ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Σχέδιο εμπρησμών καταγγέλλει ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου


Μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στις Μαριές Ζακύνθου καθώς οι φλόγες της πυρκαγιάς έφθασαν μέχρι το χωρίο τους, ευτυχώς λόγω της συντονισμένης επέμβασης της Πυροσβεστικής και των εθελοντών απετράπησαν τα χειρότερα. 
 
Με απόφαση του συντονιστή της Πυροσβεστικής, έξω σχεδόν από κάθε σπίτι του χωριού, βρισκόταν και ένα πυροσβεστικό όχημα κι έτσι κανένα κατοικημένο σπίτι δεν υπέστη ζημιές ενώ δεν χρειάστηκε τελικά η εκκένωση της κοινότητας. Οι καταστροφές περιορίστηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και σε κάποιες αγροικίες, ωστόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με το φυσικό και το ζωικό κεφάλαιο και φυσικά στα δάση του βορείου τμήματος της Ζακύνθου. Στην πορεία των ωρών, και με την βοήθεια 6 συνολικά εναέριων μέσων που βοηθούν στην κατάσβεση με το πρώτο φως της ημέρας, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε σχετική ύφεση. Δεν λείπουν πάντως οι αναζωπυρώσεις κι έτσι η πυροσβέστες δεν εφησυχάζουν.

«Κάηκε το μεγαλύτερο μέρος των δέντρων που υπήρχαν μέσα στο χωριό. Η πυροσβεστική τοποθέτησε όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, στην κυριολεξία, μέσα στα σπίτια. Σχεδόν κάθε σπίτι είχε και ένα πυροσβεστικό όχημα. Το σημαντικό είναι ότι δεν πειράχθηκε ούτε μια τρίχα ανθρώπου. Από το χωριό πήραμε μόνο 3-4 ηλικιωμένους που ήταν μόνοι τους, τους οποίους προληπτικά φιλοξενήσαμε σε ένα ξενοδοχείο για κάποιες ώρες, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα μπει σε κίνδυνο η ζωή τους. Τελικά δεν πειράχθηκε ούτε ένα σπίτι του χωριού, εκτός από ένα εγκαταλελειμμένο, άρα δεν είχε και την κάλυψη. Κρατάμε έναν θετικό απολογισμό, κανένας κάτοικος δεν κινδύνεψε, κανένα σπίτι το ίδιο, βέβαια υπάρχουν καταστροφές σε αγροικίες, στο ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο. Ενημερώνονται όλες οι υπηρεσίες να βγάλουν άμεσα ανακοινώσεις για να έχουμε και μια πιο γρήγορη καταγραφή», επισήμανε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιωτόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανοικτά λόγο για ένα τεράστιο μπαράζ εμπρησμών σε μια περίοδο που η Ζάκυνθος πλημμυρίζει από επισκέπτες και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το καλύτερο των 30 ετών για το νησί. Ευτυχώς δεν έχουν υπάρξει ματαιώσεις κρατήσεων ενώ και η ζωή των τουριστών ελάχιστα έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές.

«Η Ζάκυνθος περνάει την καλύτερη τουριστική σεζόν των τελευταίων ετών. Θα δείτε στο τέλος τα νούμερα θα είναι εντυπωσιακά μέχρι τον Οκτώβριο. Θα είναι πραγματικά η καλύτερη περίοδος των 30 ετών. Δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστον η τουριστική κίνηση από το μπαράζ των πυρκαγιών που έχει δεχθεί το νησί. Παρά το γεγονός ότι μέσα σε 50 μέρες κοντεύει το νησί να ξεπεράσει τις 80 πυρκαγιές, όχι μόνο δεν υπάρχουν ακυρώσεις αλλά δεν έχουν επηρεάσει οι πυρκαγιές και τη διαμονή των επισκεπτών.  Χθες μόνο είχαμε αναγκαστεί να εμποδίσουμε την δίοδό τους προς το Ναυάγιο. Προχθές είχαμε διαχειριστεί και μια μικρή εκκένωση στο Πόρτο Βρώμη. Τίποτε άλλο», επισημαίνει ο κ. Νιωτόπουλος.

Αναφορικά τώρα με την επόμενη μέρα στη Ζάκυνθο ήδη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταβάλει προσπάθεια να τρέξουν άμεσα τα σχέδια για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σχεδιαστεί και άλλα που κρίνονται απαραίτητα μετά τις πρόσφατες καταστροφές. «Πρέπει να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Εμείς είχαμε αρχίσει τον σχεδιασμό αλλά αυτές οι μεγάλες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά σε 2-3 χωριά, μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον πρόβλημα. Εκεί πρέπει να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις στην πλαγιά, για αντιπλημμυρικά έργα. Είναι ένα έργο που το έχουμε ετοιμάσει εμείς και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: