ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 3/7/2017



Για τη συμφωνία του Eurogroup (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)
Ο τρόπος με τον οποίο έχουν υποδεχθεί οι αγορές χρήματος τα αποτελέσματα της Συμφωνίας της 15ης του Ιούνη, μιλά από μόνος του. Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.
Σύμφωνα με την απόφαση οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου δεν θα πρέπει από το 2018 και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα να ξεπερνούν το 15% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. Με τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πρόσφατα ήταν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων σας, όπου είχατε δεσμεύσει τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% μέχρι το 2030.
Η απόφαση εντάσσει στα διαθέσιμα εργαλεία ρύθμισης τη λεγόμενη «ρήτρα ανάπτυξης». Σύμφωνα με αυτή, αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις των θεσμών και του ESM, τότε αυτομάτως θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες επιμηκύνσεις ωριμάνσεων, αλλά και μεγαλύτερη περίοδο χάριτος στις πληρωμές επιτοκίων, διότι οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου με βάση την απόφαση δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.
Το 2012 το μόνο που είχε συμφωνηθεί ήταν ότι αν υπάρξει ανάγκη  θα άνοιγε η συζήτηση για πιθανά μέτρα απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σήμερα δεν έχουμε μια υπόσχεση για συζήτηση, αλλά ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, με σαφή προσδιορισμό του αλγόριθμου ποσοτικοποίησης των μέτρων που θα εφαρμοστούν από τον Αύγουστο του 2018.

Για τα μυθεύματα περί κόστους 100 δις από τη διαπραγμάτευση του 2015
Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι στοίχισε η διαπραγμάτευση 100 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί συνυπολογίζετε τον τρίτο δανεισμό, τον οποίο πήραμε για να αποπληρώσουμε προηγούμενα δάνεια – όχι καινούργιο χρέος, δηλαδή, αλλά για να αποπληρώσουμε προηγούμενα δάνεια και δεν θα τον αξιοποιήσουμε και όλο – και να συνυπολογίζετε και τις προβλέψεις που είχαν γίνει στο μεσοπρόθεσμο το 2014 για την περίοδο 2014-2018, έναντι των αποτελεσμάτων που είχαμε μετά;

Για τα έσοδα και τα πρόστιμα από φοροδιαφυγή, λίστες και από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων
Τα βεβαιωθέντα ποσά από τις τελωνειακές αρχές, που αφορούν υποθέσεις παραβιάσεων καυσίμων και καπνικών προϊόντων τη διετία 2013-2014, ήταν 219.239.000 ευρώ.  Από 1/1/2015 μέχρι τον Μάιο του 2017 στην ίδια κατηγορία παραβάσεων τα βεβαιωθέντα πρόστιμα ανέρχονται σε 711.763.000 ευρώ.  Όσον αφορά τη «λίστα Λαγκάρντ», το 2014 τα βεβαιωθέντα ποσά ήταν 26.620.000 ευρώ. Από το 2015 έως τις 30 Απριλίου του 2017 τα βεβαιωθέντα ποσά είναι 237.964.000 ευρώ. Όσον αφορά τη «λίστα Μπόργιανς», από το 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2017 έχουν βεβαιωθεί 12.710.000 ευρώ.
Με την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, καταφέραμε και οδηγήσαμε πολλούς φοροφυγάδες, μέχρι τις 9 Ιουνίου του 2017, να δηλώσουν εθελοντικά 3.671.526.000 ευρώ, 3,6 δισεκατομμύρια εθελούσια δήλωση.

Για τη συνέντευξη στο Politico και το ξέπλυμα της ΧΑ (από τον Αλ. Τσίπρα)
Θεσμική χυδαιότητα ήταν αυτό που κάνατε με τη συνέντευξή σας στο Politico, στο εξωτερικό, όπου «ξεπλύνατε» την Χρυσή Αυγή και δηλώσατε ότι η βία στην Ελλάδα αφορά μονάχα την Αριστερά.
Αυτός ο τόπος έχει νωπή ιστορία και αυτός ο λαός έχει μνήμη και ο ελληνικός λαός θυμάται και γνωρίζει. Γνωρίζει πόθεν προέκυψε και η βία και η τρομοκρατία και μέσα από ποιο κλίμα προέκυψε σε αυτόν τον τόπο η πιο ακραία μορφή τρομοκρατίας, που είναι η καταπάτηση του Συντάγματος και η δικτατορία του 1967. 
 Δεν υπήρξε, σε αυτόν τον τόπο για εσάς η δολοφονία του Λαμπράκη, η υπόθεση «Καρφίτσα», η δολοφονία του Πέτρουλα, η δολοφονία του Τεμπονέρα; Δεν υπήρξε η ακραία μορφή βίας από την πλευρά της άκρας Δεξιάς;
Είναι προφανές ότι επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Και είναι ντροπή, προκειμένου να χαϊδέψετε τα αυτιά της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής, να εμφανίζεστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τόσο ανιστόρητος.

Για την τακτική της ΝΔ (από τον Αλ. Τσίπρα)
Νόμιζα ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και για την απόφαση του Eurogroup. Αντ’ αυτού διαπίστωσα ότι αφιέρωσε τουλάχιστον τα δεκαπέντε πρώτα λεπτά από την ομιλία του για να σχολιάσει τα tweet του κ. Καμμένου και τις αναρτήσεις στο facebook του κ. Πολάκη.
Πλέον δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφή και στην κινδυνολογία, αφού τα ίδια τα γεγονότα σάς έχουν πλέον διαψεύσει. Τι σας έχει μείνει, λοιπόν; Να επενδύετε σε μια τεχνητή πόλωση, στη στοχοποίηση και στη λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη και στη δημιουργία τεχνητών κοινωνικών εντάσεων, πότε παίζοντας παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, προτρέποντας τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στην καθαριότητα να αλλάξουν στάση, για να συνεχισθεί η απεργία εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα και ενώ τα αιτήματά τους είχαν ικανοποιηθεί πότε προκαλώντας συγκέντρωση αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων και ευελπιστώντας να μετατραπεί μια περιοχή της Αθήνας σε πεδίο μάχης και πότε ξαναπαίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο δήθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Γιατί; γιατί ο Υπουργός Άμυνας έκανε το μεγάλο έγκλημα να παροτρύνει κάποιον που ισχυριζόταν πως έχει στοιχεία για τη μεγάλη υπόθεση, τη μεγαλύτερη υπόθεση πανευρωπαϊκά εμπορίας ναρκωτικών με πάνω από δύο τόνους ηρωίνης να τα δώσει στη Δικαιοσύνη, για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Για την υπόθεση του NOOR-1  (από τον Αλ. Τσίπρα)
Κάνει εντύπωση σε όλους μας το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση δεν ήλθε στη Βουλή όταν το πανελλήνιο βοούσε γι’ αυτούς τους αιφνίδιους θανάτους,  αλλά ήλθε προσφάτως, όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχείρησε να εμπλέξει τον Υπουργό Άμυνας, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να παρέμβει στη δουλειά της δικαιοσύνης.
Η υπόθεση αυτή, διερευνάται από τη δικαιοσύνη και σε μια υπόθεση που διερευνάται από τη δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι άστοχο να προτείνετε εδώ στη Βουλή να συστήσουμε τώρα Εξεταστική Επιτροπή.
Μέχρι στιγμής αυτό που έχει βγει στη δημοσιότητα είναι ότι ο Υπουργός Άμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές, όταν αυτός που είναι μέσα τού ζήτησε βοήθεια, προκειμένου να μιλήσει και να μαρτυρήσει, όπως έλεγε – προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε έναν κατάδικο, αλλά αυτό είπε ο ίδιος – για να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Τι έπραξε; Του είπε να πάει στη δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει.
Εάν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι έκανε οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Δεν χρειάζεται να ζητάτε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Πηγαίνετε στη δικαιοσύνη. Η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.  Να πάτε να καταθέσετε ό,τι έχετε, προκειμένου να διερευνηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αυτής της υποθέσεως.

Για την απασχόληση (από τον Αλ. Τσίπρα)
- Πόση ήταν η ανεργία που παραλάβαμε εμείς τον Γενάρη του 2015; Ήταν 27%, με συνολική απώλεια  κατά τη διετία του «success story» των κ.κ. Σαμαρά-Βενιζέλου, πάνω διακόσιες πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας.
- Την περίοδο αμέσως μετά την κρίση, με Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου, στο συνολικό ισοζύγιο χάθηκαν 543.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την περίοδο που ανέλαβε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος, χάθηκαν άλλες 93.000 θέσεις εργασίας και την περίοδο με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και συγκυβερνήτη τον κ. Βενιζέλο χάθηκαν 259.000 θέσεις εργασίας. Στα δυόμισι χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης έχουμε για πρώτη φορά μετά την κρίση θετικό ισοζύγιο και μάλιστα αυτό το ισοζύγιο δείχνει ότι κερδήθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας.
- Για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ θέσης πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, από το 2012 έως το 2015, με την επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας είχαμε ένα ποσοστό 60-40 υπέρ των εργασιακών σχέσεων μερικής απασχόλησης, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ανατροπή αυτής της τάσης με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης να αυξάνονται και να παίρνουν και πάλι την πρωτοκαθεδρία. Και αυτό αποτελεί επίτευγμα τόσο των ελεγκτικών μηχανισμών, που για πρώτη φορά λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, όσο, όμως, και των στοχευμένων προγραμμάτων ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας.

Ρύθμιση διαγραφής χρεών στις εφορίες για νοσηλεία των ανασφάλιστων (από συνέντευξη του Α. Ξανθού)

Ο Α.  Ξανθός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, χρέη δηλαδή που προήλθαν από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών μέχρι το 2015 κόστους 28.000.000 ευρώ, ενώ εξήγησε ότι επιπλέον 150.000.000 ευρώ «πάγωσαν» με ενέργειες της κυβέρνησης και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας (από τον Αλ. Τσίπρα)
Όπως αποκαλύπτεται και από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία και ιδιαίτερα από την περίπτωση του «Ντυνάν», για πολλούς από εσάς και για τις οικογένειές σας, δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια σε ένα ιδιωτικό. Γιατί νοσηλευόσασταν τσάμπα στο Ντυνάν εις υγείαν των κορόιδων!

Για τις ξένες επενδύσεις (σημεία από την απάντηση του Δ. Παπαδημητρίου σε κοινοβουλευτική ερώτηση)
Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν θεαματικά κατά 170% έναντι του 2015, ενώ ακόμη πιο δυναμική αύξηση κατά 236% σημείωσαν το α’ 4μηνο 2017 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ετήσιες (καθαρές) εισροές ΞΑΕ στην χώρα μας για το 2016 ανήλθαν στα €2.826,2 εκατομμύρια, και για 2015 διαμορφώθηκαν στα €1.028,2 εκατομμύρια. Η σημαντική αύξηση των επενδύσεων το 2016 σε σχέση με το 2015, καθώς κατεγράφη υψηλό 7ετίας, αποδεικνύει την δραστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνέχεια της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς.  Τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για το 1ο  τρίμηνο (Q1) του 2017 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά καθώς καταγράφηκαν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, που ανήλθαν στα €1.077,8 εκατ., ενώ για την ίδια περίοδο (Ιαν-Μαρ) για τα έτη 2016 και 2015 ήταν €292.8 εκατ. και €164.3 εκατ., αντίστοιχα.

Σχετικά με την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (ερώτηση Δ. Παπαδημούλη)
Δημ. Παπαδημούλης: «Είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο η πρακτική της φοροδιαφυγής από μεγάλες τράπεζες, τη στιγμή που τα ελλείμματα που καταγράφονται σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ακόμα αρκετά υψηλά;» Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Τα αγαθά που επέστρεψαν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου εντάσσονται στην κλίμακα του ΦΠΑ 13% (από 24)  μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών που συνδέονται κυρίως με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δείτε εδώ για περισσότερα. 

Επιχορήγηση 672.000 ευρώ σε δήμους για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, λόγω φυσικών καταστροφών (ανακοίνωση ΥΠΕΣ)
Με απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη εγκρίθηκε η έκτακτη επιχορήγηση Δήμων με το ποσό των 672.653,07 ευρώ, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ…» αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών λόγω φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση αφορά στους πλημμυροπαθείς της 6ης και της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: