ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

efsyn.gr: Σαντορίνη, ο «βιασμός» της Βλυχάδας

Βλυχάδα, Σαντορίνη  
Η παραλία της Βλυχάδας

Βλυχάδα, Σαντορίνη. Μια σχεδόν παρθένα παραλία. Το μέρος μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, με τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς να κερδίζουν τον θαυμασμό του επισκέπτη. Κάποιες ξαπλώστρες που μπήκαν δειλά δειλά τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν ίσως τη μοναδική παραφωνία. Κανείς ωστόσο δεν περίμενε πως το τοπίο θα άλλαζε άρδην ελέω ανάπτυξης, τουλάχιστον όπως την ονειρεύονται κάποιοι.

Το τελευταίο διάστημα, σε αγροτεμάχιο που καταλήγει στην άκρη της παραλίας, πάνω στους ηφαιστειογενείς σχηματισμούς, ένα επενδυτής αποφάσισε να χτίσει μέσα στον βράχο τουριστικές κατοικίες, και συγκεκριμένα υπόσκαφα - όπως το απαιτεί η οικοδομική παράδοση του νησιού. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με το Π.Δ. 144/2012, η οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να γίνει σε απόσταση 150 μέτρων από την παραλία, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει.

Ο επενδυτής της Βλυχάδας είναι ο Γιάννης Βάλβης, Σαντορινιός τρίτης γενιάς που κατοικεί στην Ελβετία και ο οποίος έγινε γνωστός από το πλασάρισμα στην ελληνική αγορά μεταλλικού νερού από τη Ρουμανία. Σε συνέντευξή του πριν από δύο χρόνια στο ενημερωτικό site «news247» δήλωνε:

«Προχωρούμε και μία επένδυση στον ξενοδοχειακό χώρο που μπορεί να φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ. Εχει γίνει ήδη η αγορά γης 75 στρεμμάτων με μέτωπο στην παραλία της Βλυχάδας. Το όνειρό μου, και ως αρχιτέκτονας μηχανικός που είμαι, δεν είναι να πάω να βάλω μια πολυκατοικία-ξενοδοχείο καταστρέφοντας το τοπίο. 

Με σεβασμό στο μοναδικό τοπίο της Σαντορίνης και με σημαντική απόσταση από την παραλία θέλουμε να κάνουμε μία ξενοδοχειακή υποδομή πέντε ή έξι αστέρων, 80 κλινών, η οποία θα έχει τη μορφή ενός κυκλαδίτικου χωριού. Μέσα σε αυτή την έκταση θέλουμε να βάλουμε και αμπέλια με ποικιλίες όπως ασύρτικο, αθήρι και μαυροτράγανο, διατηρώντας την οικογενειακή παράδοση που έχουμε σε αυτόν τον τομέα».

Ακαρπη αυτοψία

Οι φωτογραφίες πάντως που κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου και δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» αποδεικνύουν ακριβώς τα αντίθετα απ’ αυτά που δήλωνε ο κ. Βάλβης.

Βλυχάδα, Σαντορίνη

Εικόνες από τις εργασίες στον βράχο της παραλίας.

Βλυχάδα, Σαντορίνη

Συγκεκριμένα, έχει σκαφτεί ένας μεγάλος χώρος σχεδόν πάνω στο κύμα και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες κατοίκων και φορέων του νησιού, ουδείς μέχρι στιγμής έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Οσες φορές η Αστυνομία βρέθηκε στον χώρο, βρήκε μεν τα κατάλοιπα των εργασιών, κανέναν, δε, απ’ αυτούς που τις εκτελούσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυτοψία που διενήργησε ο μοναδικός υπάλληλος της Πολεοδομίας στο νησί δεν απέδειξε κάποια παρανομία, καθώς, όπως καταγγέλλουν πολίτες του νησιού, το σημείο που χάσκει είχε καλυφθεί εκείνη τη μέρα με πλάκες.

Ακούστηκε πως η κατασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τη δημιουργία υδατοδεξαμενής. Ωστόσο, όποιος δει τις φωτογραφίες, μπορεί να κρίνει αν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Βλυχάδα, Σαντορίνη

Σε σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο επαγγελματιών επιχειρήσεων νότιας Σαντορίνης αναφέρει πως «στη Βλυχάδα τις τελευταίες ημέρες συντελείται έγκλημα μοναδικής αθλιότητας. Χτίζεται μία ακόμα παράνομη οικοδομή. 

Γίνεται απόπειρα τσιμεντοποίησης της παραλίας, μιας παραλίας σπάνιας. Στις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε φαίνεται πεντακάθαρα ότι το εν λόγω κτίσμα κατά δήλωση στην άδεια δόμησης είναι σπίτι, αλλά κατά δήλωση του ιδιοκτήτη σε συνέντευξη θα γίνει ένα μικρό χωριό ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων... 

Και ερωτούμε, αυτά δεν είναι αρκετά, κ. υπεύθυνε της αρμόδιας Πολεοδομίας, κ. αντιδήμαρχε, αρμόδιε του τμήματος δόμησης Θήρας, κ. δήμαρχε, να τους σταματήσετε; Τι ακόμα πρέπει να γίνει; Να χτιστεί ολόκληρο και να σπεύσουν οι υπηρεσίες με τη βούλα του νόμου να το νομιμοποιήσουν;».



Δημήτρης Τερζής https://www.efsyn.gr santorini-o-viasmos-tis-vlyhadas
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: