ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 4/4/2017



Για την έκτακτη οικονομική παροχή προς τους συνταξιούχους (ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας)

Ενώ η οικονομική αποδοτικότητα και η επίτευξη πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ ενισχύουν τη βιώσιμη προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης, και τούτο αποτελεί την κυρίαρχη είδηση των ημερών, κάποιοι επιχείρησαν να θέσουν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την καταβολή του βοηθήματος του Δεκεμβρίου σε βουλευτές, και μάλιστα εν αγνοία τους, σαν να επρόκειτο για σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείρισή τους.

Όσοι επέλεξαν να μην ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης των συνταξιούχων, και ειδικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρούν ανά διαστήματα ανεπιτυχώς να απαξιώσουν την κοινωνική σημασία της παροχής αυτής.
Υπενθυμίζουμε ότι η έκτακτη οικονομική παροχή προς υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, ανήλθε σε 629.483.000 ευρώ και δόθηκε σε 1.577.503 συνταξιούχους.
Διευκρινίζεται, λοιπόν, ότι η καταβολή της έκτακτης οικονομικής παροχής σε περιορισμένο αριθμό βουλευτών οφείλεται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία χορήγησής της και  βουλευτές οι οποίοι διαπίστωσαν την κατάθεση τέτοιων ποσών στους λογαριασμούς τους, τα επανακατέθεσαν σε λογαριασμούς του ΕΦΚΑ.

Για το το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ (από συνέντευξη του Τ. Πετρόπουλου)

Πλέον, το 80% των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά και οι αγρότες κατά το 90% του αγροτικού πληθυσμού (μαζί με κτηνοτρόφους και αλιείς) καταβάλλουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα καταβολής από περισσότερους και οδηγεί σε αυτό το καλό αποτέλεσμα. Έτσι, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα έσοδα του ΕΦΚΑ ήταν 4,976 δισ. ευρώ και οι δαπάνες 4,935 δισ. ευρώ, ενώ για τον δεύτερο μήνα δεν έχουν εισπραχθεί όλες οι εισφορές λόγω παράτασης ως τις 13 Απριλίου, θα πάμε πολύ καλύτερα.

Η κυβέρνηση στα δύο αυτά χρόνια αντιμετώπισε τα πιο εκρηκτικά και άμεσα προβλήματα το πρώτο διάστημα, με την ανθρωπιστική κρίση, εν συνεχεία και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε αναπτυξιακά ζητήματα, αυτά θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Το ΕΦΚΑ άρχισε να αποδίδει. Καλύπτουμε τις συντάξεις, πληρώνουμε τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά πλήρως. Για πρώτη φορά, το 2016 εξοφλούνται όλα και μένει και πλεόνασμα κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Ειδικά εν μέσω της σκληρής διαπραγμάτευσης, πλέον έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι πρέπει να μας δώσουν χρόνο αυτοί που πιέζουν να κόψουμε συντάξεις, να αποδείξουμε πόσο αποδίδει το νέο σύστημά μας, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στην κοινωνική ασφάλιση. Γιατί αν δεν παίρνεις μέτρα που στηρίζουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων είναι αυτονόητο ότι θα εγκαταλείψουν ένα σύστημα που δεν παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες. Όλα αυτά γίνονται χωρίς καμία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτός βάζει ουσιαστικά την ασφαλιστική δαπάνη του Δημοσίου για την ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων, την εισφορά του ως εργοδότη. Για περισσότερα, δείτε
εδώ. 

Για τις Πανελλήνιες εξετάσεις (απάντηση του Κ. Γαβρόγλου στον Κυρ. Μητσοτάκη)

Το περσινό σας πάθημα δεν σας έγινε μάθημα. Προβλέψατε κλειστά σχολεία το Σεπτέμβριο και αυτά άνοιξαν κανονικά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Καταγγείλατε κομματική επιτροπή εξετάσεων ώστε να πλήξετε το κύρος των εξετάσεων- καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δυστυχώς για εσάς, η ζωή συνεχώς σας διαψεύδει. Τώρα επιχειρείτε να εκμεταλλευτείτε τις Πανελλαδικές εξετάσεις και να σκορπίσετε τον φόβο και τον πανικό στα παιδιά και στις οικογένειες τους. Για πρώτη φορά το Υπουργείο βρήκε μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην εξασφάλιση παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ανταπόκρισης των αιτημάτων των πανεπιστημίων για εισακτέους τα οποία η εκάστοτε πολιτική ηγεσία μόνιμα αγνοούσε και της αυξημένης ζήτησης των υποψηφίων. Με αυτή τη δύσκολη εξίσωση η παράταξή σας δεν ασχολήθηκε ποτέ! Κάντε μου, σας παρακαλώ, μία προσωπική χάρη: επικοινωνήστε μαζί μου ή με το γραφείο μου για να ενημερωθείτε για τα μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης ώστε να μπορείτε να κάνετε μία δημιουργική αντιπολίτευση στο Υπουργείο Παιδείας.
Για το ΕΣΠΑ (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης)

Στις 31 Μαρτίου απεστάλη από το Υπουργείο Οικονομίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τελική έκθεση ολοκλήρωσης του συνόλου των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με την οποία κλείνει και τυπικά η προγραμματική περίοδος 2007-2013. Επιβεβαιώθηκε πλέον και επισήμως η μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα απορρόφησε πλήρως τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ πετυχαίνοντας το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης: «Καταφέραμε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και να απορροφήσουμε όλους τους πόρους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την οικονομία. Δεν πρόκειται για αφηρημένα νούμερα, αλλά για πολύτιμα κεφάλαια που κράτησαν την οικονομία όρθια τα δύο προηγούμενα χρόνια και χρηματοδότησαν ένα πλήθος από κρίσιμα έργα σε όλη τη χώρα. Έργα υποδομών που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες, στα οδικά δίκτυα, στο περιβάλλον, στην ενέργεια. Η επιτυχία αυτή έρχεται σε πείσμα της τραγικής κατάστασης που παραλάβαμε από τους προκατόχους μας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η χαμηλή απορρόφηση, η απουσία σχεδιασμού, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση ήταν ο κανόνας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει σημαντικούς πόρους, σε μία συγκυρία μάλιστα που τους είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Ενεργοποιήσαμε ήδη, πάνω από το 56% των Προγραμμάτων και το 2016 πετύχαμε υψηλή απορρόφηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την Συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ για την δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος (από την ομιλία του Δ. Παπαδημούλη)

Ο ελληνικός λαός, έχει κάνει μεγάλες θυσίες, έχει κάνει μεγάλες αλλαγές. Και η ελληνική Οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όπως παραδέχθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Τώρα είναι όμως η ώρα να κάνουν πράξη και οι δανειστές τη δική τους υποχρέωση. Γιατί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση, κ. Επίτροπε, κάνει ζημιά και στην ελληνική Οικονομία και στην ίδια την Ευρωζώνη. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται, όπως είπε χτες ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σε παράλογες απαιτήσεις που έρχονται την τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τη πλευρά του ΔΝΤ και από την πλευρά του κ. Σόιμπλε, του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας. Είναι ανάγκη, όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, να προασπίσουν και τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: Να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία... χτες, όχι αύριο. Και να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο, κ. Μοσκοβισί. Με ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το 2018, όπως είπατε κι εσείς, με βιώσιμο χρέος, με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και με επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, γιατί είναι κομμάτι της Ευρώπης. Μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει και οικονομικά και γεωπολιτικά, τόσο η χώρα μου και ο λαός μου, όσο και η Ευρωζώνη.  Μην ξεχνάτε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φυλάσσουν ευρωπαϊκά σύνορα, και ότι βρίσκονται δίπλα στον παράγοντα αστάθειας που λέγεται Ερντογάν. Οι 27 έχουν κάθε λόγο, μετά το Brexit, να αποδείξουν ότι είναι ενωμένοι και ότι σέβονται έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια, τις θυσίες του ελληνικού λαού. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για το δήθεν μεγάλο Δημόσιο (από την δήλωση της Ο. Γεροβασίλη στο ΑΠΕ)

Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα την άποψη, πως σήμερα ο δημόσιος τομέας είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένος, ενώ παράλληλα το Δημόσιο “γερνάει”, μετά το πάγωμα των προσλήψεων που ξεκίνησε το 2009. Τα χρόνια του μνημονίου, ο δημόσιος τομέας στοχοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν πολιτικές που οδηγούσαν σε απολύσεις και υποβάθμιση των υπηρεσιών του. Tο συμπέρασμα που προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Parisien” πως το ποσοστό των εργαζομένων στο δημόσιο στη χώρας μας είναι από τα χαμηλότερα ταυτίζεται πλήρως με τη δική μας εκτίμηση περί υποστελέχωσης και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί διογκωμένου δημόσιου τομέα. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εργάζεται για την αποκατάσταση του δημόσιου τομέα και του κύρους της δημόσιας διοίκησης με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα και το νομικό πλαίσιο που δημιούργησαν δεξαμενές απολύσεων και διαθεσιμότητας. Η δική μας πολιτική, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό αυτοματισμό απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων που δημιούργησαν οι αυταρχικές και νεοφιλελεύθερες πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τον ΕΟΠΠΕΠ (δήλωση του Δ. Μπαξεβανάκη)
Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)-πρόκειται για οργανισμό αυτόνομο εποπτευόμενο από το Υπουργείο-σε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τον διακριτικό τίτλο «Εναλλακτική Παιδεία» το οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φαίνεται να λειτουργεί ως Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας,ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ να ανακληθεί αμέσως η συγκεκριμένη άδεια λειτουργία και να ελεγχθούν οι ευθύνες του εισηγητή της υπόθεσης. Κάλεσε επίσης σε άμεση συνάντηση στο γραφείο του τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ.
Για την επένδυση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (ανακοίνωση Διυπουργικής Επιτροπής Επενδύσεων και Ανάπτυξης)

Είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό ότι εντός 15 ημερών και πάντως πριν από το Πάσχα, θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και το ελληνικό δημόσιο θα έχει εισπράξει 1,233 δισ. ευρώ για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.  Οι διαδικασίες επίπονες και περίπλοκες λόγω των σημαντικών παραλείψεων που υπήρχαν κατά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014. Η κυβέρνηση κατέβαλλε προσπάθειες να υπάρξουν αλλαγές και κυρίως σε ό,τι αφορά τους όρους για τους εργαζομένους, τις αναγκαίες επενδύσεις για τη βελτίωση των 14 αεροδρομίων, τις ιατρικές υπηρεσίες, τη φύλαξη αλλά και την παρουσία πυροσβεστικής δύναμης σε κάθε αεροδρόμιο. Τα πετύχαμε κι έτσι προχωράμε στην ολοκλήρωση της σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: