ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ενίσταται η ΟΙΚΙΠΑ για την πληρότητα της μελέτης για τις ακτές



«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε το μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «απουσιάζει το παραλιακό κομμάτι της Πάτρας από την μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών».
 
Από το 1965 έως σήμερα, έχει χαθεί πλάτος παραλίας μέχρι και 26 μέτρα στην Αχαΐα, ενώ ο ποταμός Πείρος, έχει χάσει εκβολές πλάτους 100 μέτρων. Μετά από μελέτη αρκετών ετών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρουσίασε μελέτη για την διάβρωση των ακτών της Δυτικής Αχαίας, με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας να εκφράζει μέσω ανακοίνωσης, τις ενστάσεις της για την πληρότητά της μελέτης. «Μιλάμε για μια μελέτη, η οποία ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια και χρειάστηκε 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί και είναι ελλιπής σε ένα κομμάτι, που αφορά άμεσα στην πόλη, για αυτό τον λόγο μιλάμε για "κενά" στη συγκεκριμένη μελέτη. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διάβρωση στα Βραχνέϊκα, στην Πλαζ της Αγυιάς και στο Ρίο. Όταν μιλάμε λοιπόν για μια ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία σχεδιάζεται για τόσα χρόνια, είναι απαράδεκτο για εμάς να λείπει η Πάτρα» επισήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» το μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, Γιώργος Βασιλακόπουλος.
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τεχνικά έργα, που θα γίνουν στις συγκεκριμένες παραλίες και στην κατασκευή τεράστιων κυματοθραυστών μήκους χιλιομέτρων, οι οποίοι θα είναι στην θάλασσα. «Το Λιμενικό Ταμείο επιμένει για έξαλλοι (έξω από την θάλασσα), που θα είναι ακόμα χειρότερο οπτικά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα μέτρο, που εκατοντάδες τόνοι τσιμέντου θα φτιαχτούν για να πέσουν μέσα στην θάλασσα, αν και για κάποιους αυτά τα έργα είναι μονόδρομος για να κόβονται οι κυματισμοί και οι φερτές ύλες, το φαινόμενο της διάβρωσης» ανέφερε το μέλος της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.
 
Αυτό, που καταγγέλλει είναι ότι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν γίνει άλλα έργα στις ακτές, που δεν έχουν γίνει, με τους μελετητές να τα εντοπίζουν, στις μελέτες τους αυτά τα προβλήματα, «αυθαίρετες παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη, παράλληλοι δρόμοι στην θάλασσα, οι μάντρες από τα αυθαίρετα, οι πρόβολοι, που φτιάχνουν οι ιδιοκτήτες, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Άρα έχουμε μια σειρά από απαράδεκτες πολεοδομικές παρεμβάσεις, που εντοπίζει στο σκεπτικό της η μελέτη, μόνο που στο δια ταύτα δεν λέει κάτι και μόνο προτείνει τους κυματοθραύστες».
 
Μεταξύ άλλων ζητούν την άμεση λήψη αποφάσεων για την κάλυψη, τόσο του κενού της μελέτης, όσο και πρωτίστως του μεγάλου κενού του θαλασσίου μετώπου του μεγαλύτερου μέρους του Δήμου Πατρέων, αλλά και την άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού, που επιμένει να επιτρέπει  έξαλες κατασκευές και μόνο, ώστε να υιοθετηθούν πιο ευέλικτες και πιο φιλικές με το θαλάσσιο περιβάλλον λύσεις αντί του παντού τσιμεντένιες κατασκευές.
 
«Αυτή η μελέτη με κάποιο τρόπο, έχει παραδοθεί και το γνωρίζουμε, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, έστω και εκ των υστέρων. Με διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσαν αντί για κυματοθραύστες να είναι ύφαλοι και όχι έξαλοι, ώστε να φαίνεται ένα μικρό μέρος. Να γίνουν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις και έλεγχοι στη ξηρά, διότι τα προβλήματα αυτά επιτείνουν την διάβρωση, όπως και ένα ακόμα θέμα, που δεν αγγίζει η μελέτη. Αφορά τις φερτές ύλες, τις οποίες φέρνουν οι χείμαρροι και τα ποτάμια στην θάλασσα, και λειτουργούν ανάποδα από την διάβρωση. Αυτά είναι πολύτιμα υλικά, που είτε κατακρατόνται από τα φράγματα είτε με τις αμμοληψίες τα παίρνουμε για να φτιάξουμε τα έργα. Άρα και εκεί πρέπει να γίνουν έλεγχοι και παρεμβάσεις» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
 
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας μετά την δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων επισημάνσεων, περιμένει μια απάντηση από τις αρμόδιες αρχές, δηλώνοντας ότι «πρέπει να προλαβαίνουμε καταστάσεις και ιδιαίτερα να δούμε τον ανθρωπογενή τομέα, γιατί η διάβρωση των ακτών είναι ένα μεν φυσικό φαινόμενο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση και οι άνθρωποι ευθυνόμαστε και με ένα τρόπο, που επιδεινώνει το πρόβλημα». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: