«Περνάει και στη Ρώμη το «Σχέδιο Β» στο οποίο εργάζεται η Ελλάδα για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις συνθήκες διαπραγμάτευσης του χρέους της. Το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, συναντήθηκε με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν στην οδό 20ης Σεπτεμβρίου. Πριν από τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός εγγυήθηκε στους δημοσιογράφους ότι είναι δυνατόν «να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης ξεκινώντας από τον Ιούνιο. Μπορεί να γίνει. Με τη συμφωνία ότι στην Ευρώπη θα ηρεμήσουμε όλοι». Μετά, με την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα οδηγήθηκαν στο Μέγαρο Κίτζι, την πρωθυπουργική κατοικία, για να συναντηθούν με τον πρόεδρο του συμβουλίου Ματέο Ρέντσι». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει η μεγαλύτερη οικονομική ευρωπαϊκή εφημερίδα, η Sole24Ore τη συνάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Παντοάν με τον Έλληνα ομόλογό του Βαρουφάκη.

Το σχόλιο της εφημερίδας των Ιταλών βιομηχάνων συνεχίζει ως εξής:


«Οι χώρες μας συμμερίζονται ένα κοινό συμφέρον: είμαστε πεισμένοι για τη σημασία της τοποθέτησης της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι ισχυρής και εφικτής ανάπτυξης διαμέσου ενός καθαρού προγράμματος δομικών μεταρρυθμίσεων». Με αυτόν τον τρόπο ο Πιέρ Λουίτζι Παντοάν, στο τέλος της συνάντησής του με τον Βαρουφάκη, εξήγησε την ιταλική θέση για την «περίπτωση της Ελλάδας».

Η προσοχή «στην ανάπτυξη είναι πρωταρχικής σημασίας για το εφικτό του χρέους και να για να δημιουργηθεί νέα απασχόληση και να ορθοποδήσει ο ελληνικός λαός από την κοινωνική δυσφορία».
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο μετά τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ο Παντοάν υπενθύμισε ότι στην Ευρώπη είναι «ένας χώρος που η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα» αποτελούν «συγκεκριμένες αρχές», που «εξασκούνται από κοινού». Το Eurogroup και το Ecofin, υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση, «αποτελούν τους θεσμούς στους οποίους η κάθε χώρα μέλος μπορεί να συζητά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, τροφοδοτώντας την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να βρει κοινές λύσεις προς το συμφέρον όλων».

Από την Ιταλία, εξήγησε ο Βαρουφάκης, «ζητάμε μηνύματα μιας πιο λογικής προσέγγισης στο χώρος της ευρωζώνης». Η ιταλική οικονομία «είναι μια σοβαρή και παραγωγική οικονομία, από την πολιτιστική και τη μεταποιητική πλευρά παράγεται σχεδόν όλα και τα παράγετε πολύ καλά.

Διαχειριστήκατε καλά την οικονομία, έχετε φθάσει σχεδόν σε μια τρέχουσα ισορροπία, η κυβέρνησή σας παρέμεινε στις παραμέτρους του Μάαστριχ και έχετε πρωτογενές πλεόνασμα. Παρόλα αυτά όμως έχετε ένα μη βιώσιμο χρέος. Όταν συμβαίνει αυτό, υπογράμμισε ο Βαρουφάκης, θέλει να πει ότι υπάρχει κάτι λανθασμένο στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Εάν εσείς είστε έτσι, τότε η Ελλάδα δεν έχει επιλογές». «Έφθασε η ώρα να πούμε ότι δεν η κρίση δεν είναι ελληνική, ιταλική ή ιρλανδική, μα μια συστημική κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί συστηματικά, πράγμα που η Ευρώπη δεν το έκανε, μα που μόνο προσποιήθηκε ότι το έκανε».  

Παναγόπουλος Αργύρης- avgi.gr