ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά στην πολιτική των εξοπλισμών

 


 Ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μία μέρα, αφού σε 1,5 χρόνο είχε αγοράσει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belhara, κορβέτες και έχει δώσει και 2 δις για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ανακοίνωσε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ακόμα ένα εξοπλιστικό σχεδόν 4 δις ευρώ!

 Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτήθηκαν για την εξωτερική πολιτική και την αποτίμηση του ταξιδίου του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και απάντησαν τα παρακάτω:

«Οι αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων δεν γίνονται με απόφαση ενός ανδρός ή των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, αλλά μετά από ενδελεχή μελέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβούλευση στο ΚΥΣΕΑ και την Επιτροπή της Βουλής, και αποφάσεις που εξετάζουν όλες τις πτυχές τους, από την επιχειρησιακή μέχρι και την δημοσιονομική. Αντ’ αυτών, εδώ ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μία μέρα, αφού σε 1,5 χρόνο είχε αγοράσει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belhara, κορβέτες και έχει δώσει και 2 δις για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ξαφνικά ανακοίνωσε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ακόμα ένα εξοπλιστικό σχεδόν 4 δις ευρώ».

Αναλυτικά οι ερωτοαπαντήσεις είναι οι παρακάτω:

Πώς αποτιμάτε το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ;

Σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα.
--Δεν διεκδίκησε και συνεπώς δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

--Δεν απέσπασε ούτε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κάτω από 6 νμ.

--Δεν έθεσε και συνεπώς δεν κέρδισε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική.

Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου". Ενός "συμμάχου" που σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Τέλος η ανακοίνωση αγοράς F35 - για μια ακόμη φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία - δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέν ψέμα υπήρξε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ο Αμερικανός Πρόεδρος του επιβεβαίωσε την πώληση F16 στην Τουρκία.

H Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί και αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

 

Πώς σχολιάζετε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο;

Προφανώς, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο για τα 200 χρόνια είναι ένα αυτονόητα θετικό γεγονός. Αλλά η συμβολική και επικοινωνιακή αξία της επίσκεψης και της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει την έλλειψη απτών αποτελεσμάτων στους τομείς που αφορούν τα άμεσα συμφέροντα της Ελλάδας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας (δηλαδή αποτροπή πώλησης F16, καταδίκη από την πλευρά των ΗΠΑ τουρκικής επιθετικότητας και προϋποθέσεις στην Τουρκία για ενσωμάτωσή της στην νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική).


Ποια είναι η θέση σας για την αγορά F35 από την Ελλάδα;

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα F35 είναι ένα όπλο ισχυρό. Ωστόσο, είχαμε τονίσει εδώ και καιρό πως είναι αδιανόητο ο κ. Μητσοτάκης, επειδή απέτυχε να αποτρέψει την πώληση F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, να προχωρήσει ως αντιστάθμισμα σε νέα αγορά 4 δισεκατομμυρίων για F35. Προφανώς λέμε ναι στην επαρκή θωράκιση της χώρας και για αυτό ψηφίσαμε υπέρ των 18 Rafale και των φρεγατών Belhara. Αλλά μέσα σε 1,5 χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε πάνω από 10 δις. εξοπλιστικά. Αντέχει η χώρα δημοσιονομικά; Την ώρα ειδικά που σοβεί τόσο μεγάλης έκτασης κρίση με την ακρίβεια και την ενέργεια με τρομερές κοινωνικές συνέπειες;

 

Ναι, αλλά ως κυβέρνηση λέγατε πως τα F35 είναι καλό όπλο ;

Προφανώς και είναι. Ωστόσο, οι αγορές τέτοιων εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων δεν γίνονται με απόφαση ενός ανδρός ή των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, αλλά μετά από ενδελεχή μελέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβούλευση στο ΚΥΣΕΑ και την Επιτροπή της Βουλής, και αποφάσεις που εξετάζουν όλες τις πτυχές τους, από την επιχειρησιακή μέχρι και την δημοσιονομική. Αντ’ αυτών, εδώ ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μία μέρα, αφού σε 1,5 χρόνο είχε αγοράσει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belhara, κορβέτες και έχει δώσει και 2 δις για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ξαφνικά ανακοίνωσε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ακόμα ένα εξοπλιστικό σχεδόν 4 δις ευρώ. Πχ πριν μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση δεν πρέπει να εξετάσουμε την ανάγκη για drones που είναι οικονομικότερη και ενδεχομένως μεγαλύτερη;


Γιατί επικρίνετε τον κ. Μητσοτάκη για τα F16 που θα πάρει η Τουρκία από τις ΗΠΑ;

Με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση αγοράς F35, ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας ομολογεί την αποτυχία του να αποτρέψει την πώληση F16 στην Τουρκία και προεξοφλεί την αναβάθμιση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

 

Δεν αρκεί ότι το Κογκρέσο έχει πάρει θέση ενάντια στην πώληση F16 στην Τουρκία;

Προφανώς και αυτό είναι σημαντικό, ωστόσο το θέμα δεν είναι μία προσωρινή αναβολή της πώλησης αλλά η οριστική ακύρωσή της. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι πολύ καλά κάνει και εργάζεται τόσα χρόνια με λογική αποτροπής του εξοπλισμού της Τουρκίας και ανάδειξη της τουρκικής επιθετικότητας. Άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε στενή συνεργασία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (EastMed Act 2018). Σε αυτό το πλαίσιο είναι εξαιρετικά σημαντικές και οι προσπάθειες του Γερουσιαστή Μενέντεζ. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκλεισε την αμυντική συμφωνία με το Κογκρέσο ούτε έστειλε οπλα στην Ουκρανία με το Κογκρέσο. Έχει δώσει γη και ύδωρ στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία μετά και την ακύρωση του EastMed για χάρη της Τουρκίας συνεχίζει να πιέζει το Κογκρέσο και για πρώτη φορά το State Department υποβάλει επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο για επικύρωση της πώλησης των F16. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να μην γίνει τώρα, αλλά να μην γίνει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: