ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Κοτζιάς: Δεν προχωρώ σε Συμφωνία εάν δεν γίνει δεκτή

Το ζήτημα της ΠΓΔΜ ήταν το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μετά τα αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα, ο Ν. Κοτζιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση, ενώ συνεχίζεται αύριο και κατά πάσα και τις επόμενες ημέρες, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών: 


«Εξήγησα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής των Σκοπίων, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.


Επίσης, σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που επίσης απασχόλησε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε στους ομολόγους του ότι τα ρεύματα των μεταναστών εξακολουθούν να έρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο και ότι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Είναι, ακόμα και τώρα, περισσότερα από αυτά που έρχονται από τη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να σταματήσουμε ούτε μία στιγμή να προσέχουμε και να φροντίζουμε εκείνη την πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: