ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ανατροπή στις εκλογές του Βρανδεμβούργου

Συμμετέχοντες παρακολουθούν τις πρώτες προβολές στις εκλογές του περιφερειακού κρατικού κοινοβουλίου στο Βρανδεμβούργο κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς του περιφερειακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Πότσνταμ της Γερμανίας
( EPA/CLEMENS BILAN)

Κρίσιμες ώρες στη Γερμανία σήμερα, καθώς διεξήχθησαν κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, ένα κρατίδιο που από το 1994 αποτελεί προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Σήμερα, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι καλέστηκαν να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο και να αξιολογήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD, CDU και Πρασίνων, υπό τον δημοφιλή πρωθυπουργό Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD). Ο Βόιντκε έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν το κόμμα του έρθει δεύτερο.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, η προσέλευση ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019. Ως τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 31,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση. Αρκετοί πολίτες επέλεξαν την επιστολική ψήφο, μεταξύ τους και ο κάτοικος Βρανδεμβούργου καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη αποτελέσματος από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) καταγράφει μικρό προβάδισμα με 31%, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, ενώ μόλις μία μονάδα πίσω βρίσκεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 12%, ενώ η νέα πολιτική δύναμη, η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), καταγράφει επίσης 12%. Οι Πράσινοι παλεύουν να διασφαλίσουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, καθώς βρίσκονται στο όριο του 5%, ενώ η Αριστερά περιορίζεται στο χαμηλό 3%.

Σημειώνεται ότι στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, ο εκλογικός νόμος προβλέπει πως αν κάποιο κόμμα καταφέρει να εκλέξει έναν υποψήφιό του άμεσα, διασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από το συνολικό ποσοστό που συγκεντρώνει.

Αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα

Αγωνία επικρατεί στο επιτελείο του SPD αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις των στελεχών δείχνουν ανακούφιση. Αν επιβεβαιωθεί το exit poll και το SPD τερματίσει στην πρώτη θέση, αυτό θα σταθεροποιήσει και τον καγκελάριο Σολτς, ακόμη και αν ο Βόιντκε δεν ήθελε να εμπλακεί ο καγκελάριος στην προεκλογική εκστρατεία. Από την πλευρά της η AfD μιλά για μια «τεράστια επιτυχία» και ευχαριστεί τους ψηφοφόρους για την στήριξή τους.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολος. Προεκλογικά τα κόμματα είχαν αποκλείσει τη συνεργασία με την AfD. Οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο exit poll του ARD, είναι ο τρικομματικός SPD/CDU/BSW που θα έχει 54 έδρες στη βουλή, όταν απαιτούνται 45 για την πλειοψηφία. Εταίρος σε τρικομματικό συνασπισμό SPD/CDU/Πράσινοι θα μπορούσαν να είναι οι Πράσινοι αν μπουν στη Βουλή, οπότε ο συνασποισμός θα έχει 47. Πιθανή θα είναι και μια κυβέρνηση SPD/CDU αλλά με την ανοχή άλλων κομμάτων γιατί έχει μόλις 42 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου σε άλλα δύο κρατίδια στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, τη Θουριγγία και τη Σαξωνία, η AfD είχε καταγράψει εντυπωσιακά αποτελέσματα, κερδίζοντας στη Θουριγγία και τερματίζοντας δεύτερη με μικρή διαφορά στο άλλο κρατίδιο.

Οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο, το οποίο συνορεύει με το Βερολίνο και την Πολωνία, ολοκληρώνουν μια χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις που έφεραν ήττες στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP), ενώ ενίσχυσαν τα άκρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: