ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Ο πολιτισμός μιας πόλης φαίνεται από τα μνημεία της!


Ευαίσθητος στα θέματα του αντιναζιστικού αγώνα 
 ο ταξίαρχος διοικητής ΚΕΤχ κ. Θεόδ. Μπερέτης
Ο ταξίαρχος διοικητής ΚΕΤχ και Ανώτερος διοικητής Φρουράς Πατρών κ. Θεόδ. Μπερέτης αποτίει φόρο τιμής στους κρεμασμένους πατριώτες, μπροστά στο μνημείο των Ψηλαλωνίων

 «…ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ από την Πάτρα, στο μέλλον, κάποιος Παυσανίας και γράψει: Σε αυτή την πόλη δεν έγινε τίποτε, δεν είδα μνημεία που να μαρτυρούν…».
Με τα παραπάνω σιβυλλικά λόγια, ο εκπρόσωπος του ΠΣΑΕΕΑ έκλεισε την ομιλία του, κατά το τρισάγιο που τελέστηκε από ιερωμένο της Ι.Μ. Πατρών, τη Δευτέρα 9-5-11, στα Ψηλαλώνια, στην 67η επέτειο για τον απαγχονισμό των αγωνιστών της Αντίστασης.
Προηγουμένως, απευθυνόμενος στις αρχές της πόλης, τις κάλεσε να βρεθούν σε μεταξύ τους συνάντηση με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ιστορία της πόλης και εξειδικεύοντας είχε τονίσει την ανάγκη να αναγερθούν μνημεία προς τιμήν όσων Αχαιών στρατιωτών έπεσαν στο αλβανικό Μέτωπο πολεμώντας, αλλά και αυτών των πολιτών που έγιναν θύματα της πείνας που προκάλεσε η ληστεία των πόρων διατροφής του λαού από τους ναζί, όπως επίσης να τιμηθούν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνείδησής τους για αντίσταση στον κατακτητή και έγιναν σύμβολα του αγώνα μπροστά στη μάντρα των εκτελέσεων, στου Μουρτζούχου, χωρίς να λογαριάσουν ούτε την ίδια την ζωή τους.
Μάλιστα μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο ταξίαρχος διοικητής ΚΕΤχ και Ανώτερος στρατιωτικός διοικητής Φρουράς Πατρών κ. Θεόδωρος Μπερέτης, ο οποίος συνεχίζοντας την παράδοση της διοίκησης  που υπάρχει στο ΚΕΤχ, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα αντιστασιακά θέματα, πλησίασε τον ομιλητή για να του δηλώσει ότι έλαβε υπόψη του την προτροπή! Τούτα, αν και ο κ. Ταξίαρχος δεν κατάγεται από αυτή την πόλη, θέλω να τονίσω.  
                                                            
                                                       ------οοο------

ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ άνοιξε ο δήμαρχος Γιάννης Δημαράς που τόνισε ότι την απόδοση τιμής στους εκτελεσμένους «δεν πρέπει να την βλέπουμε ως τυπική υποχρέωση, αλλά σαν μια διαρκή διαδικασία προβληματισμού και ως μια δεξαμενή διαχρονικών αξιών και μηνυμάτων» είπε με νόημα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δήμαρχος  υπενθύμισε:
«Κυρίως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η μήτρα που γέννησε το φασισμό και τον πόλεμο παραμένει πάντοτε γόνιμη».
Και «να μην αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας. Να έχουμε το κεφάλι ψηλά απέναντι στους ξενοκίνητους ή στους ντόπιους νάνους που θέλουν να υποδυθούν τους γίγαντες», κατέληξε συνδέοντας το χθες με το σήμερα.
    Μετά τον κ. Δήμαρχο πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΔΙΑ κ. Παν. Γεωργόπουλος που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας.

                                                    ------οοο------

ΠΑΝΤΩΣ ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε  η απουσία των Αχαιών βουλευτών, εξαιρουμένων της κας Μ. Κυριακοπούλου και του Ανδρ. Τριανταφυλλόπουλου, όπως επίσης των εκπροσώπων, δυστυχώς, του συνόλου  των κομμάτων, της Αριστεράς μη εξαιρουμένης, που υποτίθεται ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένη στα θέματα της ιστορικής μνήμης, αλλά και των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του κ. Κατσικόπουλου και του κ. Χριστόπουλου, που μάχονται όπως δηλώνουν (μάχονται πράγματι;) για τα… ιερά και τα… όσια του δημότη Πατρέων, πλην αυτής του κ. Πατούχα, της «Ανυπότακτης Πολιτείας», μα και των εκπροσώπων των δημοτικών διαμερισμάτων, ιδιαίτερα της πλειοψηφίας που προεκλογικά αναμενόταν να φέρει το νέο πνεύμα στα τελματωμένα δημοτικά ήθη, πλην της συμβούλου της δημοτικής Κοινότητας Ανατολικού διαμερίσματος κας Βαρδάκη Φωφώ, όπως και των δημοτικών συμβούλων εξαιρουμένης της κας Γιώτας Δροσοπούλου-Αραβαντινού που εκπροσώπησε την ΟΕΒΕΣΝΑ ως αντιπρόεδρός της και του Νίκου Μακρή. Αντιθέτως παρών και είναι προς τιμήν του, από την Περιφέρεια έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γρ. Αλεξόπουλος, εκπροσωπώντας τον αιρετό Περιφερειάρχη κ. Απ. Κατσιφάρα.
Τούτων δοθέντων πρέπει να εξάρουμε την παρουσία των επικεφαλής των στρατιωτικών και αστυνομικών  αρχών, αλλά το ερώτημα παραμένει: Η συντήρηση της ιστορικής μνήμης είναι καθήκον μόνον των αγωνιστών της Αντίστασης, που έτσι ή αλλιώς βρισκόμενοι στο τέλος του βίου τους, μετρούν τα προς το ζην, συνεπεία του φθοροποιού χρόνου; Η υποχρέωση έναντι της πατρίδας είναι καθήκον μόνον των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων; Οι κομματικοί  και πολιτικοί ταγοί της πόλης δεν έχουν υποχρέωση; 

                                                     ------οοο------

Η ΗΓΕΣΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος Αλ. Τσίπρας έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη στο νόημα του αγώνα της αντιναζιστικής αντίστασης, στα κατοχικά χρόνια, εξυμνώντας το μεγαλείο του ΕΑΜ, που χάρις στην ενεργό παρουσία του και την ενότητα του λαού που καλλιέργησε μπόρεσε να δημιουργήσει ελπίδες στους σκλαβωμένους Έλληνες για μια ελεύθερη πατρίδα. Και το σπουδαιότερο, μέσα στο ζόφο του τρόμου μπόρεσε να δημιουργήσει λαϊκούς θεσμούς, δικαστήρια, συσσίτια, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά. που ελέγχονταν από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, το ένοπλο τμήμα του.
Επίσης στις 10 Μάρτη 1944 συγκροτείται στη Βίνιανη, από το ΕΑΜ, η Προσωρινή Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ενώ στα μέσα Απρίλη 1944 ο Χρ. Χωμενίδης, πρόεδρος του ΣΚΕ, αναδείχθηκε πρόεδρος της Ε.Ε. της ΠΕΕΑ στην Πελοπόννησο και υπεύθυνος για την εποπτεία των εκλογών στο Μωριά. Αναχωρώντας με τον Τάκη Πετρίδη για την Πελοπόννησο για να αναλάβει τα καθήκοντά του, έπεσε θύμα προδοσία και τους συνέλαβαν οι Γερμανοί στο καΐκι, λίγο πριν αποβιβαστούν στην μοραΐτικη ακτή! Αυτούς τους δυο αγωνιστές τους κρέμασαν οι γερμανοτσολιάδες στις 9-5-44 στην Πάτρα, μαζί με τους άλλους εννέα. Αυτούς τιμούμε κάθε χρόνο.
Η ΠΕΕΑ προκήρυξε εκλογές, στις 23 έως 30  Απριλίου 1944 σ' όλη την Ελλάδα, ελεύθερη και κατεχόμενη, για την ανάδειξη των εκλεκτόρων. Αυτοί ψήφισαν στις 30 Απριλίου το Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή τη Βουλή της «Κυβέρνησης του Βουνού». Στις εκλογές πήραν μέρος 1.800.000 Έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, καθώς και οι νέοι πάνω από 18 ετών. Έτσι αναδείχθηκαν οι 202 Εθνοσύμβουλοι. Το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνω ότι συνήλθε στις Κορυσχάδες, από τις 14 έως 27 του Μάη του 1944. Συνεδρίαζε δε στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, που σήμερα έχουν γίνει Μουσείο με την συμβολή της ΕΔΙΑ.
Η ΠΕΕΑ αυτοδιαλύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1944  τρεις ημέρες πριν από την απελευθέρωση της Αθήνας,. Στο διάστημα αυτό εκδόθηκαν 27 "Δελτία Πράξεων και Αποφάσεων", που αποτελούσαν την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΕΕΑ και περιλάμβαναν 79 αποφάσεις, 64 πράξεις, 4 ψηφίσματα του Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν η "Βουλή" της ΠΕΕΑ, 2 πρωτόκολλα ορκωμοσίας, που όλα μαζί δίνουν την πλήρη εικόνα της άσκησης της λαϊκής εξουσίας, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: