Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (ESΜ), χωρίς το ΔΝΤ!



Στραμμένο στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών έχει το βλέμμα η ελληνική κυβέρνηση, με ορίζοντα την ολοκλήρωσή τους, σε πρώτο επίπεδο, το πολύ εντός του Σαββατοκύριακου.

Σήμερα αναμένονται οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ESM και της Κομισιόν, ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, ανέβαλε το ταξίδι της για την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθούν οι λόγοι. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζαμαριόλι (ESΜ).

"Στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνο σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει "follow up" το Σαββατοκύριακο", αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι δεν προκύπτει θέμα ύπαρξης δανείου-γέφυρας, για το οποίο θα απαιτούνταν νέες εγγυήσεις από την Αθήνα.

Σχετικά δημοσιεύματα που αναπαράγονται τις τελευταίες ώρες και κάνουν λόγο για εγγυήσεις μέσω των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, αλλά και μέρος των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων διαψεύδονται από πλευράς κυβερνητικών κύκλων. "Στόχος παραμένει η ύπαρξη συμφωνίας", επιβεβαιώνουν.

Έτσι, οι επικεφαλής των ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ φτάνουν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν τη σκυτάλη από τα τεχνικά κλιμάκια, που ξεκίνησαν τις εργασίες τους σήμερα το πρωί και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γίνονται είτε "στο χώρο διαμονής των θεσμών" ή "όποτε χρειάστηκε, εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με Έλληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους".

Αν και από διάφορους θεσμικούς παράγοντες μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα νέων προαπαιτούμενων μέτρων, ώστε να υπάρξει συμφωνία, η Αθήνα διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει "ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ούτε από τις επιστολές Τσακαλώτου προς τον ESM, ούτε από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς".

Εξάλλου, δεν έχει κατατεθεί κανένα επίσημο αίτημα προς την ελληνική πλευρά. Μπορεί, δε, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, να επαναλαμβάνει την ανάγκη να υπάρξουν νέες μεταρρυθμίσεις, εκ μέρους της Αθήνας, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία με τον μηχανισμό στήριξης, ωστόσο ο Επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Όλες οι πλευρές συντάσσονται με την επιδίωξη να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ως τις 18 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί η πρώτη δόση στην ΕΚΤ, μέσω του ESM. Από την ΕΕ θεωρείται εφικτή η ολοκλήρωση. "Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα οι αναγκαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επικύρωσης μπορούν να λάβουν χώρα εγκαίρως, ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 18 Αυγούστου", δήλωσε σχετικά η κα Αντρέεβα εκ μέρους της Κομισιόν.