ακόμη και βομβαρδισμό στόχων στην πρωτεύουσα.Ωστόσο οι συγκρίσεις με το τι συνέβη όταν το ΝΑΤΟ διέλυσε την Γιουγκοσλαβία τροφοδοτώντας τους αλβανόφωνους αυτονομιστές στο Κόσοβο, τροφοδοτούν τα χειρότερα σενάρια -και το ίδιο κάνει και η ρωσική προπαγάνδα, έχοντας ως τεκμήρια το ρόλο των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στα όσα έγιναν τότε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές μετά την την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας ως ανεξάρτητα κράτη.   

Ο Ρώσος πρόεδρος κάνει λόγο για στρατεύματα που θα αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο, την ίδια ώρα που η Δύση εκτιμά ότι βρίσκεται μπροστά σε μια μείζονα σύρραξη. Μόσχα και αυτονομιστές υπέγραψαν δύο συμφωνίες συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης διάρκειας έξι ετών, οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν από το ρωσικό κοινοβούλιο σήμερα Τρίτη. Οι συμφωνίες  προβλέπουν την ανάπτυξη «των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή», για να εγγυηθούν «διαρκή ασφάλεια».

Από τη ρωσική πλευρά δεν έχει διευκρινιστεί ούτε το εύρος, ούτε η διάρκεια της ανάπτυξης του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς ενώ σύμφωνα με τη Δύση η Ρωσία έχει αναπτύξει κάπου 150.000 στρατιώτες γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, προκαλώντας ανησυχίες για εισβολή μεγάλης κλίμακας. Στο διάγγελμά του  το βράδυ της Δευτέρας, που ήταν άνω της μίας ώρας, ο Πούτιν, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο απαίτησε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» εναντίον των αυτονομιστών προειδοποιώντας το πως θα έχει την αποκλειστική «ευθύνη για τη συνέχιση της αιματοχυσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: