ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ 5G;


Του Χρήστου Πατούχα
Πολύς ο θόρυβος το τελευταίο διάστημα για την πιλοτική εφαρμογή στην πόλη μας της καινούριας τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας 5G. Αρθρογραφούν σχετικοί και άσχετοι, μιλώντας για «εξυπνάδα» της πόλης, που κινδυνεύουμε να χάσουμε, αν ο Δήμος δεν σπεύσει να αποδεχθεί, άνευ οποιουδήποτε όρου, την εφαρμογή και την πιθανή, πλήρη ή μερική, χρηματοδότηση.

Αντιπαρερχόμαστε, τις τοποθετήσεις διαφόρων, εν πολλοίς ασχέτων ή με αντιπολιτευτική προχειρότητα. Δυστυχώς, το είδος αυτό συσπειρώνει πολλούς, που πέραν της επιστημονικής προσέγγισης στο θέμα, βιάζονται να προεξοφλήσουν οφέλη, ανάπτυξη, οικονομικά θαύματα. Αγνοούν, ή έτσι θέλουν να το κάνουν, ότι οι στόχοι αυτοί, έχουν πάντοτε πολύ σοβαρές πολιτικές προϋποθέσεις. Οι οποίες, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν.
Θα ασχοληθούμε ωστόσο με την τοποθέτηση του ΤΕΕ, επιστημονικού φορέα με αρμοδιότητα, αλλά και δυνατότητα σοβαρής προσέγγισης στο θέμα. Θα σχολιάσουμε επίσης τις επιφυλάξεις και τα ερωτήματα της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί σε επιστολές προς το αρμόδιο Υπουργείο.
Ο Δήμος Πατρέων λοιπόν, αναφέρεται στην αποσαφήνιση του τεχνικού φυσικού αντικειμένου του έργου, στις μη αλληλοεπικαλύψεις των εμπλεκομένων φορέων, στην πλήρη χρηματοδότηση του έργου και στην μεγιστοποίηση του οφέλους υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Τονίζει χαρακτηριστικά, ότι διαφωνεί, χρήστες του έργου και μέγιστα ωφελούμενοι, να είναι ιδιωτικές, μονοπωλιακές και μη εταιρείες. Το ΤΕΕ, δηλώνει πρόθυμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την αποσαφήνιση των ερωτημάτων του Δήμου. Αναφέρεται ακόμα, στα τεχνολογικά αποτελέσματα και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτά.
Να αναφέρουμε ότι τα ερωτήματα του Δήμου είναι εύλογα. Ακόμα, ότι με την συνδρομή του Επιμελητηρίου μπορούν να διευκρινιστούν και να αποτυπωθούν σε μία καθαρή σύμβαση.
Αυτά που δεν περιλαμβάνονται και δεν αναφέρονται καν, ούτε στις επιφυλάξεις του Δήμου, ούτε στην τοποθέτηση του Επιμελητηρίου, προφανώς και στην τοποθέτηση κανενός από όσους παραπάνω αναφέρθηκαν, είναι οι προδιαγραφές για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αυτό δηλαδή που γίνεται μέχρι τώρα και έχει καταγγελθεί από σοβαρούς επιστήμονες και φορείς. Εννοούμε την θέση και την ισχύ των κεραιών, τις απαιτούμενες προδιαγραφές ακτινοβολίας, την ασυδοσία των μονοπωλιακών ομίλων των τηλεπικοινωνιών, τα αυξημένα κρούσματα καρκινικών παθήσεων που καταγράφονται και καταγγέλλονται. Εν ολίγοις, με την εφαρμογή της τεχνολογίας 5ης γενιάς, θα πρυτανεύσει η προστασία της δημόσιας υγείας ή θα συνεχισθεί ηασυδοσία, η ανυπαρξία κανόνων, η κρατική ευθυνοφοβία και η απόλυτη ταύτιση της με τα συμφέροντα;
Θα μας επιτραπεί να πιστεύουμε, ότι η δημόσια υγεία είναι αγαθό σημαντικότερο από την οποιαδήποτε «εξυπνάδα» και την οποιαδήποτε θολή διακήρυξη «ανάπτυξης». Με βάση την προστασία αυτού του αγαθού, θα προκύψει η δική μας τοποθέτηση.
Πάτρα 13/ Απριλίου/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: