ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζουν:



«Τα εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους παιδιά, είναι ψυχές και όχι απλά αριθμοί, κύριοι της Κυβέρνησης»

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου κατέθεσε στο πλαίσιο άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Ερώτηση, με θέμα τη «Μετατροπή χώρου εντός του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης σε Προνοιακή Δομή Φιλοξενίας εγκαταλελειμμένων παιδιών και περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου και κατ ΄ επέκταση του εθνικού συστήματος υγείας». Την ερώτηση συνυπογράφουν 17 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το -ντροπιαστικό για όλους μας- θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς  επίκειται η τροποποίηση του Οργανισμού του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, που αποτελεί Δομή Υγείας, με σκοπό τη δημιουργία εντός αυτού μιας Δομής Πρόνοιας, δηλαδή επί της ουσίας τη δημιουργία μιας δομής εντός του Νοσοκομείου για τη μόνιμη φιλοξενία των εγκαταλελειμμένων παιδιών. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιλέξει, τον άμεσο και αυστηρό περιορισμό των κρατικών δαπανών για την πρόνοια, όμως, οι αρμόδιοι Υπουργοί δε θα πρέπει να παραβλέψουν ότι τα εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους παιδιά, είναι ψυχές και όχι αριθμοί. Η φιλοξενία τους στα Νοσοκομεία Παίδων, παρά το ότι αποτελεί εύκολη και οικονομική λύση, δεν παύει να συνιστά  μια πρακτική, που ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους:  αφενός μεν για την υγεία των νοσηλευομένων -στις ίδιες κλινικές -παιδιών και του προσωπικού των Νοσοκομείων αφετέρου δε και για τα ίδια τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, των οποίων η σωματική και ψυχική υγεία αλλά και  κοινωνική επανένταξη τίθεται υπό καθεστώς σοβαρής διακύβευσης.

 Η φροντίδα των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, δεν είναι μόνο θέμα «φύλαξης» και «αποθήκευσής» τους. Θα πρέπει να ανατίθεται σε εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό φροντιστών, οπωσδήποτε εντός της Κοινότητας και σίγουρα όχι εντός Νοσοκομειακών Δομών! Ανταποκρίνεται ο ανωτέρω σχεδιασμός στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρακτικές; Ποια τα δεδομένα που ελήφθησαν υπ΄όψη; Έχει ενισχυθεί εμπράκτως-και πώς-  το Γ .Ν. Παίδων Πεντέλης κατά τα δύο τελευταία έτη;

                                                             Αθήνα 17 Δεκεμβρίου 2021

                                           ΕΡΩΤΗΣΗ

                                            Προς

Τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Μετατροπή χώρου εντός του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης σε Προνοιακή Δομή Φιλοξενίας εγκαταλελειμμένων παιδιών και περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου και κατ ΄ επέκταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

Με την υπ΄αριθμ. πρωτ. 5246/18.11.2021 Επιστολή απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, την Αν. Υπουργό Υγείας Ασ. Γκάγκα, κοινοποιημένη προς το σωματείο εργαζομένων Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης η ΠΟΕΔΗΝ θέτει για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ντροπιαστικό για όλους μας ζήτημα των εγκαταλελειμμένων παιδιών, που βρίσκονται με εισαγγελική εντολή στα Νοσοκομεία Παίδων.

 Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο, έπειτα από την πρόσφατη είδηση ότι επίκειται η τροποποίηση του Οργανισμού του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, που αποτελεί Δομή Υγείας, με σκοπό τη δημιουργία εντός αυτού μιας Δομής Πρόνοιας, δηλαδή επί της ουσίας τη δημιουργία μιας δομής εντός του Νοσοκομείου για τη μόνιμη φιλοξενία των εγκαταλελειμμένων παιδιών. Όπως επισημαίνεται και από τους εργαζομένους του  Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης σε σχετική ανακοίνωσή τους στο εν λόγω Νοσοκομείο: (α) ήδη εντοπίζονται τρομερές ελλείψεις χώρων για όλες τις Κλινικές[1], (β) ήδη έχουν επισημανθεί οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και το ήδη υπάρχον είναι βέβαιο πως δε θα καταφέρει  ανταποκριθεί με συνέπεια στις ανάγκες μιας τέτοιας δομής, όπως αυτή που συστήνεται, (γ) πράγματι υπάρχουν 850τ.μ. αδιάθετα στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, όμως αυτά κείνται στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου και όχι εντός αυτού και (δ) η εν λόγω πολιτική απόφαση, εντείνει το ήδη δυσεπίλυτο ζήτημα της φιλοξενίας παιδιών σε Νοσοκομείο κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας και συνιστά υποβάθμιση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Αναφορικά δε με το υπό στοιχείο (δ) σημείο, επιπρόσθετα λεκτέο είναι ότι το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, αποτελεί το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στα βόρεια προάστια το οποίο εξυπηρετεί και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω άμεσης πρόσβασης του από την Αττική οδό, συμβάλλοντας έτσι  στην αποσυμφόρηση των 2 άλλων Παιδιατρικών Νοσοκομείων, ενώ είναι γνωστό ότι ανέκαθεν επεδείκνυε ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά χωρίς οικογένεια ή με Αναπηρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελεί το μοναδικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα, που προσφέρει οδοντοθεραπείες σε ΑΜΕΑ με γενική Αναισθησία. Το εν λόγω Νοσοκομείο, το 2019-προ της πανδημίας- επισκέφθηκαν περίπου 100.000 παιδιά, ενώ το 2020 – εν μέσω πανδημίας- περίπου 60 .000, αρκετά εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν. Συνεπώς, σκοπός του κράτους θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη του Νοσοκομείου αντί της συρρίκνωσης και υποβάθμισής του.

Οπωσδήποτε η γενικότερη προνοιακή πολιτική του κράτους, η οποία περιλαμβάνει και την κρατική μέριμνα για το παιδί, εξαρτάται από τις κοινωνικές και οικονομικές αντιλήψεις της εκάστοτε εποχής. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιλέξει τον άμεσο και αυστηρό περιορισμό των κρατικών δαπανών για την πρόνοια, όμως, οι αρμόδιοι Υπουργοί δε θα πρέπει να παραβλέψουν ότι τα εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους παιδιά, είναι ψυχές και όχι αριθμοί. Η φιλοξενία τους στα Νοσοκομεία Παίδων, παρά το ότι αποτελεί εύκολη και οικονομική λύση, δεν παύει να συνιστά  μια πρακτική, που ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους:  αφενός μεν για την υγεία των νοσηλευομένων -στις ίδιες κλινικές -παιδιών και του προσωπικού των Νοσοκομείων αφετέρου δε και για τα ίδια τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, των οποίων η σωματική και ψυχική υγεία αλλά και  κοινωνική επανένταξη τίθεται υπό καθεστώς σοβαρής διακύβευσης. Η φροντίδα των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, δεν είναι μόνο θέμα «φύλαξης» και «αποθήκευσής» τους. Αυτονόητο είναι πως θα πρέπει να ανατίθεται σε εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό φροντιστών, οπωσδήποτε εντός της Κοινότητας και σίγουρα όχι εντός Νοσοκομειακών Δομών!

Με βάση τα ανωτέρω και με το κριτήριο ότι, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ενδιαφέρον για το παιδί θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται:

1)      Σχεδιάζει  πράγματι η Κυβέρνηση την τροποποίηση του Οργανισμού του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, που αποτελεί Δομή Υγείας, με σκοπό τη δημιουργία εντός αυτού μιας Δομής Πρόνοιας για τη μόνιμη φιλοξενία των εγκαταλελειμμένων παιδιών;

2)     Εάν ναι, ο σχεδιασμός αυτός ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρακτικές; Ποια τα δεδομένα, που ελήφθησαν υπ΄όψη για τη λήψη των εν λόγω αποφάσεων;

3)     Πώς αποδεικνύεται εμπράκτως η κρατική-οικονομική και όχι μόνο- ενίσχυση του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης κατά τα δύο τελευταία έτη;

                                         Ο Ερωτών Βουλευτής

                                              Μάρκου Κώστας

                                              Αβραμάκης Ελευθέριος

                                              Αυγέρη Δώρα

                                              Βαρδάκης Σωκράτης

                                              Γκιόλας Γιάννης

                                              Ηγουμενίδης Νικόλαος

                                              Κασιμάτη Νίνα

                                              Λάππας Σπύρος

                                              Μπάρκας Κωνσταντίνος

                                              Μωραΐτης Θάνος

                                              Ξανθός Ανδρέας

                                              Πούλου Παναγιού

                                              Σκουρολιάκος Παναγιώτης

                                             Τζούφη Μερόπη

                                            Φάμελλος Σωκράτης

                                            Φωτίου Θεανώ

                                            Χαρίτου Δημήτριος

                                            Χρηστίδου Ραλλία



[1] Ο Χειρουργικός και ο Παθολογικός τομέας  έχουν τεράστια στενότητα χώρων,  και η  Παιδοψυχιατρική Κλινική φιλοξενείται σε άλλο Κτήριο εκτός του κεντρικού κτηρίου με σοβαρά προβλήματα διασύνδεσης με τις υπόλοιπες Κλινικές του Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: