Τι απαντάει ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Οικονομικώνστο περιοδικό Stern


Ραγδαίες παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις για το διαβόητο "σχέδιο Βαρουφάκη", με την Εισαγγελία Πρωτοδικών να παραγγέλνει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ηλίας Ζαγοραίος, έδωσε εντολή για διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται, έπειτα από τις μηνυτήριες αναφορές κατά του τέως ΥΠ.ΟΙΚ που κατατέθηκαν.

Η έρευνα στρέφεται αποκλειστικά στην ποινική αξιολόγηση ενεργειών μη πολιτικών προσώπων που τυχόν ενεπλάκησαν στο αποκαλούμενο "Plan B» που ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι σχεδίαζε για την περίπτωση που δεν εξελίσσονταν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκαν, από χθες Τρίτη, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τόσο οι μηνυτήριες αναφορές δικηγόρων που ζητούν την άσκηση ποινικών διώξεων για όσα μη πολιτικά πρόσωπα μετείχαν στον συγκεκριμένο σχεδιασμό όσο και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες δικηγόρους, τα πρόσωπα που μετείχαν στην ομάδα που σχεδίαζε την εναλλακτική λύση πρέπει να ελεγχθούν αν έχουν παραβιάσει το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, αν έχουν -εφόσον είναι υπάλληλοι του Δημοσίου- διαπράξει παράβαση καθήκοντος, παράβαση κρατικών μυστικών, ενέργειες για παραχάραξη νομίσματος κλπ. Οι μηνυτές ζητούν, επίσης, να διερευνηθεί αν οι εμπλεκόμενοι συνιστούν «εγκληματική ομάδα».

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ. Ντζούρας.

Απαντήσεις Βαρουφάκη

Για τα σχέδιά του περί παράλληλου νομίσματος, μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern.

Όπως σημειώνει το Stern, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης o τέως υπουργός Οικονομικών εξέταζε την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα. «Πάνω σε αυτό το θέμα οικοδόμησα και την επιστημονική μου καριέρα», δήλωσε ο τέως ΥΠΟΙΚ στο γερμανικό περιοδικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εισαγωγή του παράλληλου νομίσματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

«Γι' αυτό χρειάζεται κανείς όλους τους διαθέσιμους πόρους. Know-how. Τα διαθέτει αυτά άραγε η Ελλάδα; Σε αυτές τις θεωρητικές σκέψεις το ζητούμενο ήταν πάντα να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση», προσθέτει.

«Ένας οικονομικός πόλεμος. Σήμερα δεν χρειάζεσαι panzer για να επιβληθείς σε κάποιον. Έχεις τις τράπεζες. (…) Από τον Ιανουάριο είχαμε ένα "πολεμικό συμβούλιο", πέντε-έξι άτομα, που ασχολούνταν με το σενάριο του Grexit», αναφέρει. Από κοινού «εξετάζονταν αλλά και απορρίπτονταν όλα τα πιθανά σενάρια». Ο ίδιος διαψεύδει, πάντως, τις φήμες που τον θέλουν να παίρνει τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας για να πληρώσει συντάξεις. «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι παρόμοιο με μια διάρρηξη. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες!».

Αξίζει να σημειωθεί πως το "σχέδιο Βαρουφάκη" είχε επιβεβαιώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες Τρίτη στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Όπως η ίδια δήλωσε, υπήρξε επίσημη εντολή από την πλευρά της κυβέρνησης για τη δημιουργία εναλλακτικού σχεδίου, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις κατέρρεαν.

"Το λεγόμενο Plan B αποτελούσε έναν αμυντικό μηχανισμό της κυβέρνησης έναντι των δανειστών" συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι τα όσα μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προσομοιάζουν σε αστυνομικό μυθιστόρημα, απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.