"Συμφωνία εντός του Αυγούστου" επιθυμεί ο Ευ. Μεϊμαράκης, καλώντας σε “συνεννόηση”

Να "χρεώσει" στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Ευ. Μεϊμαράκης, καλώντας το Μαξίμου "να μην μετατρέψει το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ σε μείζον πρόβλημα για τη χώρα" και επενδύοντας τη συγκεκριμένη πολιτική επιχειρηματολογία με "γαλάζιες" διαρροές περί "κυβέρνησης εθνικής ενότητας" ή "ειδικού σκοπού".


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Κυρ. Μητσοτάκη, Χρ. Σταϊκούρα και Κ. Καραγκούνη, επισκέφθηκε χθες την ΤτΕ και τον διοικητή της Γ. Στουρνάρα. Μετά τη συνάντηση, ο Ευ. Μεϊμαράκης επανέλαβε τη γνωστή επιχειρηματολογία περί "δικαίωσης" της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι "η χώρα στα τέλη του 2014, η οικονομία της και το τραπεζικό σύστημα, είχαν σταθεροποιηθεί και όλοι αισθανόμασταν την ασφάλεια, η οποία υπήρχε", και κατηγορώντας την κυβέρνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2015: "Καταγράφονται πλέον πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία εάν υπήρχε μια διαχείριση με σύνεση και σωφροσύνη, σήμερα δεν θα υπήρχαν. Δηλαδή, η ανάπτυξη έχει γίνει ύφεση, τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν γίνει ελλείμματα και το τραπεζικό σύστημα λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών χρειάζεται και πάλι ανακεφαλαίωση".


"Συναίνεση και συνεννόηση"

Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε την κυβέρνηση σε συναίνεση και συνεννόηση, υποστηρίζοντας πως "μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε εάν τελικά κλείσει η κυβέρνηση μια συμφωνία, μέσα στον Αύγουστο και μπορέσουμε με την ψυχραιμία και τη συναίνεση που απαιτείται αυτές τις ώρες να οδηγήσουμε την οικονομία και τη χώρα προς τον δρόμο της ανάπτυξης και της συνεννόησης και της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για να βρούμε αυτές τις λύσεις από κοινού". Σημειωτέον πως, μία ημέρα νωρίτερα, μέσω της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Ευ. Μεϊμαράκης είχε προαναγγείλει πως το κόμμα του "θα δει θετικά" τυχόν πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Εξάλλου, χθες, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραγκούνης καλούσε την κυβέρνηση "να μην μετατρέψει το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ σε μείζον πρόβλημα για τη χώρα", ενώ, μετά τη συνάντηση Μεϊμαράκη - Στουρνάρα, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. τάσσονταν κατά των πρόωρων εκλογών και υποστήριζαν ότι η απώλεια της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης στη Βουλή μπορεί να "υποκατασταθεί" από τη συναίνεση μεταξύ των "ευρωπαϊκών κομμάτων", προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Blamegame για εκλογές

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έως το τέλος Αυγούστου, Επί της ουσίας, βεβαίως, στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης "βλέπουν" εκλογές. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι πεπεισμένος πως αν η Συγγρού καταφέρει να "χρεώσει" στην κυβέρνηση τις εκλογές αυτές, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ευνοημένο. Εξ ου και η Ν.Δ. επιχειρεί να ταυτίσει τυχόν πρόωρες εκλογές με "μείζον πρόβλημα για τη χώρα", την ώρα, βεβαίως, που είναι διάχυτος ο προβληματισμός μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. για τη νέα ήττα που θα σημάνει για το κόμμα τυχόν νέα εκλογική αναμέτρηση...

Μελιγγώνης Γιώργος - avgi.gr