ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Έκλεισαν τον ΧΥΤΑ Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας


Φωτογραφία αρχείου από το ΧΥΤΑ Αιγιάλειας.
 Δεν θέλουν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας
 

Μετά τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγείρας και οι κάτοικοι της περιοχής του Φλόκα και της Ωλενίας, μαζί με τοπικούς συμβούλους προχώρησαν στις 13 Απριλίου σε αποκλεισμό του ΧΥΤΑ και δεν επέτρεπαν την είσοδο σε κανένα απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα του Αιγίου, Καλαβρύτων, Παραλίας Πατρών, Βραχνεΐκων, Δήμου Ερυμάνθου  και Δυτικής Αχαΐας να μένουν στους δρόμους.
 
«Ο ΧΥΤΑ Φλόκα έχει δείξει την αλληλεγγύη του πολλές φορές στις τοπικές κοινωνίες, όταν παλαιότερα άλλες τοπικές κοινωνίες , που είχαν ανάγκη αλληλεγγύης για να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους , γιατί δεν είχαν που να τα εναποθέσουν, έκλεισαν τις πόρτες τους. Εγώ δεν μπαίνω στην αντιπαράθεση των τοπικών κοινωνιών. Τα ίδια προβλήματα, που έχει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει και ο ΧΥΤΑ Φλόκα , όπως με τα στραγγίδια, και θα πρέπει να λυθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο επικεφαλής της ΑΚΙΔΑ Δυτικής Αχαΐας, Παναγιώτης Κουνάβης.
 
Οι κάτοικοι αποφάσισαν να κάνουν πράξη αυτό, που έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες, ότι σε περίπτωση, που μέρος των απορριμμάτων της Αιγιαλείας πάει στον ΧΥΤΑ Φλόκα, όπως προβλέπεται με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με εντολή εισαγγελέα, τότε θα τον αποκλείσουν. Αυτό είχαν διαμηνύσει και λίγες ώρες νωρίτερα, όπου έδωσαν το παρών στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. «Έχουν εξαντλήσει τα όρια της συναίνεσής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης ΑΚΙΔΑ, συμπληρώνοντας ότι κανένας από τους κατοίκους δεν θέλει να ταλαιπωρούνται άλλοι δημότες από γειτονικές περιοχές, «όμως αυτό έγινε σαφές και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας, όπου κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά, δεν μπορεί ένας ΧΥΤΑ, ο οποίος αυτή την στιγμή λειτουργεί, να είναι το σημείο εκείνο, που θα δέχεται απορρίμματα από όλη την Δυτική Ελλάδα, χωρίς να λύνονται τα υπαρκτά προβλήματα. Δεν μπορεί σε έναν ΧΥΤΑ, ο οποίος είχε ένα επίπεδο λειτουργίας, μέρα με την ημέρα η διαχείρισή του να δυσχεραίνει».
 
Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δυτικής Αχαΐας, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σπύρος Τραχάνης, ο οποίος συμμετείχε και στην σύσκεψη στην Αθήνα παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, μετέφερε όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηλίας Καραμπελιάς ανέλυσε τι σημαίνει  η εισαγγελική εντολή για άμεση μεταφορά απορριμμάτων της Αιγιαλείας στον ΧΥΤΑ Φλόκα και τις επιπτώσεις, καθώς αυτό σημαίνει ότι μικραίνει ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ. Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου και ο πρόεδρος της ΤΚ Φλόκα Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκαν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ.
 
«Εάν δεν λυθούν τα προβλήματα, που υπάρχουν στον ΧΥΤΑ Φλόκα άμεσα, θα έχουμε σκηνικά τέτοια καθημερινά στο μέλλον. Όλοι συμφωνούμε ότι η έως τώρα διαχείριση των απορριμμάτων έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα πάρα πολλές κοινωνίες. Ασφαλώς δεν μπορούμε να έχουμε τοπικούς πολέμους για δήμους, που ψάχνουν, που θα εναποθέσουν τα απορρίμματά τους, αλλά ο ΧΥΤΑ Φλόκα αυτή την στιγμή, ο οποίος είναι σε καλό επίπεδο αυτή την στιγμή, όσον αφορά την διαχείριση, είναι όμως επιβαρυμένος» επισήμανε ο κ. Κουβάνης, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τα στραγγίδια, με το κύτταρο του ΧΥΤΑ, αλλά και με τον υδροφόρο ορίζοντα της Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος μολύνεται, «δημιουργεί καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις, αυτά τα στραγγίδια οδηγούνται στον Πατραϊκό Κόλπο, και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να λυθεί αυτό το πρόβλημα».
 
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, 12.000 τόνοι σκουπίδια θα μεταφερθούν σε ΧΥΤΑ της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ενώ έχει δοθεί και παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς των περιοχών που έχουν λάβει εντολή από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Νίκο Παπαθεοδώρου για να δεχτούν τα σκουπίδια της Αιγιαλείας, με αποτέλεσμα όσοι δεν εφαρμόσουν το νόμο θα είναι αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις. «Οι άνθρωποι, οι οποίοι διαδηλώνουν για να διαφυλάξουν τον τόπο τους και την ίδια τους την ζωή θα οδηγηθούν σε αυτόφωρο. Αυτό είναι συνταγματικό τους δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν αυτά τα προβλήματα να λυθούν άμεσα» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΚΙΔΑ της Δυτικής Αχαΐας.
 
Όσον αφορά την σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων και του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για το φλέγον θέμα της Αιγιαλείας με την διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακοίνωση, που εξέδωσε το Υπουργείο αναφέρει τα ακόλουθα:
 
«Τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού της Δυτικής Ελλάδας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών σήμερα, Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη με  τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος και της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χριστίνας Μπαριτάκη.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης: Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π.Δ.Ε. & Ι. Νικόλαος Παπαθεοδώρου. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Μπαλαμπάνης. Οι δήμαρχοι: Αγρινίου – και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας – Γιώργος Παπαναστασίου. Ακτίου – Βόνιτσας, Γεώργιος Αποστολάκης. Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος. Αγιάλειας, Αθανάσιος Παναγόπουλος. Ερύμανθου, Θάνος Καρπής. Ο Αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Σπύρος Καρβέλης. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας, Ηλίας Καραμπελιάς. Οι Πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ: Ακτίου – Βόνιτσας, Γεώργιος Κατσαμπίρης. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Λάμπρος Σταθόπουλος. Δυτικής Αχαΐας, Σπυρίδων Τραχάνης, καθώς και άλλα αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε αρχικώς, ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να βρεθεί ένας αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος ανταπόκρισης στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει. Πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Αιγιάλειας είναι δεδομένες, καθώς και ότι η οποιαδήποτε λύση οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας. Υπενθύμισε επίσης, την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συνδρομή των Δήμων της περιοχής στην επίλυση του προβλήματος.
 
Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, μετά από την ενημέρωση του Δημάρχου Αιγιάλειας αναφορικά με τη συσσώρευση των απορριμμάτων στην περιοχή, αναγνώρισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και συμφώνησαν – επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους προς τους κατοίκους – να καταβάλλουν τις επόμενες εβδομάδες τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και για το Περιβάλλον.
 
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Αθανάσιος Παναγόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλλει τον οδικό χάρτη των ενεργειών του Δήμου και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, θα προωθήσει τα μέτρα που του αναλογούν  στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος, κατανοώντας ότι η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την επίτευξη προόδου από την πλευρά του δήμου σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: