"Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων"

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα στους εταίρους και δανειστές της.

"Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς εκτενές για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης" αναφέρει o Μ. Ντράγκι στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.


Αναλυτικά, δήλωσε ότι "το Γραφείο μου αξιολόγησε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσαν χθες το απόγευμα οι ελληνικές αρχές. Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων μεταρρυθμίσεων και υπό αυτήν την έννοια, είναι επαρκώς εκτενές για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, όπως περιμέναμε, δεν κατέστη δυνατό για τις αρχές να εργαστούν σε συμπαγείς προτάσεις και δεσμεύσεις, που να μπορούν να αξιολογηθούν από ιδρύματα, σε σχέση με την ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά και την οικονομική σταθερότητα. Δεδομένου του ελάχιστου διαθέσιμου χρόνου, αυτό είναι κατανοητό", σημειώνει.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι "βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης καθώς και οποιωνδήποτε μελλοντικών διευθετήσεων, θα αποτελέσουν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις, στο τρέχον Μνημόνιο συνεργασίας", υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "οι δεσμεύσεις που περιγράφονται" από τις ελληνικές αρχές, "διαφέρουν από το υπάρχον πρόγραμμα, σε πλήθος τομέων".

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υποστηρίζει, "θα πρέπει να υπολογίσουμε, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, το κατά πόσο μέτρα που δεν έγιναν αποδεκτά από τις αρχές, έχουν αντικατασταθεί με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας, με όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος".

Τέλος, σημειώνει ότι θα προέτρεπε "τις ελληνικές αρχές να δράσουν ταχέως, ώστε να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα των αποπληρωμών και να απέχουν από κάθε μονομερή ενέργεια για το αντίθετο".