ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ευ. Τσακαλώτος: Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα… σπασμένα

Ο υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος, αφήνοντας αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  πραγματοποίησε πρόταση η οποία αναφέρει ότι «αν το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα», τότε  να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% με τη δέσμευση το 1% να δοθεί μόνο για την ελάφρυνση των φόρων και των κοινωνικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 
«Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020» 


Αυστηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα…σπασμένα, λαμβάνοντας νέα μέτρα, της διαφωνίας του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου.

«Δεν είναι τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική να μας ζητούν να νομοθετήσουμε από τώρα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2019-2020», ανέφερε ο υπουργός εκτιμώντας ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές μπορεί να επιτευχθεί, αλλά όχι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ θα λυθούν στις πλάτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  πραγματοποίησε πρόταση η οποία αναφέρει ότι «αν το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα», τότε  να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% με τη δέσμευση το 1% να δοθεί μόνο για την ελάφρυνση των φόρων και των κοινωνικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακόμη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στην άρνηση της κυβέρνησης για έναν συμβιβασμό στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, κάτι οποίο θα συνοδεύεται με μέτρα, σύμφωνα με τα όσα ζητούν οι Ευρωπαίου. Επιπρόσθετα, απηύθυνε έντονη κριτική στο ΔΝΤ για τα κίνητρά του, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το εργασιακό, ενώ ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν μειώσει  το δημοσιονομικό «κενό» του 2018 μόνο στο 0,1% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αυτή η στιγμή «είναι η πιο κρίσιμη μετά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2015».

Ειδικότερα, αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ  εξήγησε πως «μας λέει το Ταμείο ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση για τα υψηλά πλεονάσματα. Ότι αυτό θα ήταν κακό για την οικονομία. Και ότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Βεβαίως όμως το ΔΝΤ λέει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε περισσότερα πλεονάσματα, τότε τι θα κάνουμε θα σας αναγκάσουμε να πάρετε και πιο πολλά μέτρα». Και πρόσθεσε «δεν είναι μία θέση που ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη θα τη θεωρούσε θαρραλέα και τίμια, καθώς αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της ΕΕ που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος τα βάζουν με μία χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αδύναμη θέση».

Πρόταση για ελάφρυνση των μικρομεσαίων

Αναφορικά με τις χώρες που διστάζουν να συναινέσουν σε μέτρα για το χρέος είπε «έχω να κάνω μία συγκεκριμένη πρόταση, αν το πρόβλημα τους είναι, όχι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα, τότε η πρόταση είναι να μειωθεί  το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ και να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι όλο αυτό το 1% να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση φόρων και των εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Και αυτό να γίνει  σε συνεννόηση με τους θεσμούς σε συγκεκριμένους κλάδους» , απευθυνόμενος επί της ουσίας στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών.   «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέτρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε πώς ό,τι παραπάνω κερδίσουμε σε δημοσιονομικό χώρο από τη μάχη για τη φοροδιαφυγή, θα διατεθεί για κοινωνική πολιτική.

Η κρισιμότερη περίοδος μετά το καλοκαίρι του 2015

 «Αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017 - αρχές του 2018», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι η πιο κρίσιμη από την περίοδο του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015 Αναφερόμενος στο σκέλος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ έχει κάποιες αντιρρήσεις για την ποιότητα και την ποσότητα.

Δριμεία κριτική σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους για τα εργασιακά

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εντός του πλαισίου που περιγράφει το μνημόνιο του 2015 και οι καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ.  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορά στις αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την απορία του «από πού προέρχεται ο σκεπτικισμός του Ταμείου». Όπως είπε, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει των όρων του τελευταίου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να νομοθετήσει αλλαγές σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ. Μάλιστα, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, συστήθηκε Επιτροπή Σοφών που πήρε αποφάσεις για τις καλύτερες πρακτικές. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε ασκώντας κριτική στο ρόλο των ευρωπαϊκών Θεσμών λέγοντας ότι παρότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός, και έχουν κάνει συμβιβασμούς στα εργασιακά για να εντάξουν το ΔΝΤ, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. 

«Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση», υπερασπιζόμενος την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη μη αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων.

Δεν είναι γενναιόδωρες οι ελληνικές συντάξεις

Σε όσους χαρακτηρίζουν γενναιόδωρες τις συντάξεις στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη ανά άτομο άνω των 65, είμαστε στο 65% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 55% της γερμανικής περίπτωσης. 'Άρα δεν προκύπτει ότι είμαστε γενναιόδωροι", είπε.

Κλείνει η απόσταση για τα δημοσιονομικά του 2018

Ο υπουργός σημείωσε ότι όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις ένα κενό, λόγω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεκινά το 2017. Οι διαδοχικές συζητήσεις έχουν μειώσει σε λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ τη διαφορά μας, σημείωσε, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε απόσταση 180 εκατ. ευρώ.  

Θέλουμε μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα μέτρα για χρέος μετά την 5η Δεκέμβρη

Αναφορικά με το χρέος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι  έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. «Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και την συζήτηση μετά την 5η Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα μέτρα. Πρόθεσή μας είναι και οι 3 οντότητες να δέσουν μαζί για να μπορεί να πάρει το ΔΝΤ την απόφασή του».

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι  «νομίζω λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Ένας λόγος είναι ότι δίνει την εντύπωση ότι προτιμά να κλωτσήσει τον ντενεκέ. Αν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ. Γιατί η ευρωζώνη χρειάζεται να έχει επιτυχίες. Και αυτό γίνεται όταν ανοίγεις έναν καθαρό διάδρομο που θα ξέρεις το πλαίσιο για τα επόμενα». Και όταν  δείχνεις στον λαό ότι οι λύσεις τον περιλαμβάνουν, όπως είπε.

Πηγή: avgj.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: