ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Να ανανεωθούν άμεσα οι Συμβάσεις καθαριστριών νοσοκομείων

 

Συζητήθηκαν σήμερα στο δικαστήριο τα ασφαλιστικά μέτρα των καθαριστριών του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας Πατρών!


«Σήμερα διεξάγεται  η πρώτη μας μάχη. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μας. Τι περιμένουμε κι ελπίζουμε; Το αυτονόητο. Την συνέχιση της εργασίας μας. Και όχι την επιστροφή στον Μεσαίωνα. Ζητάμε να μην χαθεί η αξιοπρέπειά μας».

Αυτά γράφει στην προσωπική της σελίδα στο fb, η Γαλάτεια Πουλιάση, από τις πρωτοπόρες εργαζόμενες καθαρίστριες, συνδικαλίστρια  στο νοσοκομείο Αγ. Ανδρέα Πάτρας, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπλ. υπουργός Παύλος Πολάκης, στάθηκε δίπλα τους, δίνοντας αγώνα για να περάσουν στην διοίκηση του νοσοκομείου οι συμβάσεις τους με πόλεμο από τις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, που είχαν επιβάλει την αυθαιρεσία  και την...γαλέρα στην εργασία τους! 

Η επέκταση των συμβάσεών τους, παρά τα περιοριστικά μέτρα των Ευρωπαίων δανειστών κατορθώθηκε μέχρι το τέλος της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω κορονοϊού επεκτάθηκε από την παρούσα κυβέρνηση μέχρι την 31-12-2021.  

Τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στο φάσμα της φτώχειας με τις οικογένειές τους στους δρόμους λόγω ανεργίας ανεργίας. Κι όμως πρόκειται γι αυτές τις εργαζόμενες, που δεν λειτουργεί το νοσοκομείο, εάν δεν μπουν πρώτες αυτές να απολυμάνουν τους χώρους χειρουργείων, ανάνηψης, διαμονής και  λειτουργίας των γραφείων! Να βρεθούν αντιμέτωπες με τον κορονοϊό και κάθε νοσοκομειακό μικρόβιο.

Μετά την εκδίκαση το πρωί σήμερα, βρίσκονται εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης της Δικαιοσύνης, που ελπίζουμε να λάβει υπόψη της την αναγκαιότητα της παραμονής των στην εργασίας τους, που άλλωστε αποτελεί και κέρδος για το νοσοκομείο, καθώς στοιχίζει λιγότερα από το κόστος του ιδιώτη εργολάβου. 

 


 

 «Δώστε τα λεφτά σ’ αυτούς που παράγουν έργο και όχι “αέρα”» είπε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος!

Για «μεθόδευση της κυβέρνησης για την επαναφορά του απαράδεκτου καθεστώτος των ενοικιαστών εργαζομένων στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας» έκανε λόγο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπλ. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Βαρεμένος στην Βουλή, κατά την σημερινή συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Ο κ. Βαρεμένος ζήτησε την κανονική ανανέωση των Συμβάσεων και όχι την 3μηνη παράταση, που θα έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθουν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς ομηρίας, ενώ το Δημόσιο θα ζημιωθεί κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρεμένος τόνισε τα εξής:


«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ν. 4430/2016, κατέστησε δυνατή την απ’ ευθείας πρόσληψη από τα νοσοκομεία της χώρας του προσωπικού καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ). Οι εργαζόμενοι αυτοί προσελήφθησαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μέχρι τώρα ανανεώνονταν. Δόθηκε έτσι ένα χτύπημα στο απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων.

Οι περισσότερες από αυτές τις Συμβάσεις λήγουν στις 31.12.2021. Είναι σαφής η κατεύθυνση της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτήν Διοικήσεων των νοσοκομείων να επανέλθει το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων. Η 3μηνη παράταση που δόθηκε, μέχρι τις 31 Μαρίου 2022, έχει να κάνει προφανώς με την μη-ολοκλήρωση ακόμη των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων με τους εργολάβους-ενοικιαστές εργαζομένων. Κι αυτό ενώ, με τις ΣΟΧ, πέραν της κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, το Δημόσιο ωφελείται θεαματικά από οικονομική άποψη. Γιατί λοιπόν προχωράτε σ΄ αυτή την μεθόδευση; Δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε. Σας καλούμε να ανανεώσετε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου.»

Και ο Γ. Βαρεμένος συνέχισε, καταθέτοντας στην δευτερολογία του συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία: «Θα νόμιζε κανείς ότι απευθύνεστε σε ιθαγενείς, υποτιμώντας την νοημοσύνη κυρίως των εργαζομένων σ’ αυτόν τον τομέα. Το ερώτημα είναι απλό: θα δώσετε την δουλειά σε εργολάβους ή θα ανανεώσετε τις υπάρχουσες Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου. Μία σύγκριση των δαπανών για υπηρεσίες “outsourcing” μέχρι το 2015 και μεταξύ 2016-2019, δείχνει ότι, συνυπολογιζομένης και της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων με ΣΟΧ αλλά και του αριθμού τους, η εξοικονόμηση είναι της τάξης του 25-30%.

Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό μέχρι και το 2016 οι εργολαβίες κόστιζαν στο νοσοκομείο 4.300.000€ ετησίως για 180 καθαρίστριες, ενώ μετά το 2016 το κόστος έπεσε στα 2.300.000€ για 280 καθαρίστριες με αξιοπρεπείς πλέον συνθήκες εργασίες και αυξημένες αποδοχές! Κέρδος για τα δημόσια οικονομικά: 2.000.000 € ετησίως!

Άλλα παραδείγματα: το νοσοκομείο Τρικάλων εξοικονόμησε ετησίως περίπου 240.000€, και τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου περίπου 300.000€ συνολικά.

Και ο Γ. Βαρεμένος κατέληξε: «Πού λοιπόν θα δώσετε αυτά τα λεφτά; Σ’ αυτούς που παράγουν αέρα ή σ’ αυτούς που παράγουν έργο; Σας καλούμε να μην απεμπολήσετε μία τέτοια εξοικονόμηση δαπανών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: