ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΤΟ ΑΛΛΙΩΣ



Του  Ντίνου Βγενόπουλου

H ομιλία του Γ. Σεφέρη στη Σουηδική Aκαδημία, για την απονομή του Νόμπελ
Tούτη την ώρα αισθάνομαι πως είμαι ο ίδιος μια αντίφαση.
Αλήθεια, η Σουηδική Aκαδημία έκρινε πως η προσπάθειά μου σε μια γλώσσα περιλάλητη επί αιώνες, αλλά στην παρούσα μορφή της περιορισμένη, άξιζε αυτή την υψηλή διάκριση. Θέλησε να τιμήσει τη γλώσσα μου, και να - εκφράζω τώρα τις ευχαριστίες μου σε μια ξένη γλώσσα. Σας παρακαλώ να μου δώσετε τη συγγνώμη που ζητώ πρώτα πρώτα από τον εαυτό μου.
Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Mεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δε έπαψε ποτέ να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δε παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά• κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Eρινύες. Ο ίδιος νόμος ισχύει και όταν ακόμη πρόκειται για φυσικά φαινόμενα: «Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα» λέει ο Hράκλειτος• «ει δε μη, Eρινύες μιν Δίκης επίκουροι εξερευνήσουσιν» (=δεν πρέπει ο Ήλιος να ξεπερνά το μέτρο• διαφορετικά, οι ίδιες οι Eρινύες θα προσφερθούν ως βοηθοί της Δικαιοσύνης).
Συλλογίζομαι πως δεν αποκλείεται ολωσδιόλου να ωφεληθεί ένα σύγχρονος επιστημών, αν στοχαστεί τούτο το απόφευγμα του Ίωνα φιλοσόφου. Όσο για μένα συγκινούμαι πατηρώντας πως η συνείδηση της δικαιοσύνης είχε τόσο διαποτίσει την ελληνική ψυχή, ώστε να γίνει κανόνας του φυσικού κόσμου. Και ένας από τους δασκάλους μου, των αρχών του περασμένου αιώνα, γράφει: «... θα χαθούμε, γιατί αδικήσαμε...». Aυτός ο άνθρωπος ήταν αγράμματος• είχε μάθει να γράφει στα τριάντα πέντε χρόνια της ηλικίας του. Αλλά στην Eλλάδα των ημερών μας η προφορική παράδοση πηγαίνει μακριά στα περασμένα όσο και η γραπτή. Το ίδιο και η ποίηση. Είναι για μένα σημαντικό το γεγονός ότι η Σουηδία θέλησε να τιμήσει και τούτη την ποίηση και όλη την ποίηση γενικά, ακόμα και όταν αναβρύζει ανάμεσα σ’ ένα λαό περιορισμένο. Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε; Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης – κι ένας Θεός το ξέρει αν τα δεινά μας δεν τα χρωστάμε στη στέρηση εμπιστοσύνης.
Παρατήρησαν, τον περασμένο χρόνο, γύρω από τούτο το τραπέζι, την πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αποκαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης και στη λογοτεχνία• παρατήρησαν πως ανάμεσα σ’ ένα αρχαίο ελληνικό δράμα και ένα σημερινό η διαφορά είναι λίγη. Ναι, η συμπεριφορά του ανθρώπου δε μοιάζει να έχει αλλάξει βασικά. Και πρέπει να προσθέσω πως νιώθει πάντα την ανάγκη ν’ ακούει τούτη την ανθρώπινη φωνή που ονομάζουμε ποίηση. Αυτή τη φωνή που κινδυνεύει να σβήσει κάθε στιγμή από στέρηση αγάπης και ολοένα ξαναγεννιέται. Kυνηγημένη, ξέρει πού να ‘βρει καταφύγιο• απαρνημένη, έχει το ένστικτο να πάει να ριζώσει στους πιο απροσδόκητους τόπους. Γι’ αυτή δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά μέρη του κόσμου. Το βασίλειο της είναι στις καρδιές όλων των ανθρώπων της γης. Έχει τη χάρη ν’ αποφεύγει πάντα τη συνήθεια, αυτή τη βιομηχανία. Χρωστώ την ευγνωμοσύνη μου στη Σουηδική Aκαδημία, που ένιωσε αυτά τα πράγματα• που ένιωσε πως οι γλώσσες, οι λεγόμενες περιορισμένης χρήσης, δεν πρέπει να καταντούν φράχτες, όπου πνίγεται ο παλμός της ανθρώπινης καρδιάς• που έγινε ένας Άρειος Πάγος ικανός: να κρίνει με αλήθεια επίσημη την άδικη μοίρα της ζωής, - για να θυμηθώ το Σέλλεϋ, τον εμπνευστή, καθώς μας λένε, του Aλφρέδου Nόμπελ, αυτού του ανθρώπου που μπόρεσε να εξαγοράσει την αναπόφευκτη βία με τη μεγαλοσύνη της καρδιάς του.
Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται.
Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Oιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Aς συλλογιστούμε την απόκριση του Oιδίποδα.
·        Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν:  Βουβή, αλλά μάλλον οριστική αποχώρηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
·        Μη φεύγεις μη με πόνο σου φωνάζωωωωωωωωωωωωωωω….
·        Οι Βαλόνοι αρνούνται κατηγορηματικά τη συμφωνία
·        Νέτα …CETA
·        Ξεκίνησε η διάλυση της Ζούγκλας του Καλέ στη βόρεια Γαλλία. H τεράστια επιχείρηση παρουσιάζεται ως «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα από τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά προμηνύεται βίαιη, ενώ συμμετέχουν τουλάχιστον 1.250 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες. 
·        Καλέ…
·        Τι πολιτισμός είναι αυτός

·        Αναζητούν τα κριτήρια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

·        Κρατητήρια…
·        Θα γίνει ανασχηματισμός
·        Όπως και σεισμός
·        Ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα βρέξει…
·        Σεισμοί  πνιγμοί και ανασχηματισμοί  
·        Ούτε προβέπονται  ούτε αποτρέπονται…
·        Η επιτροπή για το παράνομο εμπόριο των Πολιτιστικών Αγαθών της Ένωσης «αποδοκιμάζει ιδιαίτερα αυτές τις πωλήσεις, προτρέπει κάθε οίκο δημοπρασιών να ελέγξει με ακρίβεια την προέλευση των αντικειμένων προς πώληση, και να αρνείται αντικείμενα με αμφίβολη προέλευση».
·        Αλλά η αρχαιοκαπηλία καλά κρατεί 
·        Και οι έμποροι προστατεύονται …
·        Ως…Ευυπόληπτοι…

·        «Να καταθέσουν κοινή πρόταση προς την Ευρώπη και την Τουρκία για βελτίωση της συνεργασίας στο Προσφυγικό ούτως ώστε να μην καταρρεύσει η συμφωνία» καλεί τον Αλέξη Τσίπρα και την Ανγκελα Μέρκελ ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας Γκέραλντ Κνάους

·        Κάτσε να τα βρούνε πρώτα για το χρέος
·        Και μετά βλέπουμε …
·        Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κάνει λόγο  περί «σοβιετοποίησης των Βρυξελλών» επιβεβαιώνει το βαθύ χάσμα μέσα στην Ευρώπη
·        Ό Όρμπαν «κλέβει» ιδέες από την εγχώρια τρόικα…
·        Ο Ματέο Ρέντσι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στην ΕΕ και να αλλάξει τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει, τονίζοντας παράλληλα ότι θέλει να «ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ιταλών πολιτών και όχι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών».
·        Αυτοί και …σοβιετοποιούνται …
·        Νέα επίθεση με στόχο το σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη
·        Αλέκο, ήρθε ώρα για τροχόσπιτο…
·        Από 12-16 είναι ο κύριος …όγκος των ταραξιών στα Εξάρχεια
·        Και δη «καλών» πλην διαλυμένων οικογενειών…
·        Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Επιτελών το καθήκον μου - Θεσσαλονίκη, 1963-1964» στο αμφιθέατρο της Γενναδίου Βιβλιοθήκης στο Κολωνάκι. Το βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα της 22ας Μαΐου 1963, όταν χτυπήθηκε θανάσιμα ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Το δίτομο, εκδ. Κέρκυρα,  κόστιζε... 100 ευρώ ακατέβατα.
·        Μπόλικος και ακριβώς αντικομουνισμός .
·        Από τον Κύριο Χρήστο..
·        Ο καθηγητής της Νομικής και υπηρεσιακός υπουργός κατά καιρούς  Σπ. Φλογαΐτης, αναφερόμενος  στην  κόρη του κ. Ζαρτζετάκη   είπε πως είχε την τύχη να «ανδρωθεί επιστημονικά στα χέρια του...»!
·         Ελπίζω να μην ισχύει το με «όποιο δάσκαλο»
·        Το μισό …Ισπανικό… ΠΑΣΟΚ (σοσιαλιστές(;) ), στηρίζει τον Ραχόι
·        Επί θητείας του οποίου παρήχθησαν άπειρα σκάνδαλα
·        Και ασύστολη διαφθορά
·        Όμοιος ομοίω…
·        «Έχουμε μείνει πίσω», δήλωσε η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κελιέν Κόνγουεϊ,
·        Στον μεσαίωνα …
·        Οι δανειστές στήνουν την Ελλάδα σε «εργασιακό απόσπασμα»
·        Μάθε τέχνη και άστηνα
·        εκτελεστής…
·         Αλέξης Τσίπρας: «Στη διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η 2η αξιολόγηση, που στον πυρήνα της έχει τα εργασιακά. Όμως ταυτόχρονα - και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιώδες που προβλέπει η συμφωνία- οφείλουν να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος»
·        Όπως και εσείς για το χρέος σας προς τους έλληνες …
·        Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ
·        Κάποιο λάκκο έχει η φάβα…  
·        Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ζούμε σε ένα αντιδημοκρατικό, αυταρχικό καθεστώς, και καλούμαστε να το ανατρέψουμε, να κάνουμε μια επανάσταση απέναντι σε αυτήν την απολυταρχία, δήλωσε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας
·        Αυτή …ανδρώθηκε… στον ΣΥΡΙΖΑ
·        Κυριολεκτικά …
·        Ο Christoph Bartneck, επισκέπτης καθηγητής του Εργαστηρίου Human Interface του πανεπιστημίου του Κάντμπουρι της Νέας Ζηλανδίας, δέχτηκε πρόσκληση να καταθέσει επιστημονική δημοσίευση στο Διεθνές Συνέδριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο και τότε του ήρθε μια πολύ περίεργη ιδέα.
·        «Τα άτομα ενός καλύτερου σύμπαντος θα έχουν το δικαίωμα για τα ίδια, όπως και εσείς, να βρίσκονται σε ένα καλύτερο μέρος για ποιοτικότερο χρόνο προκειμένου να απολαμβάνουν την ημέρα, είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος, για ένα καλύτερο χρόνο και να διασκεδάζουν και να έχουν καλύτερο χρόνο και να περνάνε καλά την καλύτερη μέρα που θα είναι μια υπέροχη ημέρα για τους γονείς και τα παιδιά».
·        Αυτή η μπούρδα έγινε δεκτή στο συνέδριο…
·        Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία "έχει πάντα εναλλακτικές", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
·        Όπως;
·        Π. Κουρουμπλής: Θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα να πάει τώρα σε εκλογές
·        Το ..έγκλημα είναι προγραμματισμένο για το 2019…
·        Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν χθες την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για δικτατορικές πρακτικές και κάλεσαν εκ νέου σε μαζικές διαδηλώσεις
·        Τα παιδιά των δικτατόρων
·        Κατήγοροι…
·        Αλλά και συ… Νικολάκη
·        Μαντά(ου)ρα τα έκανες..
·        Επιδημία «πλαστών» …μεταπτυχιακών στη Ν.Δ
·        Ά(χ)ριστοι…
·        17 Ευρωβουλευτες: Στην πραγματικότητα, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά CETA  προωθεί την υπερβολική απελευθέρωση και την απορρύθμιση: αποδυναμώνει το δικαίωμα των κυβερνήσεων να προβαίνουν σε ρυθμίσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ενώ και η λεγόμενη «ανανεωμένη εκδοχή» της, δεν παρέχει νομική προστασία σε βασικούς τομείς και δεν πληροί τις απαιτήσεις των νομικών παραδόσεών μας.
·        Βαστάτε Βαλόνοι…
·        Αδωνις: «Πάντα έλεγα ότι οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες και με έλεγαν υπερβολικό. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή.
·        …μεταπτυχιακό γκεμπελισμού…
·        Αλλά αν είναι έτσι δεν είναι και τόσο …ελεύθερος ο κόσμος σας …
·        Κριστιάν Καρεμπέ: Είμαι Πειραιώτης
·        Μωρέ Κριστιάν κι εγώ ..Πειραιώτης είμαι …
·        Αλλά από τα δακρυγόνα δεν βλέπω  κατά που πέφτει…
·        Μπ …ΟΡΓΙΑ..νς
·        Στη σχετική λίστα
·        Πολιτικο΄’ι,
·        Γιοί και εγγόνια πολιτικών
·        Πολιτικοί …αρχηγοί…
·        Θα γελάσει κάθε πικραμένος
·        Και το παρδαλό κατσίκι…
·        Ο Τσακαλώτος στον υπουργό Περιβάλλοντος  Πάνο Σκουρλέτη:“μαζί τα συμφωνήσαμε, μαζί τα εφαρμόζουμε”, μαζί τις δημοπρατήσαμε” (τις άδειες) δεν είναι θέμα ενός υπουργού, αλλά όλης της παράταξης.
·        Τα μιλήσαμε
·        Τα …διαφωνήσαμε….
·        Το λένε τα ραδιόφωνα
·        Το γράφου τα έντυπα και τα σάιτ
·        Δηλαδή υπήρχε περίπτωση να συνεδριάσουν ως …καφενείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: