ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

73 χρόνια από τον βομβαρδισμό Σκεπαστού Καλαβρύτων


Αυτό είναι το κτίριο της SD, επί της οδού Κορίνθου 213, στην Πάτρα, όπου έδρευε ο ταγματάρχης Διοικητής  Βock, οποίος ήταν ο παραλήπτης των πληροφοριών από την «Αντικομμουνιστική Σταυροφορία» της Ασφάλειας Πάτρας, για τον σχεδιασμό της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», από κοινού με τον  ταγματάρχη διοικητή Weber των SS, ενώ προάγγελος του ολοκαυτώματος ήταν η πυρπόληση κια βομβαρισβόπς των γύρω χωριών, μεταξύ των οποίων το Σκεπαστό στις 29-11-1943.



Οι βόμβες πέφτουν σε μια ακτίνα 50-100 μέτρων στα σπίτια που στεγάζεται το αρχηγείο του ΕΛΑΣ με συνέπεια 19 νεκρούς;΄Η 13; ή 14;


Στις 29 Νοεμβρίου 1943, ύστερα από εντολή του Διοικητή Πελοποννήσου LXVIII Α.Κ. Πτέραρχου Felmy βομβαρδίστηκε το Αρχηγείο του ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου που εδρεύει προσωρινά στη Βυσωκά (Σκεπαστό), πέντε χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Οι βόμβες πέφτουν σε μια ακτίνα 50-100 μέτρων στα σπίτια που στεγάζεται το αρχηγείο του ΕΛΑΣ με συνέπεια 19 νεκρούς, γράφει στις 29-11-2016 το http://www.kalavrytanews.com.
Τα σχετικά τεχνικά-στρατιωτικά στοιχεία και οι στόχοι γνωστοποιήθηκαν στον ταγματάρχη Διοικητή των S.D. Bock, που έδρευαν στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Αράτου στην Πάτρα, από τον πράκτορα της Αντικομμουνιστικής Σταυροφορίας Βασίλη Λάγιο (Καπετάν Βάρδα του ΕΛΑΣ), υπολοχαγό του λόχου Διοικήσεως VIII Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, γνωστός του Ν. Μουτούση.
Για τον Ν. Μουτούση ο Αρκάς  ιστορικός Δημ. Κανελλόπουλος, που έχει αφιερωθεί ιδιαίτερα στην εξέταση του ιστορικού αρχείου του σμήναρχου Δημ. Μίχου, πρώτου καπετάνιου της Αιγιαλείας το οποίο έχει δωρίσει στο Καλαβρυτινό Μουσείο και έχει ασχοληθεί με τον βομβαρδισμό του Σκεπαστού από την γερμανική αεροπορία Λουτφάβε, στο 56ο προλογικό σημείωμά του για την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» γράφει στο  http://www.kalavrytanews.com στις 21-5-2013 γι αυτόν τον αξιωματικό Ν. Μουτούση:
«Με μετέφεραν στο γραφείο (Πλατεία Κλαυθμώνος) του Νίκου Μουτούση [1969], διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Δικτάτορα Παπαδόπουλου και του αντιπροέδρου της “Επαναστατικής Κυβέρνησης” Μακαρέζου. Είχε πάνω στο γραφείο του το περιοδικό με το άρθρο μου. Κοφτά και βλοσυρά αλλά σαφέστατα απειλητικά ο περι­βόητος Καπετάν-Αννίβας, του Ανεξαρτήτου Τάγματος Καλαβρύτων, ο συνάδελφος του λοχαγού Δροσόπουλου, που τον πρόδωσε πριν τον εκτελέσουν για να σώσει το τομάρι του, μου είπε: “...Κανελλόπουλε πάψε να ασχολείσαι με τη σφαγή των Καλαβρύτων γιατί θα σου κόψω τα πόδια. Πήγαινε...”».
Ο υπολοχαγός αυτός, ο Βασ. Λάγιος, είχε ενταχθεί προσφάτως στον ΕΛΑΣ, ίσως  το 1943, με πρόταση του Διοικητή 12ου Συντάγμ. Βλάσση Ανδρικόπουλου  και μετείχε στην ανταλλαγή, στις 27 Φεβρουαρίου 1944, με τον αιχμάλωτο των ανταρτών ανιψιό του Γερμανού διοικητή της SD Μποκ του 20χρονου ΕΛΑΣίτη Γιώργου Πορευόπουλου, από τον Γ΄ Συνοικισμό Προσφυγικών, που συνελήφθη την παραμονή Χριστουγέννων στην συμβολή των οδών Παντοκράτορος και Νοσοκομείου, από τον πράκτορα της Γκεστάπο Πάτρας, πρώην ΕΛΑΣίτη Μίμη Κουτρούκη (Ελπιδοφόρος) και τον Κύπριο Ιακωβίδη. Για τον υπολοχαγό Βασ. Λάγιο, αναφέρεται πως ήταν μέλος της «Αντικομμουνιστικής Σταυροφορίας», φυσικά εν αγνοία του διοικητή 12ου Συντ. ΕΛΑΣ Βλ. Ανδρικόπουλου και δούλευε για λογαρισμό των βρετανικών υπηρεσιών.
Ωστόσο μία γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο συσκοτίζει τα πράματα. Ο αριθμός των νεκρών του βομβαρδισμού ποικίλλει, από 13 έως 14, ενώ φθάνει και του 19.  
Διαβάστε τι αναγράφεται σχετικά με το θέμα:
http://www.kalavrita.gr/skepasto: (Σάιτ του Δήμου Καλαβρύτων) Το Σκεπαστό είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό Τ. Δ. του Δήμου Καλαβρύτων, μερικά μόλις χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα απέναντι από την Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Η ιστορία του ανάγεται τον 15° αιώνα. Συμμετείχε ενεργά σε όλους τους αγώνες του έθνους, ιδιαίτερα κατά την επανάσταση του 1821. Προπολεμικά παρουσίαζε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Το χωριό βομβαρδίστηκε στις 29 Νοεμβρίου 1943, γιατί υπήρξε το κέντρο αντιστασιακών οργανώσεων, 13 κάτοικοι δολοφονήθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν.
kalavrytanet.com, 27-11-2016: Με κεντρικό σημείο  την αφήγηση του 82χρονου σήμερα, Γεώργιου Βασιλακόπουλου, που την 29/11/1943 ήταν ένα 8χρονο παιδί πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, για το βομβαρδισμό του Σκεπαστού, από τα Γερμανικά "Στούκας", στις 29-11-1943,όπου εκτελέσθηκαν 14 κάτοικοι.
https://el.wikipedia.org: Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Η ιστορία του ανάγεται στον 15° αιώνα. Συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του έθνους, ιδιαίτερα κατά την επανάσταση του 1821. Προπολεμικά παρουσίαζε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Το χωριό βομβαρδίστηκε στις 29 Νοεμβρίου 1943, γιατί υπήρξε το κέντρο αντιστασιακών οργανώσεων. 13 κάτοικοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν.
http://www.dmko.gr. Μαρτυρία Αλεξάνδρας Ρεστέμη-Παπακωνσταντίνου. Την ώρα που πήγα στην πλατεία, ο πατέρας, που είχε μάθει ότι μας πήραν το παιδί, έφυγε για τα Καλάβρυτα, για να μάθει τι απέγινε. Μετά, τον πιάσανε κι αυτόν, τον κρατήσανε μέσα και την άλλη μέρα, στις 13, τον εκτέλεσαν.
http://istoria.forumotion.com. Επιθεση με 12 αεροπλανα στουκας στο χωριο Σκεπαστο (Βυσοκα) με 13 νεκρους.
http://gianniotis.blogspot.gr. 29-10-1943: τελικά οι αντάρτες έδωσαν αρνητική απάντηση στον Χρόνη (εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Αιγιαλείας) Επίθεση με 12 αεροπλάνα στούκας στο χωριό Σκεπαστό (Βυσοκά)με 13 νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: