ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Ακυρώσαμε τα σχέδια της σύντομης παρένθεσης - Αλλά 10 από τους παρόντες δολιχοδρόμησαν


Αλ. Τσίπρας: Ακυρώσαμε τα σχέδια της σύντομης παρένθεσης
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ενδεικτική ψηφοφορία πέντε τάχθησαν κατά με πρωτοστατούντα τον Παν. Λαφαζάνη, ενώ άλλοι πέντε εκδηλώθηκαν με επιφυλάξεις


Τα επιτεύγματα της μέχρι τούδε διαπραγμάτευσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή σε υπουργούς και βουλευτές, με τη χαρακτηριστική επισήμανση, «πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα διαπραγμάτευσης αλλά και διακυβέρνησης». Ενώ ένα άλλο σημείο με ιδιαίτερη βαρύτητα ήταν όταν ο πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ότι το σχέδιο για σύντομη (αριστερή) παρένθεση εξουδετερώθηκε χάρη στην ενδιάμεση συμφωνία που η κυβέρνηση αυτή πέτυχε.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σε ενδεικτική ψηφοφορία που ζήτησε από τους 149 παρόντες (148 συν ο πρωθυπουργός 149) δέκα δολιχοδρόμησαν, ήτοι πέντε τάχθησαν κατά με πρωτοστατούντα τον Παν. Λαφαζάνη, ενώ άλλοι πέντε εκδηλώθηκαν με επιφυλάξεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε κατ' ουσίαν τον απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, με τις επαφές που εκείνος και ο υπουργός Οικονομικών είχαν στο εξωτερικό, το κλίμα που αντιμετώπισε η νέα ελληνική κυβέρνηση, με ποιες συμμαχίες προχώρησε και τι συγκρούσεις έκανε, με τη διαπίστωση ότι το κλίμα αυτό βελτιωνόταν από Eurogroup σε Eurogroup για να φτάσει η χώρα να κατακτήσει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Συνοπτικά, τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, έτσι όπως τα παρέθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν, μεταξύ άλλων, ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο, η απεμπλοκή από τα Μνημόνια και τη λιτότητα, η επίτευξη αυτής της ενδιάμεσης συμφωνίας -«ανάσα για τον ελληνικό λαό», την χαρακτήρισε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας- και μέσω αυτής, ακυρώθηκε το σχέδιο που είχε ως στόχο την πολιτική, δημοσιονομική κ.ο.κ. ασφυξία, που υπάκουε στο σχέδιο για σύντομη (αριστερή) παρένθεση.

Άλλα επιτεύγματα της διαπραγμάτευσης είναι το τέλος των εξωπραγματικών πλεονασμάτων, η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον, η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με μεταρρυθμίσεις, που εν πολλοίς αποτελεί το σχέδιο της νέας κυβέρνησης και το οποίο σε μεγάλο βαθμό πατά στο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέμποντας όμως και στη δήλωση που έκανε το περασμένο Σάββατο από το Μέγαρο Μαξίμου, επέμεινε πως οι προκλήσεις της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι πολλές, πως το πρώτο βήμα έγινε αλλά απομένουν πολλά μέτωπα ανοιχτά. Εκεί ήταν που ζήτησε την προσοχή Υπουργικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα, όπως τόνισε, διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Όμως, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για τους στόχους από εδώ και πέρα: υλοποίηση των μέτρων της λίστας, χτίζοντας συγχρόνως τις σχέσεις αξιοπιστίας με τους πολίτες σε συνέχεια του πρώτου αυτού μήνα. Σχέσεις αξιοπιστίας όμως και έναντι των εταίρων, που πρέπει να αισθανθούν ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση διατεθειμένη να κάνει τις μεγάλες τομές στα ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10.45, ενώ μετά τον πρωθυπουργό μίλησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αν. υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις άλλων υπουργών και, φυσικά, των βουλευτών.

Τοποθετήσεις υπουργών


Όσον αφορά τις τοποθετήσεις, ο υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι δεν υπήρξε συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τους χειρισμούς στην διαπραγμάτευση. «Υπάρχουν σημεία που δεν θυμίζουν την γλώσσα που χρησιμοποιούσαμε αλλά την γλώσσα των δανειστών. Αυτά τα λέω για να δούμε πως θα κινηθούμε στα επόμενα βήματα», φέρεται να είπε ο Π. Λαφαζάνης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς εξέφρασε την εκτίμηση πως η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στη Σύνοδο Κορυφής και το Εurogroup. Στην ουσία, είπε, η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο, πρόσθεσε.

«Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό», είπε ο Ν. Παππάς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση της επιτρέπει να σταθεροποιήσει την κατάσταση και, τελικά, «αυτό για το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση».

 Με πληροφορίες και από avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: