ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

«Ναυμαχία» της Greenpeace στο Ιόνιο με το SW Cook των ΕΛΠΕ

GREENPEACE KERKYRA
PHOTO/GREENPEACE

Ενημέρωση για τα εν εξελίξει σχέδια διεξαγωγής σεισμικών ερευνών στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ζήτησε προ ημερών το ελληνικό γραφείο της Greenpeace με επιστολές του προς τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και Total Energies, αλλά και προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Η Greenpeace υπογραμμίζει ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018 και αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο και σημαντικό ενδιαίτημα για θαλάσσια θηλαστικά, όπως αντίστοιχα και οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Έκτοτε μια ιδιότυπη «ναυμαχία» βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτά της Κέρκυρας όπου πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες από το πλοίο SW Cook των ΕΛΠΕ ενώ εκεί βρίσκεται και το πλοίο Rainbow Warrior III της Greenpeace.

Η Ακτοφυλακή όπως αναφέρουν οι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης, περιτριγυρίζει το πλοίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης, το Rainbow Warrior III, σε μια προσπάθεια να μην προσεγγίσει το πλοίο των ΕΛΠΕ που κάνει τις σεισμικές έρευνες.

GREENPEACE KERKYRA
PHOTO/GREENPEACE

Όπως αναφέρουν οι ακτιβιστές: «η ζώνη αποκλεισμού γύρω από ένα πλοίο που διεξάγει σεισμικές έρευνες είναι 2 μίλια, αλλά οι ήχοι των εκρήξεων καταγράφονταν από το υδρόφωνό μας από 45 μίλια μακριά! Στην προσπάθειά μας, δε, να πλησιάσουμε κάπως, ήδη από τα 8 μίλια περίπου, χωρίς να παραβιάσουμε τη ζώνη αποκλεισμού, η ακτοφυλακή εμφανίστηκε και μας περιτριγύριζε για περίπου 40 λεπτά, σαν να ήμασταν εμείς οι εγκληματίες και όχι το πλοίο που καταστρέφει το σημαντικό αυτό θαλάσσιο οικοσύστημα. Ωστόσο, εμείς φυσικά σηκώσαμε τα πανό μας για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά ενάντια στις εξορύξεις.

GREENPEACE KERKYRA
PHOTO/GREENPEACE

Όταν πλέον βρεθήκαμε στα 2 μίλια από το SW Cook, η ακτοφυλακή εμφανίστηκε ξανά από το πουθενά, αυτή τη φορά για να πάει να προστατέψει το πλοίο των ερευνών και παρέμεινε εκεί όλο το βράδυ, μέχρι και τώρα!».


Όπως αναφέρουν θα παραμείνουν  παραμείνουμε κοντά στο πλοίο που κάνει τις σεισμικές έρευνες γιατί θεωρούν σημαντικό να γνωρίζει όλος ο κόσμος τι γίνεται στην περιοχή. 

«Αφού δεν υπάρχει επίσημος ελεγκτικός φορέας, θα αναλάβουμε εμείς αυτόν τον ρόλο. Για την ιστορία, αυτή τη στιγμή το υδρόφωνό μας "πιάνει" ήχους εκρήξεων ανά 12 δευτερόλεπτα! Δηλαδή περίπου 5 εκρήξεις το λεπτό, μέσα στο σπίτι των δελφινιών, των φαλαινών, των χελωνών και κάθε άλλου είδους θαλάσσιας ζωής».

H Greenpeace με την παρέμβασή της ζητά:
- Να σταματήσουν άμεσα τις σεισμικές έρευνες συνολικά στο Ιόνιο
- Να ακυρώσουν όλα τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στα οποία συμμετέχουν
- Να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας με τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού.
Παράλληλα καλούν τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή του και να απαιτήσουν την προστασία του Ιονίου και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις στη χώρα.

 

Ο ζιφιός είναι είδος δελφινιού μεγάλου μεγέθους


Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5). Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ' αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της "ήσυχης" συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του. Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα. (Πληροφορίες από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών ''Πέλαγος'').

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: