«Η περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του ΔΝΤ πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος»
«Είμαστε σε κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας. Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα για να κριθεί η βιωσιμότητά του. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του ΔΝΤ που πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος. Αυτά τα δύο, οι αποφάσεις τώρα και η έκθεση βιωσιμότητας δένουν μεταξύ τους», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.
«Τον Μάιο στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων που θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή, όμως είναι απαραίτητο η εξυπηρέτηση του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ», υπενθύμισε ο Γ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «η εξειδίκευση της απόφασης έχει τη μορφή τριών μικρών «κουτιών» με μέτρα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τα άμεσα».
-Το πρώτο «κουτάκι» είναι η αναχρηματοδότηση ενός μέρους του χρέους που αφορά την αποπληρωμή του EFSF και του ESM μέσω αξιοποίησης της ευνοϊκής συγκυρίας σε σχέση με τα επιτόκια, που έχουν μηδενιστεί από την ΕΚΤ. Μπορεί δηλαδή ένα μέρος να αναχρηματοδοτηθεί με χαμηλότερα επιτόκια
-Το δεύτερο «κουτάκι» αφορά μεσοπρόθεσμα μέτρα και περιλαμβάνει την σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής – σήμερα το 70% του χρέους είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το «κλείδωμα» των επιτοκίων μπορεί να ωφελήσει ακόμη και δύο ποσοστιαίες μονάδες το δεκαετές ομόλογο. Περιλαμβάνει ακόμη και τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, αναχρησιμοποίηση πόρων για μείωση των επιτοκίων και της διάρκειας δανείων που δημιουργούν τις διακύμανσης και κυρίως η αναμόρφωση κάποιων δανείων.
-Το τρίτο «κουτάκι» είναι για το 2018 και με βάση την υλοποίηση των δύο άλλων «κουτιών» και θα αφορά μέτρα, αν κριθούν αναγκαία, για να μην υπάρξει απόκλιση από την οροφή του 15% του ΑΕΠ.
Για την συμφωνία του 2015 ο Γ. Σταθάκης τόνισε: «η συμφωνία του 2015 έκανε κάποια μίνι αναδιάρθρωση του χρέους μεταφέροντας βραχυχρόνιες υποχρεώσεις σε μακροχρόνιο δανεισμό. Κατά τον Ντίξον και άλλους αναλυτές η μίνι αναδιάρθρωση έδωσε μεγάλο όφελος ύψους 40 δις ευρώ. Ο νέος δανεισμός είναι μικρότερος και το μεγαλύτερο μέρος αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους». «Αυτό απαντά και στο ερώτημα αν η περίοδος 2015 – 2016 ήταν θετική για την απομείωση του χρέους», επεσήμανε με αφορμή και την σχετική συζήτηση.
Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της μη βιωσιμότητας του χρέους. Η γενική ομολογία είναι ότι παραμένει μη βιώσιμο και χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό για να γίνει βιώσιμο (…) Ως εκ τούτου χρειάζεται κάποιας μορφής άμεσης ή έμμεσης αναδιάρθρωσης που θα προσαρμόζει το χρέος στην ικανότητα της οικονομίας να το εξυπηρετεί και αυτό χρειάζεται κάποια πρόσθετα μέτρα». Ο υπουργός σημείωσε ότι «το προφίλ του χρέους δημιουργεί ασφάλεια για τα αμέσως επόμενα χρόνια, όμως στο χρονοδιάγραμμα λήξης του χρέους ως το 2059, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν χρονικές στιγμές που υπάρχουν κορυφώσεις όπως το 2023-2024, 2037-2039.
Η συζήτηση που γίνεται τώρα έχει μία αρχή: αυτό το χρέος πρέπει να αποκτήσει μία σταθερή δομή σε βάθος χρόνου. Να φύγουν αυτές οι κορυφές και να έχουμε μία σταθερή διακύμανση».
«Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ένα επενδυτή. Η στρατηγική είναι να βρεθούν τα εργαλεία και οι τρόποι αυτή η στρατηγική να αποκτήσει σταθερότητα και βάθος», τόνισε ο Γ. Σταθάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου