Αντιμέτωποι με βαρύτατα κακουργήματα βρίσκονται πλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, καθώς, όπως προέκυψε από εισαγγελική έρευνα, φέρονται ότι αποτελούσαν μέλη κυκλώματος που θησαύριζε από τη διακίνηση μεταναστών / προσφύγων που είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα εκμεταλλευόμενοι την πρόσβασή τους στον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις που κατείχαν σε αυτόν.

Πρόκειται προς το παρόν για οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους ένα στέλεχος της ΕΥΠ, ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ένας δικηγόρος και αλλοδαποί υπήκοοι οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών με σκοπό την κερδοσκοπία και ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ενώ για την ίδια υπόθεση εκκρεμούν ακόμα δύο εντάλματα σύλληψης.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε με εντολή της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου με αφορμή πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο συντάχθηκε έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες. Στην παρούσα εισαγγελική έρευνα συνενώθηκαν και στοιχεία από προηγούμενη δικογραφία που είχε συνταχθεί το 2013, πάλι μετά από ανώνυμες καταγγελίες, τις οποίες η Εισαγγελία είχε θεωρήσει ως πολύ σοβαρές. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν και παρακολουθήσεις τηλεφώνων και καταγραφές συνομιλιών μετά από άρση του απορρήτου, οι οποίες έγιναν τόσο το 2013 όσο και το 2015.

Πηγές της εφημερίδας ΑΥΓΗ αναφέρουν ότι η δικαστική έρευνα έχει εμπλουτιστεί περαιτέρω από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων που φέρονται ότι εμπλέκονται. Ανάμεσα στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, περιλαμβάνονται και διάλογοι που αφορούν τις κρίσεις στην αστυνομία του περασμένου Μαρτίου, όπου όχι μόνο εμφανίζεται ιδιώτης να μιλά με αστυνομικό για να εξασφαλιστούν μετακινήσεις αστυνομικών και αποστρατείες, επικαλούμενος "κομματικές άκρες", αλλά διατυπώνεται ακόμα και προσπάθεια απομάκρυνσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση. Οι αλλαγές που περιγράφονται στους διαλόγους πραγματοποιήθηκαν τελικά στις κρίσεις του Μαρτίου. Θυμίζουμε ότι οι διάλογοι είχαν γίνει γνωστοί μέσω διαρροών πριν από δύο μήνες και είχαν προκαλέσει αναστάτωση στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που εμπλέκεται, υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών με αρμοδιότητα τη χορήγηση αδειών σε αλλοδαπούς προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα. Όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος μαζί με συνεργούς του εντόπιζε τους αλλοδαπούς που κρατούνταν για παράνομη είσοδο στη χώρα, τους καθοδηγούσε ώστε να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα και στη συνέχεια τους χορηγούσε την σχετική άδεια και τους άφηνε ελεύθερους, αφού προηγουμένως εισέπραττε το συμφωνημένο τίμημα που ανερχόταν περίπου στα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με δικηγόρους των κατηγορουμένων πρόκειται για "στημένη" υπόθεση που κατασκευάστηκε από "συρραφή παλαιότερων υποθέσεων και ανώνυμων καταγγελιών".

ΕΙΡ.ΛΑΖ. - Ε.Ζ. -