ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Προτάσεις αλλαγών θεσμικού συνδικαλιστικού πλαισίου


Φωτογραφία αρχείου.



«Το  καθήκον της αριστεράς είναι  να προχωρήσει στις απαραίτητες  αλλαγές που θα  απαντούν στις νέες ανάγκες» προτείνει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ


Ο συνδικαλιστικός νόμος (Νόμος 1264/1982) αποτέλεσε τομή για την εποχή του καθώς  ήταν από τους προοδευτικότερους που υπήρχαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμπεριέλαβε διαχρονικά αιτήματα και προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και αποτέλεσε σημαντική νίκη και δικαίωση των αγώνων του κόσμου της εργασίας και του εργατικού κινήματος.

Σήμερα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, κυρίως από τους διεθνείς και εσωτερικούς εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού που χαρακτηρίζουν το νόμο ξεπερασμένο. Στηριζόμενοι σε  χρόνιες παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος προσπαθούν να πείσουν για την ανάγκη εκσυχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου, κρύβοντας έτσι τον πραγματικό στόχο τους που δεν είναι άλλος από την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού και γενικότερα της συλλογικής δράσης των εργαζομένων.

Στον αντίποδα της προσπάθειας αυτής, θεωρούμε ότι  καθήκον της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς απέναντι στον κόσμο της εργασίας δεν είναι  απλά να προστατεύσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον συνδικαλισμό από την επίθεση που δέχεται, αδιαφορώντας για τις  νέες  ανάγκες και  τις παλιές παθογένειες. 

Το  καθήκον της αριστεράς είναι  να προχωρήσει στις απαραίτητες  αλλαγές που θα  απαντούν στις νέες ανάγκες όπως αυτές  διαμορφώνονται από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην εργασία και συγχρόνως θα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν στρεβλώσεις και παθογένειες που  οδήγησαν στην υποβάθμιση και τη συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σίγουρα η αναζωπύρωση του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα νομοθετικών διατάξεων. Είναι πρώτιστα υπόθεση του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος  να αντιμετωπίσει παθογένειες και με μεγαλύτερη δημοκρατία, διαφάνεια  και  αλληλεγγύη να συσπειρώσει τους εργαζόμενους αλλά και  τους άνεργους. Μόνο έτσι θα επιτελέσει το ιστορικό του καθήκον, θα  συμβάλει στη διεύρυνση της ταξικής συνείδησης  των εργαζομένων και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής  και να πρωτοστατήσει στην  αντεπίθεση του κόσμου της εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής επεξεργάστηκε μια σειρά προτάσεων για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στο ευρύτερο  θεσμικό πλαίσιο οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια. Οι προτάσεις αυτές προφανώς δεν αποτελούν μια συνολική επεξεργασία και παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για τον συνδικαλισμό και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε. Αυτό είναι επιτακτικό να γίνει με έναρξη ενός διαλόγου που θα  ξεκινήσει αμέσως μετά το συνέδριο ώστε να δούμε συνολικά τη συνεισφορά μας στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος  στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και ανασύνταξης του εργατικού κινήματος στις βάσεις της διαφάνειας της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της αλληλεγγύης.


Α.   Προτάσεις για ενίσχυση της μαζικότητας  της   ενότητας 
και της  συμμετοχής

1) Να επιτρέπεται η εγγραφή στο κλαδικό ή επαγγελματικό ή επιχειρησιακό σωματείο των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, εργαζόμενων σε υπεργολαβίες, εργαζόμενων με μπλοκάκι ή με περιορισμένου χρόνου σύμβαση εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι στην γκρίζα ζώνη της επισφάλειας να μην στερούνται  συνδικαλιστικά και  εργασιακά τους δικαιώματα

2) Να επιτρέπεται η εγγραφή των ανέργων του κλάδου (οι οποίοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας και αποδεδειγμένα η τελευταία εργασία τους ανήκει στον συγκεκριμένο κλάδο ) στο αντίστοιχο κλαδικό σωματείο, με τη συναίνεση του συνδικάτου.  Δυνατότητα δημιουργίας ένωσης ανέργων σε κάθε εργατικό κέντρο με δημιουργία αντίστοιχων δομών στην ιεραρχία του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ – ΕΚ) με συμβουλευτική εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης.

3) Να κατοχυρώνεται θεσμικά επιχειρησιακή συνδικαλιστική επιτροπή του κλαδικού ή επαγγελματικού συνδικάτου όταν  δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο καθώς και εκλογή εκπροσώπου των εργαζομένων στο κλαδικό σωματείο σε επιχειρήσεις με αριθμό εργαζομένων και κάτω των 20 προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στις μικρές επιχειρήσεις και να αντικατασταθούν οι σημερινές “ενώσεις προσώπων” που αποτελούν κακέκτυπο συνδικαλισμού.

5) Πρόβλεψη και κίνητρα για δημιουργία στεκιών εργαζομένων - ανέργων  ανά Δήμο με ευθύνη των εργατικών κέντρων , στα οποία θα μπορούν να συστεγάζονται επιτροπές εργαζομένων, ενώσεις ανέργων, επιτροπές νέων κλπ. Τα στέκια αυτά θα λειτουργούν ως κέντρα ποικίλων ενημερωτικών αλλά και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων με δράσεις που θα αφορούν τοπικές παρεμβάσεις σε εργασιακά θέματα και θέματα αλληλεγγύης, εκδόσεις φυλλαδίων κλπ. Ουσιαστικά θα αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο ενημέρωσης και δράσης σε τοπικό επίπεδο, συσπείρωσης του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων γενιών γύρω από τα συνδικάτα και προθάλαμο εισόδου σε αυτά.

6) Να κατοχυρώνονται η υπογραφή ΕΓΣΣΕ από τριτοβάθμιες οργανώσεις  και η υπογραφή ΣΣΕ από τις δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές  οργανώσεις μετά από ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ειδικά για  τον δημόσιο τομέα να υλοποιηθούν  τα προβλεπόμενα από τη διεθνή σύμβαση 145 με την οποία προβλέπεται η υπογραφή ΣΣΕ.

7) Να  επεκταθεί η ισχύς του συνδικαλιστικού νόμου σε δημοσιογραφικές ενώσεις, ναυτεργατικά σωματεία, σωματεία φορτοεκφορτωτών και σώματα ασφαλείας.


Β) Προτάσεις για  διεύρυνση της  δημοκρατίας και της αυτονομίας  

1) Να εφαρμοστεί η Απλή Αναλογική στις εκλογικές διαδικασίες όλων των συνδικαλιστικών οργάνων με συμμετοχή όλων των συνδυασμών στην  κατανομή του συνόλου των εδρών.

2) Να αυστηροποιηθούν οι  διατάξεις για το ασυμβίβαστο διευθυντικών στελεχών με συνδικαλιστικά στελέχη.


Γ. Προτάσεις για στήριξη της οικονομικής αυτοτέλειας  τους συνδικαλισμού και της απαραίτητης  ανιδιοτέλειας των συνδικαλιστικών στελεχών

1)Να υπάρχει δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς των μελών, μέσω της μισθοδοσίας με απόφαση του σωματείου ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη.

2) Επαναφορά  των  δράσεων  που εξυπηρετούσαν  Εργατική Εστία και ΟΕΚ και ισότιμη συμμετοχή στο σχεδιασμό τους των  εκπρόσωπων των εργαζομένων .

3) Ενίσχυση της συμμετοχής των συνδικάτων στη διαχείριση των εισφορών των εργαζομένων που παρακρατούνται μέσω των ασφαλιστικών κρατήσεων. Δικαιότερη  και αναλογικότερη κατανομή των κονδυλίων και συμμετοχή των πρωτοβάθμιων  σωματείων στην κατανομή των πόρων.

4) Να επανέλθει η πληρωμή του κόστους των εκλογικών δαπανών, που καταργήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1991 και στα πρωτοβάθμια σωματεία, το κύτταρο του συνδικαλισμού ώστε να διευκολυνθούν οι συστάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.

5) α) Η συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών σε  Διοικητικά Συμβούλια και αμοιβόμενες Επιτροπές (στις οποίες συμμετέχουν με την ιδιότητα του συνδικαλιστικού στελέχους) να μην επιτρέπεται σε πάνω ένα (1) ΔΣ ή μία (1) επιτροπή.  β) Για αμοιβές που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ύψος να ορίζεται μέρος των χρημάτων της αμοιβής να πηγαίνει στο αντίστοιχο συνδικάτο, γ) να επιτρέπεται η συμμετοχή σε επιτροπές όχι μόνο από τα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους (πχ με εκλογή από το σώμα των συνέδρων του αντίστοιχου συνδικάτου)


Δ) Προτάσεις για ενίσχυση της ταξικής πάλης  και την προστασία εργαζομένων και συνδικαλιστών

1)
Να επεκταθεί η προστασία του νόμου  και στους εκλεγμένους εργασιακούς εκπροσώπους των σωματείων στις επιχειρήσεις.

2) Το προσωπικό ασφαλείας να ορίζεται σε ποσοστό ανάλογα με το υπάρχον προσωπικό και το είδος της επιχείρησης ώστε τα συνδικάτα να μη βρίσκονται υπόλογα για το προσωπικό ασφαλείας κατά την ημέρα της απεργίας και να μη γίνεται κατάχρηση του όρου.

3) Να βελτιωθεί η θεσμική κατοχύρωση  συνδικάτων και  εργαζομένων, σε περίπτωση που καταγγέλλουν τον εργοδότη για παραβατικότητα της εργατικής και συνδικαλιστικής νομοθεσίας.

4) Να ενισχυθεί θεσμικά η ενημέρωση των σωματείων από την επιχείρηση για στοιχεία της εταιρείας που σχετίζονται με οικονομικά και εργασιακά θέματα της επιχείρησης και αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους.

Ε) Προτάσεις για την ενίσχυση της  αλληλεγγύης  και της  διαφάνειας
 στα συνδικάτα

1) Να επιτρέπεται το δικαίωμα στην απεργία, σε ένδειξη αλληλεγγύης των συνδικάτων όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά και σε  ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς τόσο οι εργατικές πολιτικές όσο και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν άμεσες ή έμμεσες επιδράσεις στους εργαζόμενους όλων των χωρών μελών. Να προβλέπεται δυνατότητα απεργιών και κινητοποιήσεων για αποφάσεις ή οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στα εργασιακά ή γενικότερα στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων.

2) Να γίνει υποχρεωτική, σε όσα συνδικάτα περιλαμβάνονται στη χρηματοδότηση, η έκδοση του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου και ηλεκτρονικού μητρώου μελών με βάση το οποία θα γίνονται οι εκλογές ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία τους και ιδιαίτερα στις εκλογικές διαδικασίες. Το εκλογικό συνδικαλιστικό βιβλιάριο εκδίδεται μέσα σε  διάστημα ενός χρόνου και μέχρι τότε οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο. Μέσα σε 6 μήνες το υπουργείο εργασίας σε συνεργασία με τις τριτοβάθμιες οργανώσεις καθορίζει τις λεπτομέρειες έκδοσής τους. Το αρχείο θα τηρείται στις Ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και την ΓΣΕΕ και θα είναι προσβάσιμο από όλα τα μέλη του ΔΣ του σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: