ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Οι δράσεις του ΚΟΔΗΠ για ικανοποίηση αναγκών σίτισης




Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), Θόδωρος Τουλγαρίδης, ενημέρωσε το Σώμα για τις δράσεις του Οργανισμού, σχετικά με τη σίτιση.

Συγκεκριμένα ανέφερε:


Λόγω της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προστίθενται νέα βάρη, σε εκείνα που έχουν φορτωθεί τόσα χρόνια στη λαϊκή οικογένεια, με αποτέλεσμα  περισσότεροι συμπολίτες μας να φτωχοποιούνται, να εξαθλιώνονται και να ζητούν βοήθεια, από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, πρώτα και κύρια για σίτιση.

Α) για να  ικανοποιήσουμε τις αυξημένες ανάγκες για σίτιση και όχι μόνο:
1) Ενισχύσαμε την ήδη υπάρχουσα δομή, το κοινωνικό παντοπωλείο ή τράπεζα Τροφίμων και καλύπτουμε πλέον 1.560 οικογένειες σε σχέση με τους 1.050 που ωφελούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι διανομές ήταν πέντε όπως και επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (μόνο το 2012 έγιναν 6 διανομές, όμως σε πολύ λιγότερες οικογένειες, περίπου 730 ) Παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις διανομές του 2016, γιατί καθυστέρησε χωρίς δική μας ευθύνης ο διεθνής διαγωνισμός. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τροφίμων θα προσπαθήσουμε να γίνουν όλες οι διανομές.

2) Δημιουργήσαμε νέα δράση-πρόγραμμα χορήγησης τροφίμων για  «δεκατιανό» σε υποσιτιζόμενους μαθητές, με χρήματα αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Πρόπερσι χορηγήσαμε σε 400 αρχικά και 680 τελικά μαθητές, όπου πραγματοποιήθηκαν 4 διανομές. Πέρσι ξεκινήσαμε με 1000 και καταλήξαμε στο τέλος να δώσουμε σε 1500 μαθητές. Έγιναν συνολικά 5 διανομές.

3) Δημιουργήσαμε νέα δράση χορήγησης συσσιτίων, έτοιμου φαγητού, αλλά και τροφίμων, αξιοποιώντας συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το NEBSOC, (που έχει λήξει και το συνεχίζουμε) σε  συνεργασία με νοσοκομεία, κλινικές, εστία πανεπιστημίου, μουσικό Σχολείο, επαγγελματίες, κ.α. φορείς, που μας τα προσφέρουν ή αν χρειαστεί  με αγορά από εστιατόριο. Χορηγούμε φαγητό σε όσους  εντάσσουμε στη δράση, αλλά και έκτακτα σε όποιον έχει ανάγκη, είτε είναι ενταγμένος σε κάποια από τις δομές μας, είτε όχι. Τα χορηγούμε από δομές μας ή στο σπίτι τους σε  άπορους, ανήμπορους, αστέγους, που φιλοξενούμε σε πανσιόν, ή άλλους, όπως ξενώνα κακοποιημένων, πρόσφυγες.  Εξυπηρετούμε καθημερινά  περισσότερους από 130-140 συνανθρώπους μας.

4) Δημιουργήσαμε νέες δράσεις, που περιλάμβαναν και σίτιση όπως:  
·        τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ της Αγυιάς. Πρόπερσι  φιλοξενήσαμε περίπου 500 παιδιά και   πέρσι  περίπου 750-800 παιδιά.  
·        Το υπνωτήριο για το ψύχος,  στο Αρσάκειο, όπου φιλοξενήσαμε για 15-20 ημέρες, την πρώτη χρονιά 14 και τη δεύτερη 8 άστεγους, χορηγώντας τους έτοιμο φαγητό.
·        Δημιουργήσαμε νέα βρεφικά και νηπιακά τμήματα (ΚΟΔΗΠ, Βρεφοκομείο),   αυξάνοντας έτσι κατά 300 περίπου τις θέσεις και τις ανάγκες σίτισης και προμήθειας τροφίμων σε ΠΣ και το βρεφοκομείο, (απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από τροφεία περίπου το 76% των λαϊκών οικογενειών σε αυτά). 
  
  Β) Για να ανταποκριθούμε στις παραπάνω αυξημένες ανάγκες αυξήσαμε τα τρόφιμα, που διαχειριζόμαστε και τα οποία μοιράζουμε, με διάφορους τρόπους.  
1) Αυξήσαμε τις δαπάνες μας, τόσο αυτές που προϋπολογίσαμε, όσο και αυτές που τελικά πληρώσαμε. ( Να σημειώσουμε εδώ ότι,   η προμήθεια τροφίμων- συσσιτίων, δεν  φαίνεται μόνο σε ένα κωδικό του προϋπολογισμού ).   
2) Αξιοποιήσαμε και διεκδικήσαμε επιπλέον προγράμματα, όπως το NEBSOC και το ΤΕΒΑ. Πήραμε έτσι τρόφιμα και υλικά, εξοπλισμό. Διεκδικήσαμε από την Περιφέρεια Δ.Ε. επικεφαλής εταίρος του ΤΕΒΑ, προσωπικό, υποδομές, υποστηρικτικά μέτρα, που ακόμη δεν μας τις απέδωσε.
3) Ηγηθήκαμε πρωτοβουλιών και συγκεντρώσαμε τρόφιμα από συλλογικότητες, φορείς, σχολεία και επαγγελματίες, χωρίς προβολή, χωρίς να δεχθούμε κάποιους όρους και προϋποθέσεις.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ
 α) Η αύξηση των δαπανών φαίνεται στους τελευταίους απολογισμούς, προϋπολογισμούς ( Πληρώσαμε περισσότερα για τρόφιμα, συσσίτια κ.λπ., συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα 147.000 ευρώ περισσότερο το 2015 συγκριτικά με το 2013 ).
Επιπλέον για την υποστήριξη των παραπάνω δράσεων, πλην ΤΕΒΑ, έχουμε προβλέψει στο διεθνή τροφίμων, που εξελίσσεται, περίπου 2 εκατομ. ευρώ, ενώ στον προηγούμενο, που υλοποιήθηκε, είχαν προβλεφθεί 650.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:
 -Ετος 2012 : 328.967,65 ευρω
-Ετος 2013 : 314.167,79 ευρω
 -Ετος 2014 : 377.215,50 ευρω
 -Ετος 2015 : 460.886,30 (439.653,60 + 21.232,70) ευρω
-Ετος 2016: 694.600,00 ευρώ (προβλεπόμενο με την ολοκλήρωση του απευθείας διαγωνισμού ή την έναρξη υλοποίησης του διεθνούς)

Φαίνεται στον προϋπολογισμό τον περσινό (έτους 2016) προβλεπόμενο ποσό 1.997.750,00 ευρω, ενώ  πρόκειται να εκτελεστεί το ως άνω, δηλαδή 694.600,00 ευρώ. Η διαφορά οφείλεται στο Διεθνή διαγωνισμό τροφίμων που δεν έτρεξε μέσα στο 2016 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

·        β) Αξιοποίηση προγραμμάτων:  αφού επιβάλλαμε τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος NEBSOC, εξασφαλίσαμε οχήματα, εξοπλισμό, υλικά και τρόφιμα, για τις δομές μας,  που δεν προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο του προγράμματος, που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη Δημ. αρχή.  Μετά και τη   διανομή  σε 3000 περίπου οικογένειες  δικαιούχους του ΤΕΒΑ, εκ των οποίων οι 1000 περίπου είναι και ωφελούμενοι της Τράπεζας Τροφίμων, αξιοποιούμε τα τρόφιμα του προγράμματος στις δομές μας.

γ) Εξασφαλίσαμε επιπλέον τρόφιμα,  από καμπάνιες, συλλογικότητες, φορείς, σχολεία όπως:
·        Προσφορά για τρόφιμα από το ΔΣ της ΔΕΥΑΠ το 2015, αξίας 30000 ευρώ και 25000 το 2016.
·         Προσφορά γάλατος από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ το 2015 και το 2016
·        Διεκδικήσαμε και πετύχαμε το 2015 απόδοση τροφίμων, αξίας 12000 ευρώ, από την ΑΜΚΕ-στηριξη ( δεν είχε ξαναδώσει )
·        Από την καμπάνια στα σχολεία την άνοιξη του 2016 για συλλογή τροφίμων, ειδών ένδυσης για τους πρόσφυγες  συγκεντρώσαμε περισσότερο από 35-40 τόνους. Μέρος αυτών διανεμήθηκαν στους ωφελούμενους της Τράπεζας Τροφίμων ( όπως γάλα, ζυμαρικά κ.λ.π., που δεν τα ήθελαν στους καταυλισμούς ) Εγιναν 4 παραδόσεις στους πρόσφυγες, Αθήνα, Πειραιά, Φιλιππιάδα, Μυρσίνη)
·         Δεχθήκαμε  στην Τράπεζα Τροφίμων   προσφορές και χορηγίες σε τρόφιμα από παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ, ΠΔ, Χορευτικό Δήμου, σχολεία, Συλλόγους, Φορείς, Ιδιώτες για την επιπλέον ενίσχυση των δικαιούχων της.
Η Δημοτική Αρχή, διεκδικεί από την κυβέρνηση τα αυτονόητα για την ικανοποίηση των πιεστικών καθημερινών αναγκών στη διατροφή των εξαθλιωμένων, που ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις ορισμένων δημοτικών παρατάξεων, θα συνεχίσει να καλεί το λαό και τη νεολαία να μην αποδεχθεί το μέλλον που του προετοιμάζουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ψίχουλα της ελεημοσύνης.
Εξαντλεί καθημερινά κάθε δυνατότητα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με μειωμένη από το κράτος χρηματοδότηση και ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να ανακουφίσει περισσότερες λαϊκές οικογένειες.
Περισσότερο από όλα πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητά της αγωνιστικής μας στάσης, των πρωτοβουλιών μας, που στόχο έχουν να ανυψώσουν το λαϊκό σθένος, ότι μπορεί να αλλάξει ρότα σε αυτό τον τόπο, όπως η μεγαλειώδης πορεία στην Αθήνα ενάντια στην ΑΝΕΡΓΙΑ, που έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης, καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής, αναδείχνοντας ότι στον άνεργο δεν μπορεί να δώσει  ζωή και  αξιοπρέπεια η σακούλα του κοινωνικού παντοπωλείου, των «εθελοντών». Το αίτημα «μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους» απαιτεί ανάπτυξη για τον λαό και είναι ο μόνος  που μπορεί  να το κάνει πραγματικότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: