ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 24/8/2017



Για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (σημεία από την ανακοίνωση του Υπουργείου Αντιπροεδρίας)

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, και ενισχύουν την κοινωνική προστασία συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων.

Ειδικότερα:

- Καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας

- Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις: Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας εισάγονται  ρυθμίσεις για την πληρέστερη εφαρμογή των διατάξεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ επιλύονται χρόνια προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ασφαλισμένων. Ενδεικτικά, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα μηχανικών και δικηγόρων, καταργείται η υποχρέωση των συγκεκριμένων επαγγελματιών να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε Τ.Ε.Ε και δικηγορικούς συλλόγους, αντίστοιχα.

- Ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ): Με το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου προωθούνται καίριες ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος είναι να εμπεδωθεί η αντίληψη της αναπηρίας ως κοινωνικού ζητήματος, από ιατρικού που είναι έως σήμερα.

- Αναβάθμιση του ρόλου των Κοινωνικών Λειτουργών. Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.

Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.351 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.676 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2.280 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.024 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.715 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.098 εκατ. ευρώ. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τα όρια συνταξιοδότησης (διάψευση δημοσιέυματος της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου από το Υπουργείο Εργασίας)

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαψεύδει κατηγορηματικά σημερινό δημοσίευμα της "Ελευθερίας του Τύπου" που προαναγγέλλει διάταξη νόμου για την "οριστική κατάργηση της μεταβατικότητας των ορίων ηλικίας" και το "πρόωρο τέλος στις συντάξεις πριν από τα 62"! Το συγκεκριμένο δημοσίευμα βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Όπως είναι γνωστό, η σημερινή κυβέρνηση έχει νομοθετήσει από το 2015 (Ν. 4336/15) μεταβατική περίοδο έως και το 2021 για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η μεταβατική αυτή περίοδος ήδη εφαρμόζεται και θα εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των Δήμων (σημεία από τη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη)

- Αν δούμε καταρχήν αυτό που έγινε στο χώρο της καθαριότητας, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι διότι λύσαμε ένα γόρδιο δεσμό. Εκεί, πλέον, έχουν δρομολογηθεί περίπου, θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό αυτή την εβδομάδα, περίπου 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

- 2.500 ήταν τα αιτήματα που είχαν καταθέσει οι δήμοι πριν ξεκινήσει η περίοδος των κινητοποιήσεων και πριν τελικά αποφασίσουμε να προσπεράσουμε αυτή την κατάσταση των διαρκώς ανανεούμενων συμβάσεων, με την προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

- Οι πορσολήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Δεν είναι σημαντικό το να έχουμε σε αυτές τις συνθήκες 5.000 μόνιμες θέσεις εργασίας; Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και σε αυτό το συνολικότερο σκηνικό των εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι πάρα πολύ σημαντικό, να ξεφύγουμε από αυτή την αναπαραγωγή των σχέσεων ομηρίας που υπάρχουν με τους συμβασιούχους;

Για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω (απάντηση της Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη)

- Η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κ. Κρέτσου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές, σημειώνει πως «το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής». Σύμφωνα με την Κομισιόν το ποσοστό αυτό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιστοιχεί σε 90,7 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογραμμίζει πως η Κομισιόν αναμένει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πως η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων όπως “η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς”, που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή είναι δυνατή αναδρομικά. Δείτε εδώ για περισσότερα.
Για το Θεαγένειο Νοσοκομείο (απάντηση του Υπουργείου Υγείας στη ΠΟΕΔΗΝ)

Για άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προβαίνει στη δυσφήμιση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, δίχως ίχνος ντροπής.
Οι προσπάθειες επίλυσης χρόνιων προβλημάτων στο χώρο της δημόσιας υγείας, υπονομεύονται με τον πλέον φανατικό και πρωτόγονο τρόπο.
Αναφορικά με το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ενημερώνουμε τους αδαείς οτι:
1)    Η αναβάθμιση του παρηγορητικού, επιφανειακής δράσης και ξεπερασμένου παγκοσμίως Κοβαλτίου, έχει ήδη δρομολογηθεί, το δε κόστος δεν είναι 70, αλλά 400.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια του Αντικαρκινικού Εράνου.
2)    Όπως στην Αλεξανδρούπολη, έτσι και στη Θεσσαλονίκη και απανταχού της γης, για να τοποθετήσεις ένα μηχάνημα στη θέση ενός άλλου, πρέπει πρώτα να βγάλεις από τη θέση του το άλλο.
3)    Το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ έχει την τιμή να είναι το ελληνικό νοσοκομείο στο οποίο εγκαταστάθηκε ο πρώτος υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, από τους 10 της δωρεάς του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’. Τον Νοέμβριο του 2016 αποσύρθηκε ο παλιός και σε χρόνο ρεκόρ εγκαταστάθηκε ο καινούργιος, αναβαθμίστηκε ο περιβάλλον χώρος, εγκαταστάθηκε σύστημα record & verify και σύστημα σχεδιασμού, εκπαιδεύτηκε το προσωπικό και από το Μάιο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αθόρυβα, χωρίς εγκαίνια εγκατάστασης. Αυτό που η ΠΟΕΔΗΝ ονομάζει αφασία, εμείς το λέμε προγραμματισμό. Για το φθινόπωρο, προγραμματίστηκε η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή της δωρεάς. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τις ακτινοθεραπείες στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας (απάντηση του Υπουργείου Υγείας στη ΠΟΕΔΗΝ)

- Σχετικά με το χρόνο αναμονής ασθενών για ακτινοθεραπεία και για την αποκατάσταση της αλήθειας, ως Διοίκηση του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» σας ενημερώνουμε ότι:
Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά σήμερα τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιου του 2016, υπάρχει  πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα επίσης περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες. Σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο 2016 έχουν τεθεί και οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές (ο ένας δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου και ο άλλος μέσω ΕΣΠΑ), τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν πολύ σύντομα.
- Επίσης ένα ακόμη κοβάλτιο λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος», το οποίο –πέραν των  συμβατικών  θεραπειών-  χρησιμοποιείται και για ολοσωματική θεραπεία στα πλαίσια της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού, θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε 2 μόνο κέντρα (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλη τη χώρα. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Τα Νέα” (σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών)

Σήμερα «Τα Νέα», ξεπερνώντας τον εαυτό τους, αυτοαναφλέγονται! Τους συστήνουμε να παρακολουθήσουν την ταινία "Μόνος στο Σπίτι" και στη συνέχεια το "Μοιραίο Πάθος". Ίσως αντιληφθούν προς τα πού βαδίζουν.

Καταβολή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώνεται ότι την Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιηθεί πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Ιουλίου 2017.
Το ποσό των 61.738.385,51 ευρώ θα καταβληθεί σε 266.407 δικαιούχους και αφορά συνολικά 594.100 άτομα.
Ενισχύσεις 10,3 εκατ. ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε τις παρακάτω επιχορηγήσεις ύψους 10.322.604,27 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα αυτών, αποκλειστικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτών των οργανισμών προς τρίτους, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών «Επιχορηγήσεις εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΕΣ – κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων» που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το συνέδριο της Εσθονίας (ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς)

Η ευρωομάδα της Αριστεράς με ικανοποίηση σημειώνει ότι μόνο 8 αντιπρόσωποι από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέγραψαν τη διακήρυξη για τη "συνάντηση για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα", με έμφαση στα "κομμουνιστικά εγκλήματα", που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία της Ε.Ε., στις 23 Αυγούστου.
Η πλήρης αποτυχία αυτής της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης εκδήλωσης αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Ιστορία πρέπει να προσεγγίζεται επιστημονικά και με αντικειμενικό τρόπο και να μην χρησιμοποιείται για ιδεολογικούς λόγους και προπαγάνδα, ιδιαίτερα διαμέσου των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στέλνει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι η Ε.Ε. οφείλει να διατηρεί τις μνήμες ζωντανές, να μαθαίνει από την Ιστορία χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις και να αντλεί τα απαραίτητα συμπεράσματα για την ανάπτυξη πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, προωθούν πολιτικές ανάπτυξης χωρίς περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρεπή εργασία και την πρόσβαση στην υγεία για όλους. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να δίνει "χώρο" στη ρητορική του μίσους, στο ρατσισμό και στις διακρίσεις.

Δήλωση του Στ. Κοντονή: Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος για την στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Λυπάμαι για την πολιτική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τα οποία για λόγους κομματικούς τοποθετήθηκαν με τρόπο απρεπή και προσβλητικό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Μπροστά στην πλημμυρίδα των γεγονότων, αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση ακολουθώντας την τακτική ενός ιδιότυπου χαμαιλεοντισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: