ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Συμφωνεί το ΓΕΣ για την ανεγερση του αντιναζιστικού Μνημείου εντός του στρατοπέδου


Παραθέτουμε προς ενημέρωση το παρακάτω δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΣΔΙΑ στις 22-3-11
_______________________________________________________________________

  
Στη φωτογραφία, ο υποστράτηγος Ιω. Σπανάκης (κέντρο) με τον γραμματέα της ΕΣΔΙΑ Αχαΐας Γ. Μόσχο (αριστερά) και τον αχαιό αντιπρόεδρο των πολεμιστών Κύπρου ’74 Γ. Βουρλιόγκα (δεξιά) κατά την τελετή στο αίθριο του ΚΕΤχ προχθές.
 
Ε.Σ.Δ.Ι.Α.
ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ 1940-1974
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΑΠΟΦ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 211/2000)
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­___________________________________________________________________________________________________
ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 104 – 26 225 ΠΑΤΡΑ – ΤΗΛ. 6977342020 - 6938315657

   Αριθ. Πρωτοκ . 128                                                                                                          Πάτρα,  Tρίτη  22-3-2011

 




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                        Τελετή παράδοσης και παραλαβής στις 22-3-11 στο ΚΕΤχ


Με τα θερμά λόγια «αισθάνομαι περήφανος που φεύγω από το στράτευμα. Διατήρησα την κρητική λεβεντιά μου και δεν θα πάψω να τονίζω ότι είμαι Πατρινός από την Κρήτη», θέλοντας έτσι να τονίσει τους στενούς δεσμούς που ανέπτυξε με την πόλη μας, αποστρατεύτηκε την Τρίτη 22-3-11, ο διοικητής του ΚΕΤχ ταξίαρχος κ. Ιω. Σπανάκης.
Παράλληλα υπενθύμισε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο παρουσία του νέου διοικητή ταξιάρχου κ. Θεόδωρου Μπερέτη, κατά την δεξίωση που ακολούθησε την τελετή παράδοσης και παραλαβής, ότι το Μνημείο για τους εκτελεσμένους πατριώτες στην Πάτρα από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής έχει πάρει το δρόμο της ολοκλήρωσης.
Ο κ. Σπανάκης, ο οποίος αποστρατεύθηκε με το βαθμό του υποστρατήγου, μετά το τέλος των ευχαριστιών του προς τους παρευρισκόμενους, παρόντος του κ. Θεόδ. Μπερέτη, είπε συγκεκριμένα προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών τα παρακάτω:
«Και υπόψιν ότι το Μνημείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το Επιτελείο είναι θετικό. Αυτό το Μνημείο είναι έργο που με πρωτοβουλία μου ξεκίνησε. Γιαυτό θα είμαι παρών στα αποκαλυπτήριά του».
Δεν παρέλειψε δε, παρουσία και του υποστράτηγου Διευθυντή Τεχνικού κ. Άγγελου Μεντζέλου, να εξάρει την προσωπικότητα του νέου Διοικητή ταξίαρχου κ. Θεόδ. Μπερέτη, καλώντας στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό να τον εμπιστευτούν για να προάγουν από κοινού το έργο του Τεχνικού Σώματος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτός θα ακολουθήσει στα βήματα του προκατόχου του.
Μάλιστα στην ημερησία διαταγή που ανέγνωσε προς τους άνδρες της  ταξιαρχίας δήλωσε ότι αποστρατεύεται με το νου στραμμένο σε αυτούς. «Επιτέλεσα το καθήκον μου σεβόμενος τους νόμους και το Σύνταγμα» τους είπε με νόημα.
Όπως είναι γνωστό, ο υποστράτηγος ε.α. πλέον κ. Ιω. Σπανάκης, όντας ανώτατος διοικητής φρουράς Πατρών και διοικητής ΚΕΤχ, πληροφορήθηκε το αίτημα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για ανέγερση Μνημείου των θυμάτων του ναζισμού στην Πάτρα, τον περασμένο Μάιο, που παραβρέθηκε στην τελετή Μνήμης των «ένδεκα» πατριωτών οι οποίοι απαγχονίσθηκαν από τους γερμανοτσολιάδες στα Ψηλαλώνια την 9.5.44, και με πρωτοβουλία του κάλεσε συνάντηση στο γραφείο του στο ΚΕΤχ για το ζήτημα αυτό.
Παρόντες ήσαν οι εκπρόσωποι της Ι. Μητρόπολης Πατρών, του Δήμου Πατρέων, της Νομ. Αυτοδιοίκησης, της ΕΣΔΙΑ Αχαΐας, του ΠΣΑΕΕΑ και πολίτης αυτόπτης μάρτυρας εκτελέσεων. Εκεί δήλωσε την πρόθεσή του να διαθέσει χώρο εντός του στρατοπέδου, με την προϋπόθεση ότι συμφωνεί το ΓΕΣ.
Η επόμενη συνάντηση για το ζήτημα προήλθε από πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου, στο γραφείο της Ι. Μητρόπολης, με τους ίδιους φορείς πλην Ν.Α. Αχαΐας, όπου αποφασίστηκε το αίτημα για ανέγερση Μνημείου να το προωθήσει ο κ. Διοικητής του ΚΕΤχ προς το ΓΕΣ, κάτι που υλοποίησε εν συνεχεία, με την αποστολή σχεδίων του Μνημείου τα οποία παρέδωσε η ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας. Τα σχέδια αυτά φιλοτέχνησε ο πρόεδρος του «Συνδέσμου Αχαΐας Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» κ. Αναστ. Στασής και ήταν μια αφιλοκερδή προσφορά του προς την ΕΣΔΙΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων.
Στην τελετή παρόντες ήσαν και οι Γιώργος Μόσχος γραμματέας της ΕΣΔΙΑ και Γιώργος Βουρλιόγκας πρόεδρος των βετεράνων πολεμιστών Κύπρου που ευχαρίστησαν τον απερχόμενο διοικητή για την καλή συνεργασία μαζί του.
Σημειώνεται ότι μια ακόμη προσφορά Μνήμης στην πόλη μας είναι το Μνημείο πεσόντων Αχαιών κατά την κυπριακή τραγωδία, που στήθηκε εντός του χώρου του στρατοπέδου με συνεργασία του κ. Σπανάκη, ο οποίος στην μακρόχρονη θητεία του έχει υπηρετήσει και στο μαρτυρικό νησί.  
 
Αριστερά ο υποστράτηγος Δ/ντης Τεχνικού Άγγ. Μεντζέλος, στο μέσον ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, δεξιά ο νέος διοικητής ΚΕΤχ ταξίαρχοςΘεόδωρος Μπερέτης καταγόμενος από την Εύβοια και πατέρας τριών παιδιών.













Δεν υπάρχουν σχόλια: