ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Δ. Τεμπονέρας: Προχωράει η μελέτη για τις μέδουσες


Για τις περιορισμένες, ομολογουμένως, δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η έξαρση του πληθυσμού των μεδουσών σε Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας.


Όπως εξήγησε το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε από την χθεσινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων που έγινε στο Υπουργείο είναι ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη από το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών μέσω του Πράσινου Ταμείου ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του Κορινθιακού Κόλπου.
«Αυτή την στιγμή αρκετά στοιχεία λείπουν από το κάδρο, π.χ. η βιοποικιλότητα των πληθυσμών αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόλπος.  Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και οι επιστήμονες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δεν μπορούν να αποτυπώσουν με σαφήνεια το φαινόμενο αυτό. Σε εκείνο που κατέληξαν είναι ότι εμφανίζεται με περιοδικότητα δεκαετίας και διαρκεί 2-3 χρόνια. Είχαμε βέβαια την έκρηξη του φαινομένου πέρυσι και φέτος, από ότι φαίνεται, θα κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην περιοχή, το βάθος των νερών και η ιδιομορφία του εδάφους δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μέσα σύγχρονα και αποτελεσματικά», σημείωσε ο κ. Τεμπονέρας.

Παράλληλα ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας αποκάλυψε ότι  υπάρχει μια πρόταση από τον Δήμο Λουτρακίου και άλλων δημάρχων που προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο με την τοποθέτηση διχτυών, αλλά δεν έχουμε ακόμα την εξασφάλιση ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση. Το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει υποβληθεί, έχουν εγκριθεί τα χρήματα (1εκ. ευρώ) και ήδη έχει προχωρήσει η συζήτηση με κάποια ανάδοχη εταιρεία η οποία θα κάνει χρήση των διχτυών ώστε να περιορίσει το φαινόμενο. Αντιθέτω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.
«Υπάρχει μια συζήτηση αυτή την περίοδο, για το αν θα γίνει αυτή η διαδικασία μέσω των Δήμων ή από την Περιφέρεια. Όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν δείξει ενδιαφέρον και μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπάρχει δε και το νομικό πλαίσιο πλέον για να γίνει ανάπτυξη διχτύων. Θα μπορούμε να έχουμε μόνο σε κάποια περιορισμένα σημεία. Πρέπει να είμαστε κι εμείς προσεκτικοί για να μην έχουμε μεγάλες δαπάνες και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε μετά. Μπορεί να γίνει από τους Δήμους εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να συμμετάσχει και η Περιφέρεια αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Πράσινου Ταμείου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τεμπονέρας.

Πέραν αυτού όπως είπε υπήρξαν και άλλες προτάσεις όπως για παράδειγμα να έρθει ένα Καταμαράν το οποίο σε συγκεκριμένο βάθος θα μαζεύει τις μέδουσες.
«Η αλήθεια είναι ότι όπου έχουν δοκιμαστεί δεν είχαν πάντα θετικά αποτελέσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησαν αλλού όχι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή είναι η ταχύτητα των ανέμων  και το βάθος της θάλασσας το οποίο δεν μας εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν τοποθετήσουμε δίχτυα θα παραμείνουν στη θέση τους για μακρό χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε. Επί της ουσία η απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης Η κινείται προς δύο κατευθύνσεις: αφενός να ξεκινήσει η σύσταση επιτροπής που θα βγάλει την μελέτη και αφετέρου σε κάποιους Δήμους που έχουν τη δυνατότητα χρηματοδοτικά, αλλά και με την βοήθεια της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης, να προχωρήσει, σε πιλοτική μορφή, η εφαρμογή διχτυών για να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς το πώς μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι προτάθηκε και η δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για το που κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους οι τσούχτρες.
«Υπάρχει πρόταση να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και πρόληψης όχι σε επίπεδο αντιμετώπισης με παράκτια μέσα αλλά σε επίπεδο ενημέρωση των πολιτών και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που τους τσιμπήσει κάποια τσούχτρα. Εμείς βρισκόμαστε σε συνεννόηση και με τις ναυαγοσωστικές σχολές προκειμένου να γίνεται χρήση πρώτων βοηθειών. Το δίκτυο ενημέρωσης θα δώσει και μια προληπτική δυνατότητα καθώς θα μπορεί ο πολίτης να ενημερωθεί σε ποιες περιοχές υπάρχει πρόβλημα ώστε να επιλέξει κάποια άλλη παραλία», τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: