ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Τι ισχύει για το σύστημα παραπομπών Πρωτοβάθμιας Φ.Υ.



Από το 2019 αλλάζει το σύστημα παραπομπών των ασφαλισμένων για την πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή όταν ενταχθούν σε αυτό όλες οι δημόσιες μονάδες φροντίδας υγείας και μέχρι τότε οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται με το υφιστάμενο σύστημα.
 
Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας. Δυο υπουργικές αποφάσεις καθορίζουν πλέον το νέο σύστημα παραπομπών μέσω Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την πρόσβαση των πολιτών σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς. Για το θέμα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Νικολόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό, που εξειδικεύει η υπουργική απόφαση, που βγήκε, είναι ότι από τον οικογενειακό γιατρό θα γίνεται η παραπομπή στον ειδικό γιατρό ή για νοσηλεία, όπου χρειάζεται. Αυτό προβλέπεται από το νόμο, που ψηφίστηκε (8/2017) και αρχίζει να εφαρμόζει η υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε στις 13/4».
 
Στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αντιδρούν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ κάνοντας λόγο για απόφαση που στερεί από τον άρρωστο το δικαίωμα να επιλέξει και να επισκεφθεί τον γιατρό του δωρεάν αν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας), με τον κ. Νικολόπουλο να εξηγεί ότι «δωρέαν γίνεται με τους γιατρούς, που έχουν συμβάσεις, αν και γνωρίζεται ότι κάποιες φορές στην πράξη, αυτό καταστρατηγείται. Εγώ δεν στέκομαι σε αυτό. Η ουσία είναι ότι ξεκινά και είναι στην έναρξή του ένα σύστημα, ακριβώς ο καθένας να έχει πρόσβαση δωρεάν στον γιατρό του, ο οποίος και αυτός θα είναι, που θα του παρακολουθεί την υγεία», ενώ πρόσθεσε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει και έναν προσανατολισμό ιδιαίτερο, που αφορά την παρακολούθηση των χρόνια πάσχοντων «για να μην περιφέρονται δεξιά και αριστερά και να τους ενημερώνει ότι πρέπει να κάνει αυτούς τους ελέγχους, ότι σου έχω ετοιμάσει το παραπεμπτικό, πήγαινε στο νοσοκομείο ή σε αυτό τον γιατρό για να κάνεις αυτές τις εξετάσεις, αλλά και να προετοιμάζει εάν θέλετε, στην πρόληψη για να μην νοσήσει».
 
Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων, αλλά δίνεται προτεραιότητα σε όσους το αξιοποιούν μέσω του οικογενειακού γιατρού, χωρίς να καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού. Αναφορικά με τους χρόνιους ασθενείς το υπουργείο διευκρινίζει ότι έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους και ξεκαθαρίζει ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).
 
«Ο οικογενειακός γιατρός είτε είναι στην ΤΟΜΥ, είτε είναι στην κατηγορία των οικογενειακών γιατρών, με τους οποίους κάνει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ. Είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ αρχήν για να συντάξει και να ενημερώνει τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς. Καλό είναι να πάει εκεί και να τον κατευθύνει ο ίδιος στον ειδικό γιατρό, εφόσον εξεταστεί» εξήγησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ. Παράλληλα ενημερώνει τον ιατρικό φάκελο για την παραπομπή, αλλά και τα αποτελέσματα, που θα βγουν από τις εξετάσεις, που θα βγουν από τον ειδικό γιατρό. «Ξεκινάμε με τις Μονάδες Υγείας, που συγκροτούνται, που ήδη έχουν ξεκινήσει και γράφουν στην περιοχή ευθύνης τους τον πληθυσμό στους καταλόγους, ως οικογενειακοί γιατροί. Θα μπουν στην πορεία και σταδιακά, και οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι, που είναι στα αστικά κέντρα και στα κέντρα υγείας της υπαίθρου, καθώς και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί, που θα υπογράψουν τις συμβάσεις” ανέφερε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Παράλληλα επισήμανε ότι ακόμα και να ξεκινήσουν να λειτουργούν όλες οι ΤΟΜΥ, που έχουν προγραμματιστεί, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τον πληθυσμό, άσχετα με τα κενά και τις ελλείψεις, που μπορεί να υπάρχουν σε προσωπικό αυτή την στιγμή, για τον λόγο αυτό θα γίνει νέα προκήρυξη τον Μάιο, “δεν μπορούν με την μια να καλύψουν τον πληθυσμό, άρα θα υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις για την καταγραφή σε οικογενειακό γιατρό”. Ο κάθε πολίτης δεν είναι υποχρεωτικό να εγγραφεί σε κάποια ΤΟΜΥ, που είναι κοντά στην οικία διαμονής του, αλλά σε όποια επιθυμεί, εφόσον ο γιατρός, που θα τον ήθελε ως οικογενειακό, είναι τοποθετημένος σε άλλη ΤΟΜΥ. “Έχει δικαίωμα ως πολίτης μέσα στο χρόνο, εάν κάποιος δεν μείνει ευχαριστημένος ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, και θέλει να τον αλλάξει, αυτό μπορεί να γίνει μια φορά μέσα στο έτος».
 
Όσον αφορά τον σχεδιασμό για τις ΤΟΜΥ της Πάτρας, το Υπουργείο Υγείας έχει προβλέψει να αναπτυχθούν στην περιοχή δέκα και μέχρι στιγμής κάποιες έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους. Ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση για την ανάπτυξη των υπολοίπων, αφού το κτιριακό θέμα αποτελεί αγκάθι για την έναρξή τους. «Έχει αρκετή γραφειοκρατία. Είχαμε βγάλει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για κτίρια για να εγκατασταθούν οι Ομάδες Υγείας, οι οποίες έχουν ήδη συσταθεί, υπήρξε άγονος και επαναλαμβάνεται. Περιμένουμε την Παρασκευή να δούμε τα αποτελέσματα, που έχουμε από την προσφορά των οικημάτων με τις προδιαγραφές, που τα θέλουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, για να προχωρήσουμε” τόνισε.
 
Αυτή την στιγμή στην Πάτρα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ στα Ζαρουχλέικα, Άνω Πόλη, Άγιο Αλέξιο και στο παλιό ΤΑΠ ΟΤΕ, που η μόνη εκκρεμότητα είναι να συνδεθεί η τηλεφωνική γραμμή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: