ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Α. Ριζούλης: Νέο κεφάλαιο απασχόλησης στην οικονομία

Η κυβέρνηση έρχεται, λέει ο Α. Ριζούλης,  να θεσμοθετήσει την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, να ορίσει τη διαδικασία λειτουργίας αλλά και χρηματοδότησης.

 

Ο νέος νόμος λύνει τα χέρια όσον θέλουν ν’ ασχοληθούν με την Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία

 
Για το νόμο που αφορά την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, τον οποίο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης.
 
Ο κ. Ριζούλης που είχε ορθογραφήσει για το θέμα στον τοπικό Τύπο σημειώνει ότι έχει μεγάλη σημασία οι πολίτες να ενημερωθούν για τις νέες δυνατότητες που δίνονται σε ζητήματα απασχόλησης και συνέργειας με το συγκεκριμένο νόμο. Όπως σημειώνει ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο απασχόλησης στην οικονομία, με όρους ισοτιμίας και δημοκρατικής συνεργασίας. Σε περιόδους κρίσης, κυρίως, αναπτύσσονται πρακτικές αλληλεγγύης ως πρωτοβουλίες πολιτών.

Η κυβέρνηση έρχεται, προσθέτει ο κ. Ριζούλης,  να θεσμοθετήσει την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, να ορίσει τη διαδικασία λειτουργίας αλλά και χρηματοδότησης. Η Κ.ΑΛ.Ο αποτέλεσε και αποτελεί αποτελεσματικό παράγοντα καταπολέμησης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Μιλάμε λοιπόν για συνεργατική οργάνωση της παραγωγής, διανομής κατανάλωσης και επανεπένδυσης με όρους δημοκρατίας, ισοτιμίας και αλληλεγγύης.

«Πολύς κόσμος που είχε εμπλακεί με εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας το ξέρει καλά, δεν υπήρχε όμως εκείνο το νομικό πλαίσιο που θα μπορούσε να δώσει ώθηση ή λύση στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Βέβαια δεν επεκτείνεται μόνο σε εποχές λιτότητας αλλά είναι μια μόνιμη και σταθερή δραστηριότητα που θα καλύψει κοινωνικές και συλλογικές ανάγκες. Υπήρχαν νομοθετήματά έως σήμερα αλλά δεν ήταν πλήρη.

Οι «επιχειρήσεις» αυτές δεν έχουν σχέση με το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε, το μοντέλο του «ατομισμού» ή της επιδίωξη του κέρδους μόνο για το κέρδος. Εδώ έχουμε μια οριζόντια οργάνωση, δημοκρατική, με ανακλητότητα στους ρόλους, με ίση αμοιβή για τις ίδιες ώρες εργασίας. Τα μέλη-εργαζόμενοι έχουν κοινή αμοιβή, ένα 35% των κερδών θα αναδιανέμεται στους εργαζόμενους και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο υποχρεούται να το επαναεπενδύει και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Θα υπάρξουν και χρηματοδοτικά προγράμματα από τις αρχές του 2017 για τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων ενώ για την ίδρυσή τους απαιτούνται το λιγότερο 3 άτομα. Μπορούν να βρουν εφαρμογή π.χ. στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στις νέες τεχνολογίες, στην παροχή υπηρεσιών σε συνεργασία με τους Δήμου, το κράτος και αλλού», ανέφερε μεταξύ άλλων «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο κ. Ριζούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: