ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Nέο πλαίσιο θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019

Με το νέο πλαίσιο, «ο δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας, όπως και τώρα, από το λαό. Θα υπάρχουν δύο γύροι σε περίπτωση που δεν πάρει κάποιος πάνω από 50% στον α' γύρο. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι παρατάξεις θα παίρνουν τόσους δημοτικούς συμβούλους, όσα τα ποσοστά τους την πρώτη Κυριακή. Την Δεύτερη θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών» λέει ο Υπ. Εσωτερικών.

Απλή αναλογική
στην αυτοδιοίκηση

ΠΑΝ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  «ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 (ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ) ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019»Με την αντίδραση της ΝΔ, της οποίας ο πρόεδρος δήλωσε πως: «Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε για την αυτοδιοίκηση», αλλά και με την δυσφορία να καταγράφεται στους δημάρχους ΚΚΕ, που εξελέγησαν λόγω του καλπονοθευτικού υφιστάμενου συστήματος υποδέχθηκε η αντιπολίτευση την εξαγγελία για θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοιήκησης από τον υπ. Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη.

Ένα πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης για καθαρεί εκπροσώπηση στις εκλογές και αντικειμενική απεικπόνιση της εκλογικής πραγματικ΄ποτητας σήμερα προκαλεί τριγμούς και διαμαρτυρίες. Αλλά, όπως και νάχει η κατάσταση στην αντιπολίτευση, «ο «Κλεισθένης Ι» που έρχεται σε συνέχεια του «Καλλικράτη», που με τη σειρά του εξέλιξε τον «Καποδίστρια», είναι το πρώτο βήμα σε μία ανοιχτή μεταρρυθμιστική διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί μετά την συνταγματική αναθεώρηση, όταν και θα υπάρχουν οι δυνατότητες ευρύτερων παρεμβάσεων σε τομείς όπου σήμερα αυτό δεν είναι συνταγματικά δυνατόν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ο ίδιος μιλώντας στο Κόκκινο πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε το όνομα ενός ανθρώπου που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα, δεν είναι άσχετο με το περιεχόμενο των αλλαγών που προωθούνται και κυρίως με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, μία αναγκαία δημοκρατική τομή. Άσχετα με το τι λέει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, παλαιότερα το αίτημα για απλή αναλογική ήταν θέση και της ΚΕΔΕ».

Με το νέο πλαίσιο, «ο δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας, όπως και τώρα, από το λαό. Θα υπάρχουν δύο γύροι σε περίπτωση που δεν πάρει κάποιος πάνω από 50% στον α' γύρο. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι παρατάξεις θα παίρνουν τόσους δημοτικούς συμβούλους, όσα τα ποσοστά τους την πρώτη Κυριακή. Την Δεύτερη θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών».

Ακόμα ο ΥΠΕΣ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ανεξάρτητα τι είχαν πάρει στον πρώτο γύρο, που μπορεί να ήταν και 18% ή 25% σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, αν στο δεύτερο έπαιρναν 50%+1 των ψήφων, θα έπαιρναν το 60% του δημοτικού συμβουλίου. Το αντίστοιχο στις βουλευτικές εκλογές, θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα είχε 180 έδρες χωρίς τους ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι «το νέο πλαίσιο θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019».
Ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την νέα ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον πρώτο γύρο την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 (δεύτερη του μήνα) και τον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019».

«Στόχος της μετάθεσης της ημερομηνίας είναι η αποσυσχέτιση από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Οι βουλευτικές εκλογές έχουν έναν δικό τους κύκλο, ενώ οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές είναι σταθερές», όπως υπογράμμισε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «πολύ σημαντικό σημείο του Κλεισθένη Ι είναι ότι θεσμοθετείται ο Επόπτης Νομιμότητας. Τον έλεγχο της νομιμότητας αποφάσεων τον έκανε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πλέον θα είναι ευθύνη νέας υπηρεσίας που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι στελεχωμένη κατά κύριο λόγο από νομικούς».
Δημοσίευση σχολίου