ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Πάρτο Αλλιώς

 Του Ντίνου Βγενόπουλου

 «Πεθαίνω σαν πνεύμα»

Όταν ακούω, διαβάζω , βλέπω , πνευματικούς ανθρώπους να εκφράζονται με μίσος και εμπάθεια   τους απορρίπτω απριόρι. Οργίζομαι, διότι άνθρωποι με έργο , πολιτισμό και ήθος καταντούν να εκφράζονται και να συμπεριφέρονται με αυτό τον ποταπό τρόπο.

Δεν αναφέρομαι στις όποιες ιδέες ή απόψεις έχουν και καλά κάνουν και τις έχουν, αλλά στο γεγονός ότι η εναντίωσή τους σε μια ιδέα, θεωρία , διαφορετικότητα τους μετατρέπει σε ένα μοναδικό είδος βαρβάρων. Στο όνομα της δικής τους θεώρησης για όποιο θέμα , πολιτικό, οικονομικό , ηθικό μετατρέπονται στο υβριστές, βιαστές και εντέλει  ανασκολοπιστές – με την βυζαντινή έννοια και όχι την αρχαιολογική- του άλλου, του διαφορετικού. Αυτό αφορά μια μερίδα, μικρή θέλω να πιστεύω, τέτοιων «πνευματικών ανθρώπων» και του μικρού τους περίγυρου.

Δεν φαντάζεται κανένας ότι, Ο Βασιλικός, ο Γιανναράς, ο Μπουκάλας ,η Καραίνδρου, ο Χατζηδάκης, ο Αναγνωστάκης , ο Ρίτσος ,Η Παππά, η Μελίνα,  ο Γκάτσος , ο Ξαρχάκος  και πλείστοι  όσοι άλλοι θα διέπρατταν κάτι παρόμοιο.

Ποτέ δεν θα επέτρεπαν στον εαυτό τους να εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο γιατί ΔΕΝ ήταν τρόπος σκέψης τους  και πολύ περισσότερο συμπεριφοράς τους. Η ηθική τους υπόσταση απαγόρευε ποταπές εμπάθειες και άθλιες ομογενοποιήσεις  οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι φασιστικής αντίληψης.

Η διαφωνία και η αντιπαλότητα εξαντλούνται στο επίπεδο της αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς και ύβρεις κατά συνόλων. Αυτό, βέβαια προϋποθέτει ότι ο πνευματικός αυτός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον ρόλο τους ως τέτοιος , ως πνευματικός ταγός και όχι ως ιδεολογικός τράγος τον Ιούνιο.

Κάνοντας τον συνήγορο του ψυχίατρου , θα έλεγα ότι οι συγκεκριμένοι εμπαθείς και δηλητηριώδεις τύποι, που συμπεριφέρονται έτσι , αποζητούν μια θέση στο πρώτο τραπέζι, μια θέση στην επικαιρότητα παραβλέποντας ακόμα  το  σημαντικό ή και σπουδαίο παρελθόν τους.

Τέλος, το μόνο που ταιριάζει , θαρρώ,  σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να πεις «Πέθαινε σαν πνεύμα, ζει ως-μέγας- υβριστής». Αιωνία του η μνήμη ως πνευματικός άνθρωπος… ακόμα και αν γράψει την … «οδύσσεια»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: