ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 10/10/2018


Για τη συνάντηση Μητσοτάκη με τους   πρέσβεις της ΕΕ (άτυπο κυβερνητικό σημείωμα)

Θα περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη, αντί να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους πρέσβεις της ΕΕ, να τους εξηγήσει γιατί στο εσωτερικό διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών και στο εξωτερικό στέλνει την κα Σπυράκη σε μυστικές αποστολές να λέει τα αντίθετα. Να παραδεχθεί με λίγα λόγια πως διαφωνεί όχι με κριτήριο το εθνικό συμφέρον αλλά για να αποτρέψει τη διάσπαση της ΝΔ.   Όσο για τη χιλιοστή προφητεία του για εκλογές μέχρι το Μάιο, έχει ακόμα εκ του Συντάγματος περιθώρια να συνεχίσει να προεξοφλεί κάλπες μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο, όποτε και θα τις χάσει. Δείτε εδώ τις δηλώσεις Μητσοτάκη.


Για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις περί «εναλλακτικού σχεδίου»  

1. Κυβερνητικές πηγές

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

2. Από τη συνέντευξη του Γ. Κατρούγκαλου

Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών. Για περισσότερα, δείτε εδώ. 

Για το Κυπριακό και την ΑΟΖ της Κύπρου  (από τις Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου)

Ως Ελλάδα υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά υποστηρίζουμε σταθερά ότι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την ασφάλεια πρέπει να γίνει από το σημείο που τερματίστηκαν οι προηγούμενες συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα, στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Οι τρεις μας συμφωνήσαμε ότι το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός του, αποτελούν τη μόνη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Εκφράσαμε σαφώς δε, τη στήριξή μας στην Κύπρο στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. Και τονίσαμε τη σημασία που έχουν οι εξορύξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για όλο τον Κυπριακό λαό. Και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. 

Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (από τις Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου)

Και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό.  Συνομιλήσαμε  για τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες πρωτοστατούν οι χώρες μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων, την προστασίας τους  από απειλές, μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες. Τονίσαμε τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και λόγω της ανάπτυξης του μεγάλου project, του EastMed, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Κρήτη και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για τα ακίνητα και το Υπερταμείο (ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ)

Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018. Όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται  δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ. Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:
·Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
·Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
·Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται τέλος,  ότι  η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).  Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο. Δείτε εδώ και την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. 


Για τις σχέσεις της ΝΔ με το κόμμα του Β. Όρμπαν 

1. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η ευχαριστήρια επιστολή του Βίκτορ Όρμπαν προς τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λάμπρο Φουντούλη, για τη στήριξη που του παρέχει το νεοναζιστικό μόρφωμα, εκθέτει ανεπανόρθωτα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συνολικά, αλλά και τα μέλη που το απαρτίζουν, όπως η Νέα Δημοκρατία. Το ελάχιστο που οφείλει να πράξει ο κ. Μητσοτάκης, είναι να ζητήσει την άμεση αποπομπή των συνομιλητών της Χρυσής Αυγής από το ΕΛΚ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η διαφοροποίησή του από τον Όρμπαν είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου. Εκτός, βέβαια, αν ο κ. Μητσοτάκης φοβάται μην του τραβήξουν το αυτί ο Α. Σαμαράς, ο Α. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης.

2. Μήνυμα του Δ. Παπαδημούλη

Ευχαριστήρια επιστολή Όρμπαν προς τη Χρυσή Αυγή, για τη στήριξη στην ουγγρική κυβέρνηση. Η ΧΑ, αποκλεισμένη ακόμη και από την ακροδεξιά ομάδα της Λεπέν, και ο Όρμπαν, ομογάλακτος των Κυρ. Μητσοτάκης και Βέμπερ, σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Ως πότε θα τον κρατούν ως μέλος του ΕΛΚ;


Σχετικά με  την πρωτοβουλία της ΝΔ για την ΕΡΤ (μήνυμα του Ν. Παππά)

Καλοδεχούμενη η πρωτοβουλία της ΝΔ για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΡΤ. Θα τα πούμε όλα. Και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον του οργανισμού. Για περισσότερα, δείτε εδώ. Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΝΔ.


Για τις εργασιακές σχέσεις (μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)

Από τις 21 Αυγούστου, οπότε έληξε το τελευταίο μνημόνιο, επανήλθαν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ήδη, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπέγραψε την επέκταση 7 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αφορούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εργαζόμενους σε ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ταξιδιών και τουρισμού, πρακτορειακές επιχειρήσεις που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και τραπεζοϋπαλλήλους. Οι συμβάσεις αυτές καλύπτουν συνολικά περίπου 190.000 εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των όρων εργασίας τους.


Για τη δικαστική απόφαση σχετικά με τις περικοπές των δώρων συνταξιούχου το 2012 (από τη συνέντευξη της Ε. Αχτσιόγλου)

Αυτό που έκρινε η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 είχε βγάλει μία απόφαση – πιλότο από την έκδοσή της και για το μέλλον, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές που έγιναν το 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Επίσης, είχε πει ότι όσες αγωγές είχαν ήδη ασκηθεί -άρα μιλάμε για αγωγές οι οποίες είχαν ασκηθεί μέχρι το 2015, πριν την κρίση του ΣτΕ- αυτές προφανώς δικάζονται κανονικά και σε αυτές το ΣτΕ υπέδειξε να ακολουθηθεί η κρίση που το ίδιο είχε διαμορφώσει. Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο, συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αλλά, προσοχή, αφορά αγωγές οι οποίες έχουν ασκηθεί πριν την κρίση του ΣτΕ. Από τη δική μας πλευρά, η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ, δηλαδή έθεσε καινούργιους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, για όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.


Για τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού

Τον Γενάρη θα ληφθεί η απόφαση, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών. Παράλληλα,  έχουν ήδη επεκταθεί 7 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γεγονός που σημαίνει αύξηση μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Εντός Νοεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Από 1/1/2019 η εισφορά για κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 13,3%. Δηλαδή το ασφάλιστρο μειώνεται κατά περίπου 35%. Ειδικά για τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) υπάρχει και μία πρόσθετη ελάφρυνση σε ότι αφορά το ασφάλιστρο για επικούρηση και εφάπαξ, όπου εκεί όλοι πια θα πληρώνουν το κατώτατο ποσό των 64,5 ευρώ. Ειδικά γι’ αυτή την ελάφρυνση, στο επικουρικό και το εφάπαξ, η ισχύς θα είναι αναδρομική από 1/1/2017.


Για την κοινωνική πολιτική (σημεία από την ομιλία της Θ. Φωτίου)
Έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Μια χώρα που κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το «success story» που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι αλλάξαμε την εικόνα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια δαπανώντας 1 δις 600 εκ. σε 3 χρόνια οικονομικής ασφυξίας όταν μέχρι το 2015 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ. Το 2022 τα ποσοστά φτώχειας θα είναι χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν στην χώρα το 2008 στην έναρξη δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ, που παραλάβαμε το 2015, σε σχεδόν δύο δις ευρώ το 2018. Έχουμε επιτέλους αρχίσει να συγκλίνουμε θετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως προς το ύψος των προνοιακών δαπανών οι οποίες το 2022 φτάνουν τα 4 δις».
Αποτελεί προτεραιότητα μας η κάλυψη όλων των παιδιών σε ποιοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέσα σε τρία χρόνια αυξήσαμε κατά 60% τον αριθμό των παιδιών που καλύπτονται δωρεάν.
Ø  Επιδοτούμε ήδη όλους τους δήμους που έχουν ελλείψεις θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με 15 εκατ. το 2018 για να ιδρύσουν 10.000 νέες θέσεις. Το 2014-2015 δόθηκαν μόνο 79.157 vouchers και φέτος δώσαμε 127.026.
Ø  Για τα οικογενειακά επιδόματα αυξήσαμε τον προϋπολογισμό από 650 εκατ. ευρώ σε 910 εκατ. ευρώ (αυξήσεις από 50% -110% στα επιδόματα).
Ø  Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων φέτος αφορά σε 152.000 παιδιά που έχουν ένα ζεστό γεύμα μεσογειακής διατροφής, κάθε μέρα, σε 953 σχολεία.
Ø Εφαρμόζουμε από 1/1/2019 το επίδομα στέγασης για περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά. Θα ωφεληθούν  συμπολίτες μας με επίδομα από 840 ευρώ έως 2520 ευρώ το χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ωφελούμενους είναι 25-45 χρονών καθώς στόχος μας είναι να τους ενθαρρύνουμε σε αυτή την αποφασιστική περίοδο της ζωής τους.

Για την εξαγορά της εταιρίας  EDS από τη ΔΕΗ (από την γραπτή απάντηση του Γ. Σταθάκη σε Ερώτηση στη Βουλή)

Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη παλαιότερο θέμα, το οποίο ανακινεί η ΝΔ στην προσπάθεια της να δημιουργήσει κλίμα. Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Ακόμη, η εν λόγω αγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Η ΔΕΗ εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή.

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν οι τρεις ορκωτοί ελεγκτές λογιστές που κλήθηκαν μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής να διερευνήσουν την καταγγελία του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με το πόρισμα τους, η λογιστική διαφορά που εντοπίστηκε ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ, με τους ορκωτούς ελεγκτές να καταθέτουν σήμερα στην Επιτροπή πως εντόπισαν αδήλωτες στους απολογισμούς δαπάνες «ειδικού σκοπού» 87,1 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις από 2010 έως 2013. Κοινή συνισταμένη των τριών εισαγωγικών τοποθετήσεών των ορκωτών ελεγκτών ήταν οι ελλειμματικοί απολογισμοί του Κέντρου και η αδυναμία πρόσβασής τους σε στοιχεία και έγγραφα που ζήτησαν από την πρώην προϊσταμένη Οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, Κατερίνα Πολύζου. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, σημείωσε ότι «εάν υπήρχαν ποσά που δεν συμπεριλήφθηκαν στους ισολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ το θέμα από μόνο του είναι για εισαγγελέα, καθώς υποκρύπτονται σοβαρά ποινικά αδικήματα». Ο κ. Μπαλωμενάκης λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης δήλωσε συγκεκριμένα: «Σημαντική αποκάλυψη στην σημερινή συνεδρίαση ήταν η πληροφορία ότι διαχρονικά υπήρξαν δαπάνες που πιθανόν δεν είχαν συμπεριληφθεί στους ετήσιους απολογισμούς που το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας. Το ύψος τους σύμφωνα με παραδοχή της τέως Οικονομικής Υπευθύνου του ΚΕΕΛΠΝΟ ανήλθε σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Οι εξεταζόμενοι ορκωτοί λογιστές βεβαίωσαν ότι δεν τους είχε παραδοθεί αυτή η πληροφορία η οποία, βέβαια, γεννά πάρα πολλά ερωτηματικά τόσο για το λόγο που δεν περιλαμβάνονταν στους απολογισμούς όσο και για την προέλευση, τους σκοπούς και τους αποδέκτες αυτών των δαπανών».


Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»
Η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Μέλη της τοπικής ένωσης των εκπαιδευτικών, διαπνεόμενα από αντιλήψεις και ιδέες που δεν συνάδουν ούτε με τον ρόλο τους ούτε με το λειτούργημά τους, πρότειναν και τελικά πρόκριναν με την ψήφο τους τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του νησιού.  Το Υπουργείο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν θα ακολουθήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Υπενθυμίζει δε στους εμπνευστές της, μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας, το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου με το οποίο ζητείται η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.  Θα ήταν, τέλος, εξαιρετικά χρήσιμη στον δημόσιο λόγο η επίσημη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ αλλά και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για το περιστατικό αυτό. Τους καλούμε να το πράξουν, όπως είχαμε καλέσει τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν και για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για τη λειτουργία των σχολείων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


118 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε Δήμους και Περιφέρειες (δήλωση του Αλ. Χαρίτση) 

Πρόκειται για νέες προσλήψεις που θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες σε μικρούς δήμους της χώρας οι οποίοι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και γεωγραφικής τους θέσης. Με το προσωπικό αυτό οι συγκεκριμένοι δήμοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει ειδικά για τους ΟΤΑ και να υλοποιήσουν κρίσιμα έργα στις τοπικές κοινωνίες. Προχωράμε μεθοδικά στην ενίσχυσή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με περισσότερους πόρους και ανθρώπους ώστε να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με στόχο μια ανάπτυξη βιώσιμη και δίκαιη.

Για την ενίσχυση των φοιτητών της εστίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 4482/2018 τεύχος Β’, οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών που αφορούν στον καθορισμό της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 2.000 ευρώ ανά φοιτητή της Εστίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και την προσωρινή στέγασή τους. Μετά και την τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας, το Υπουργείο καλεί τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των φοιτητών για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος, σημειώνοντας ότι στον λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε ήδη πιστωθεί από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου το ποσό των 184 χιλιάδων ευρώ για τη χορήγησή του.  


Για τα καρτέλ αυτοκινητοβιομηχανιών και τη φοροδιαφυγή
Δημ. Παπαδημούλης: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις αγορές να λύσουν τα πάντα, χρειάζεται να νομοθετούμε - Θα σας ενδιέφερε να συνεχίσετε ως Επίτροπος ή ενδεχομένως και με έναν πιο υψηλό ρόλο;».

Ø  Μ. Βεστάγκερ: «Ελπίζω στην Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση Επιχειρήσεων - Βήμα-βήμα δεν θα πληρώνουν τους φόρους οι περισσότερες εταιρείες, αλλά όλες οι εταιρείες - Θα ήταν προνόμιο για εμένα να εξακολουθήσω να υπηρετώ τους Ευρωπαίους πολίτες από αυτό το μετερίζι».

Για περισσότερα, δείτε εδώ


2,6 εκατ. ευρώ σε δήμους της χώρας για την αποκατάσταση ζημιών

Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ποσού συνολικού ύψους 2.694.000,00 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία και για έργα υποδομών με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ειδικότερα, για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν  δήμους της χώρας, εγκρίθηκαν  επιχορηγήσεις ύψους 2.150.000,00 ευρώ,  εκατ. ευρώ, με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας».  Ακολούθως, για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, εγκρίθηκαν οι επιχορηγήσεις ποσού ύψους 544.000,00 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: