ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Πρόταση του Δημάρχου Πατρέων, για κινητοποίηση


Από την μεγαλειώδη αντικυβερνητική πορεία χιλιάδων πατραϊκού λαού (βλέπε φωτογραφία) στις 5-4-2016(!) Δηλαδή του Κ. Πελετίδη και των γύρω του!


Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απόψε Δευτέρα 28-11-2016, υπενθύμισε την απόφαση που έχει λάβει, στο πλαίσιο της αντικυβερνητικής πολιτικής του ΚΚΕ, η παράταξή του, για πρόσκληση σε σύγκλιση σύσκεψης, αύριο στην Αγορά Αργύρη και γι αυτό  κατέθεσε στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων την ακόλουθη πρόταση:

«Αυτή την περίοδο, όπως γνωρίζετε, ετοιμάζεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017. Ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε συζητήσει και αποφασίσει τα βασικά στοιχεία που τον απαρτίζουν δηλαδή το Τεχνικό Πρόγραμμα , τα Ανταποδοτικά τέλη, τα Τέλη κοινόχρηστων χώρων.

Στη συζήτηση που οργανώθηκε στα διαμερίσματα και τις κοινότητες πριν την κατάθεση τους προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, αναδείχθηκε η ανάγκη του Πατραϊκού λαού για περισσότερα έργα στις γειτονιές, στην οδοποιία, στις πλατείες, στο πράσινο, στην καθαριότητα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια που γίνεται από την Δημοτική Αρχή και η οποία αποτυπώνεται στο σύνολο του Δήμου με τις παρεμβάσεις της.

Η ανταποδοτικότητα (επιπλέον δημοτικοί φόροι) αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου. Από τον κύκλο εργασιών του Δήμου για το 2015, ύψους 81.659.520 ευρώ, μόνο το 38% προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση (αφαιρουμένων των προνοιακών)  και το υπόλοιπο 62% αποτελείται από ίδια έσοδα του Δήμου (τέλη, εισφορές, πρόστιμα), δηλαδή από τον Πατραϊκό λαό, που στενάζει μέσα στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Επίσης συζητήσαμε αναλυτικά στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τις άμεσες ανάγκες που έχουμε σε αντιπλημμυρικά έργα, σε αντισεισμική θωράκιση, σε αποχέτευση και ύδρευση. Έργα τα οποία δεν χρηματοδοτούνται ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε από το ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή που χαρίζονται και «επενδύονται» εκατομμύρια στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. 

Είναι φανερό ότι με τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που αποτυπώνεται και στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό δεν καλύπτονται οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. . Ο κρατικός προϋπολογισμός σταθερά αναδιανέμει το σύνολο των εσόδων υπέρ του κεφαλαίου με το «μάρμαρο» να το πληρώνει ο λαός που του λεηλατούν το εισόδημα διπλά και τριπλά.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να αναδείξουμε τα προβλήματα , να μπούμε μπροστά για να διεκδικήσουμε μέτρα για την  ανακούφιση του λαού από τα τεράστια δεινά που τον έχουν φορτώσει. 

Θεωρούμε ξεχωριστή επιτυχία του Λαού μας και στοιχείο που αποδεικνύει τις ανεξερεύνητες δυνάμεις του λαϊκού παράγοντα, τα βήματα που συντελούνται για την οριστική παραχώρηση το Δήμο των χερσαίων χώρων της Λιμενικής Ζώνης , που μέσω της  δημιουργίας του Νοτίου Πάρκου και των κινητοποιήσεων έχει μπει σε θετική τροχιά.
                                          
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της πόλης, αλλά και της χώρας, αποτυπώνεται με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο στα στοιχεία που πρόσφατα δόθηκαν για την ανεργία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία καταδικάζει 1.126.455 ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η Δυτική Ελλάδα πρωταγωνιστεί ακόμα μια φορά στους δείκτες με ποσοστό 23.3%. Χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες των εργαζόμενων του ενός ή δύο μεροκάματων την εβδομάδα. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι νέοι άνθρωποι με ποσοστά κοντά στο 50% και οι γυναίκες με το δείκτη να χτυπά 30%. Στο Δήμο μας ξεπερνούν τους 30.000 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι. 1560 οικογένειες μόνο στο Δήμο μας, λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων ενώ 6.000 ήταν οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας ΤΕΒΑ. Στα σχολεία παρέχουμε δεκατιανό σε 1500 παιδιά, στα λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης συμμετέχουν πάνω από 400 παιδιά. Το προνοιακό επίδομα το λαμβάνουν 4.200 άτομα. Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ έχουν ενταχθεί 3.000 οικογένειες συμπολιτών.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια.
Η Δημοτική Αρχή, μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, και συνεχίζει να παίρνει μέτρα. Με την πρόσφατη απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη διευρύναμε τα κριτήρια απαλλαγής για τους ανέργους. Διευρύναμε το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ. Για το ζήτημα της ανεργίας, που μαστίζει την πόλη μας, πήραμε την πρωτοβουλία και διοργανώσαμε την μεγάλη πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα, διεκδικώντας παράλληλα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
 Το πρόβλημα με το προσωπικό είναι εκρηκτικό.

Εφαρμόζονται πλήρως οι αντιλαϊκές  κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και του Κεφαλαίου καθώς και με τους πρόσφατους νόμους του Κράτους ως προς το προσωπικό, με αναστολή των προσλήψεων  και τις μειώσεις των αποδοχών τους.  
Έχουμε μείωση προσωπικού, εντατικοποίηση στην εργασία, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα και αποκομιδή απορριμμάτων. Καταργείται η σταθερή μόνιμη εργασία και αντικαθίσταται με προσωρινούς εργαζόμενους από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας, αλλεπάλληλες συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, ή από «εθελοντική» εργασία.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Δήμο Πατρέων, λειτουργούν με προσωπικό που δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Από τους 220 εργαζόμενους στον Κοινωνικό Οργανισμό οι 116 είναι μέσω προγραμμάτων.
Οι 22 εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ που δουλεύουν στις δομές για την αντιμετώπιση τους φτώχειας (Κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια) θα απολυθούν τέλος του χρόνου. Οι 167 καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, αφού δεν ξέρουν αν κάθε χρόνο θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ ο μισθός τους ανέρχεται σε 200 με 300 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό αιθουσών.Στην ΔΕΥΑΠ σήμερα δουλεύουν 156 εργαζόμενοι  και καλύπτουν  τις ανάγκες του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων (από την Ροδινή έως και τα Καμίνια), ενώ το έτος  2009  εργάζονταν  228 άτομα και κάλυπταν μόνο τις ανάγκες του Δήμου Πάτρας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κατατέθηκε και επισπεύδεται η συζήτηση και η ψήφιση στην Βουλή, του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση, μείωση σε μισθούς και συντάξεις, αυξάνει τις εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση, μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Όσο   μεγαλώνει  η  φορολεηλασία για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά τόσο περισσότεροι είναι και  οι  πόροι που αφαιρούνται από την χρηματοδότηση των  Δήμων και των Περιφερειών και κατευθύνονται στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και των δανειστών . Τα 6 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε τοπική και κρατική διοίκηση έτρεξαν με βιαιότητα και η κρατική  χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης κατέρχεται με άλματα .

2013 : 3 427,4 εκ
2014: 3 466,2
2015 : 3.237
2016-: 3.225

Για το 2017 :  3.018  εκ !  Μειωμένος όχι μόνο  κατά 207 εκ όπως αποτυπώνεται  για τους 325 Δήμους  αφού προστίθενται εδώ  ακόμη -15 εκ μιας και οι Δήμοι αναλαμβάνουν για το 2017 -18 και το κόστος των σχολικών καθαριστριών που μέχρι τώρα ήταν στην ευθύνη  χρηματοδότησης  του υπ. Παιδείας !
Αν δε αφαιρεθεί από το ποσό των 3.018 εκ  η μισθοδοσία  εργαζομένων σε δήμους και περιφέρειες και τα προνομιακά επιδόματα που επιβαρύνουν τους ΚΑΠ  (1840 +734 ) απομένουν σκάρτα 444 εκ για το σύνολο των λειτουργιών σε 325 δήμους και 13 Περιφέρειες!!   Να που εδράζεται και η  προσπάθεια της Κυβέρνησης για «αναμόρφωση» του Καλλικράτη.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η Δημοτική Αρχή παίρνει νέα αγωνιστική πρωτοβουλία, συνεχίζοντας στη ρότα της μεγαλειώδους πορείας αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα κατά της ανεργίας και της λαϊκής κινητοποίησης, για την οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης.    
                   
Στηρίζουμε την ήδη αποφασισμένη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις 8 Δεκεμβρίου.

Καλούμε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:00 στην Αγορά Αργύρη, σε πλατιά σύσκεψη με τους φορείς του  κινήματος.

Προτείνουμε να γίνει την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, Κινητοποίηση. Να ξεκινήσει στις 5 μ.μ. που θα ξεκινήσει από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, και θα καταλήξει στο μόλο της Αγίου Νικολάου. Ενδιάμεσους σταθμούς και αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και στα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου (Γούναρη 76).  

Να διεκδικήσουμε, μαζί με το λαό τις ήδη ψηφισμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου :

1.   Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, αθλητικές υποδομές, πολιτισμό κι άλλα.
2.      Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
3.      Απαιτούμε από την κυβέρνηση, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Έκτακτο επίδομα στήριξης των ανέργων και των απόρων που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα, ενόψει Χριστουγέννων. Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκό σπίτι.
4.      Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας. Άμεσα να δοθεί ο χώρος επί της  Μανιακίου από το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία παιδικού σταθμού.Την απόδοση στο Δήμο των 150 στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.
5.      Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας: αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών (προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ), έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές.
6.    Την αξιοποίηση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, για τις ανάγκες της πόλης ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
7.    Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή  πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, στις οποίες προστέθηκε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: