ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

475 Έλληνες πήγαν τα λεφτά τους στο Λουξεμβούργο

Λογαριασμοί εκατομμυρίων ευρώ Ελλήνων στην τράπεζα BCEE Luxembourg.


Από τράπεζα του Μεγάλου Δουκάτου τα στοιχεία της νέας λίστας Μπόργιανς - Μέσω Γερμανίας έφθασε στους οικονομικούς εισαγγελείς η νέα λίστα με στοιχεία του 2010 τα οποία δεν υπόκεινται σε παραγραφή.

Σοκ έχει προκληθεί στους μεγάλους φοροφυγάδες της χώρας, μετά τη νέα λίστα που έφτασε στις ελληνικές αρχές από τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς -αποκάλυψη που έκανε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύντομα τα αποτελέσματα

Λίστα με 475 ονόματα Ελλήνων που είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις σε συγκεκριμένη τράπεζα του Λουξεμβούργου. Λίστα που εξασφάλισε η χώρα μας χάρη στις αθόρυβες, συντονισμένες κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών και του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Πρόκειται δε για τη «φωτογραφία» του 2010, δηλαδή τα ονόματα των καταθετών και τα ποσά χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία π.χ. πότε άνοιξε ο λογαριασμός, η διαδρομή του κ.ο.κ.

Από εδώ και πέρα, το σχέδιο προβλέπει διασταύρωση της εν λόγω Λίστας με τις υπόλοιπες που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών. Με τη συνδρομή νέων εργαλείων εξάλλου εκφράζεται η προσδοκία να υπάρξουν σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα.

Ποια είναι η BCEE Luxembourg

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής» πρόκειται για λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα του Λουξεμβούργου Banque et Caisse d’ Epargne et de l’ Etat (BCEE Luxembourg), κάτι σαν το δικό μας Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για μια κρατική τράπεζα του μικρού αυτού ευρωπαϊκού κράτους με καλή φήμη -όπως μας είπαν γνώστες του τραπεζικού χώρου-, πολύ συντηρητική αλλά και πολύ κερδοφόρα ταυτοχρόνως.

Το 2012 η εν λόγω τράπεζα είχε βαθμολογηθεί από το περιοδικό “Global Finance” ως η έβδομη ασφαλέστερη τράπεζα μεταξύ των 50 πιο ασφαλών τραπεζών του κόσμου. Μια βαθμολογία που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις από οίκους όπως Fitch Ratings, Standard and Poor 's, Moodys Investors Service.

Τα βήματα συνεργασίας Γερμανίας - Ελλάδας

Για τη διασφάλιση της νέας λίστας προηγήθηκαν τα εξής βήματα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής»:

Στις 30.9.2016 οι γερμανικές αρχές απέστειλαν στη Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών δεδομένα που αφορούν συμπατριώτες μας, στοιχεία που είχαν παραληφθεί από ανώνυμη πηγή σε προγενέστερο χρόνο (αλλά, ακόμη και με ανώνυμο δίαυλο, τα στοιχεία είναι αξιοποιήσιμα, σύμφωνα με το ελληνικό Δίκαιο).

Τα δεδομένα εστάλησαν με κωδικοποιημένο email από το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο. Πρόκειται για το σύστημα CCN (ασφαλές σύστημα διακίνησης εγγράφων μεταξύ διαπιστευμένων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών).

Εν αντιθέσει με τις πρακτικές του παρελθόντος («στικάκια»), μετά από εισαγγελική παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, τα δεδομένα παραδόθηκαν αυθημερόν, ακαριαία, στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Ντζούρα από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς δηλαδή να λάβει γνώση είτε η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικ. (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τρύφωνας Αλεξιάδης) είτε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές ζήτησαν να ενημερώνονται από τις αντίστοιχες ελληνικές για την πρόοδο των ερευνών, μήπως από την επεξεργασία των λογαριασμών, καταθέσεις στη Δικαιοσύνη κ.ο.κ., «σκοντάψουν» σε Γερμανούς πολίτες.

Τρ. Αλεξιάδης: «Από εδώ και πέρα συνεχώς λίστες»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακρατική ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα χάρη στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2014/107/ΕΕ με τον νόμο 4378/2016, φέτος δηλαδή.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο δικαιολογεί και την αισιοδοξία του Τρύφωνα Αλεξιάδη, που δήλωσε «από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες», που ανέφερε κατά λέξη: «Πλέον, με το νέο νομικό πλαίσιο, οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Από εκεί αναλαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς».

Και ο αν. υπουργός κατέληξε με την επισήμανση πως όσοι έχουν φορολογηθεί για τον πλούτο τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αντιθέτως όσοι κατά των έλεγχο αποδειχτεί πως δεν έχουν φορολογηθεί για εισοδήματα, ακίνητα κ.λπ., θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. Ενώ θύμισε κλείνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει και φυλάκιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: