ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

To τελευταίο χαρτί του Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να "γοητεύσει" τους ακραίους 

Παρά την επιμονή του Κυρ. Μητσοτάκη στην καταστροφολογία, κυρίαρχη εκτίμηση και στη Ν.Δ. παραμένει ότι η αξιολόγηση -έστω και με δυσκολίες- θα κλείσει, η ποσοτική χαλάρωση θα “ανοίξει” και για τα ελληνικά ομόλογα και θα υπάρξουν κινήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εκ μέρους των δανειστών. 


Ως εκ τούτου, η Ν.Δ. έρχεται αντιμέτωπη με το νέο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα δημιουργήσουν τα προαναφερθέντα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει το τελευταίο του πολιτικό χαρτί προκειμένου να προλάβει την κυβέρνηση στον δρόμο προς την έξοδο από το τούνελ: Επιχειρεί να “γοητεύσει” τους ακραίους κύκλους των δανειστών, εγγυώμενος ότι εκείνος δεν... θα αντιστέκεται, με στόχο να επαναληφθούν όσα έγιναν πριν από δύο χρόνια, όταν οι πιστωτές “άδειασαν” την κυβέρνηση Σαμαρά, ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εδώ και καιρό να προσεταιριστεί το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, αλλά και την Ουάσινγκτον, διαμηνύοντάς τους ότι με εκείνον πρωθυπουργό η συνεργασία τους θα είναι... απροβλημάτιστη. Βεβαίως, κατά τις ίδιες πηγές, σε κάθε απόπειρα “γοητείας” ο Κυρ. Μητσοτάκης λάμβανε την ίδια στερεότυπη απάντηση: “Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και συνεργαζόμαστε μαζί της”. 

Με εξαίρεση, ίσως, το περίφημο “κέντρο Σόιμπλε”, ουδείς εκ των συνομιλητών του προέδρου της Ν.Δ. του έχει δώσει την αίσθηση ότι θα ήθελαν ακόμη έναν γύρο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα - μάλλον το αντίθετο. Μάλιστα, “γαλάζιες” πηγές δεν έκρυβαν, την προηγούμενη εβδομάδα, την “έκπληξη” του Μοσχάτου από τα θερμά λόγια του προέδρου του Eurogroup Γερ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με το καλό επίπεδο συνεργασίας με “τη νυν ελληνική κυβέρνηση”.


Στη δύσκολη στιγμή...

Παρά τις αρνητικές και επιφυλακτικές απαντήσεις που έχει εισπράξει, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει στη στρατηγική προσεταιρισμού των δανειστών, καθώς στο επιτελείο του θεωρείται “κλειδί” για τις εσωτερικές εξελίξεις η στάση των “έξω” ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση. Με δεδομένες, μάλιστα, τις δυσκολίες αλλά και τις αποκλίσεις των δύο πλευρών -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το “ευαίσθητο” θέμα των εργασιακών-, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναζωπυρώνει την... επιχείρηση γοητείας προς ΔΝΤ - Σόιμπλε. 

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, πήρε την απόφαση να πει δημόσια μερικά μόνο απ' όσα λέει στους εκπροσώπους των δανειστών κατ' ιδίαν: Να “διαφημίσει”, δηλαδή, την “προθυμία” του, υιοθετώντας την ακραία ατζέντα του Ταμείου, αν και γνώριζε ότι θα προκαλούσε “σοκ και δέος” σε αρκετούς βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Η τρέχουσα αξιολόγηση, κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά, γιατί η κυβέρνηση, αντί να έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας, οδηγείται από τις δικές της ιδεοληψίες. 

Ασχολείται με τις συλλογικές συμβάσεις, αντί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πρόσθετες επενδύσεις” επισήμανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. την περασμένη Τετάρτη, αφήνοντας ενεούς πολλούς “γαλάζιους” όταν τον άκουσαν να χαρακτηρίζει... “ιδεοληψίες” τις συλλογικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, υιοθετώντας την ατζέντα ΔΝΤ-ΣΕΒ, τάχθηκε υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, αντί των κλαδικών (“γιατί, για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση που κινδυνεύει με λουκέτο και εφόσον οι εργαζόμενοι και η διοίκηση συμφωνήσουν σε μια επιχειρησιακή σύμβαση, αυτή να μην υπερισχύει της κλαδικής;” διερωτήθηκε ρητορικά) και αξίωσε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, “πόλεμο” στους συνδικαλιστές και περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας.

Ταυτόχρονα, τα “διαπιστευτήριά” τους στο Βερολίνο και το ΔΝΤ φρόντισαν να επιδώσουν κι άλλα “γαλάζια” στελέχη αναφορικά με το θέμα του χρέους. “Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας” υποστήριξαν δημοσίως ομοθυμαδόν ο βουλευτής Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννης, ενώ και ο Κυρ. Μητσοτάκης, προχθές από τα Γιάννενα, επέλεξε σε μια τόσο λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης να υποβαθμίσει το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι “η ρύθμιση δεν αρκεί”.


Μήνας-φωτιά

Τούτων δοθέντων, τα μηνύματα από το Μοσχάτο προς Βρυξέλλες και, κυρίως, Βερολίνο-Ουάσινγκτον εστάλησαν και πλέον στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. αναμένουν κατά πόσο... θα πιάσουν τόπο. Αν, δηλαδή, οι δανειστές θα θέσουν προσκόμματα στις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ή αν θα βάλουν νερό στο κρασί τους προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για τα προαπαιτούμενα. 

Κορυφαίοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι το χρονικό διάστημα ώς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αλλά και ώς τις γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι κρίσιμο, αφού τότε θα φανεί κατά πόσο η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ή όχι. Αν κλείσει, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση αλλά και Ευρωπαίοι παράγοντες, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, καθώς η κυβέρνηση θα έχει μεν να διαχειριστεί το βάρος των μέτρων, αλλά ταυτόχρονα θα έχει αφήσει τα δύσκολα πίσω της. 

Αν, αντιθέτως, η επιχείρηση αποσταθεροποίησης εντός συνόρων πετύχει, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι έχει ελπίδες να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Έστω κι αν αυτό θα έχει κόστος για τη χώρα ένα τέταρτο Μνημόνιο - αν υποτεθεί ότι θα βρεθεί κάποιος να δανείσει ξανά την Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: